Sincronizare cu probleme a Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă la Sistemul Energetic Național

Centrala Nucleară de la Cernavodă.

Sincronizarea la Sistemul Energetic Național a Unității 1 a CNE Cernavodă, după finalizarea lucrărilor aferente opririi planificate, s-a realizat, în cursul nopții de miercuri spre joi, în urma unui incident. Unitatea s-a deconectat de la sistem chiar în timpul etapei de creștere a puterii reactorului.

Potrivit SN Nuclearelectrica SA, Unitatea 1 a CNE Cernavodă s-a deconectat de la Sistemul Energetic Național în seara zilei de miercuri, 5 august, în timpul etapei de creștere a puterii reactorului, după resincronizarea la rețea ca urmare a finalizării lucrărilor aferente opririi planificate, în cursul aceleiași seri.

„Specialiștii investighează cauza și vor efectua lucrările de remediere în conformitate cu procedurile CNE Cernavodă. Precizăm faptul că deconectarea Unității 1 CNE Cernavodă precum și lucrările de remediere nu au impact advers asupra securității nucleare, a personalului, populației și mediului înconjurător”, a precizat SN Nuclearelectrica SA într-un comunicat de presă.

Ulterior, societatea a anunțat, în cursul nopții, resincronizarea Unității 1 a CNE Cernavodă la Sistemul Energetic Național, după remedierea cauzei care a condus la desincronizare.

„Manevrele de resincronizare au fost efectuate în conformitate cu procedurile CNE Cernavodă, Unitatea 1 funcționând la parametrii nominali de securitate nucleară”, au precizat sursele citate, fără să menționeze însă ce a cauzat deconectarea Unității 1 de la sistem.

Unitatea 1 a intrat în programul de oprire planificată în data de 20 iunie, în vederea efectuării lucrărilor de mentenanță planificate, realizate o dată la doi ani pentru fiecare unitate. În perioada opririi planificate s-au efectuat peste 10.000 de activități din următoarele programe:

  • programul de mentenanță preventivă și corectivă;
  • programul de inspecții;
  • programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate, conform cerințelor Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare, care se poate efectua numai cu centrala oprită;
  • programul de implementare a modificărilor pe proiect pe anumite sisteme/ echipamente/ componente.

„Decizia de intrare în oprire planificată a Unității 1 CNE Cernavodă a fost amânată față de perioada inițială prevăzută pentru acest proiect, pe fondul contextului internațional generat de pandemia de COVID-19 coroborat cu măsurile aferente Planului de Protecţie a Personalului, similar altor centrale nucleare, pentru asigurarea continuității operării și producției. Toate lucrările din perioada opririi planificate au fost realizate cu respectarea strictă a măsurilor de securitate nucleară și prevenție a răspândirii infectării cu coronavirus”, au anunțat reprezentanții SN Nuclearelectrica SA.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*