Ziua Navigatorului este marcată la 25 iunie

Ziua Navigatorului

Ziua Navigatorului este mereu marcată prin acțiuni și mesaje de către Sindicatul Liber al Navigatorilor, organizație reprezentativă a navigatorilor maritimi din România, recunoscută și apreciată la nivel internațional ca o organizație activă și implicată în apărarea și promovarea drepturilor fundamentale ale categoriei socio-profesionale pe care o reprezintă.

În anul 2024, sfaturile SLN pentru navigatorii români și pentru siguranța pe mare sunt :

  • Găseste un loc de muncă sigur care să fie acoperit de legislația românească din domeniu (OUG 50/2022);
  • Sfătuiește-te cu sindicatul tău înainte de semnarea contractului și ori de câte ori te confrunți la bordul navei cu o problemă;
  • Cunoaște-ți bine drepturile și sună la SINDICAT pentru detalii în această privință;
  • Studiază în prealabil și înainte de plecarea din port, zona în care urmează să navigi cu nava ta;
  • Fii sigur, la preluarea jobului, că ai asigurate toate drepturile, facilitățile și echipamentele de protecție în conformitate cu cerințele legale și cu contractul (individual și colectiv) de muncă semnat;
  • Asigură-te la intrarea în cart că echipamentele pe care le ai în supraveghere și în exploatare funcționează în standarde;
  • Fii mereu pregătit pentru intervenție și acțiune în caz de pericol;
  • Încearcă să îți cunoști colegii pe care te vei baza în caz de pericol;
  • Încearcă să te faci plăcut la bord și să fii un bun coleg cu ceilalți membri din echipaj, echidistant și corect față de toți colegii;
  • Încearcă să ajuți cu un sfat atunci când trebuie pe orice coleg;
  • Perfecționează-te continuu la bordul navei pentru a nu lăsa rutina să pună stăpânire pe tine;
  • Semnalează la timp superiorilor orice greșeală ai făcut, pentru a putea fi rapid îndreptată ( piloții de aeronave fac de regulă destul de multe greșeli atunci când se află la manșa aeronavei, dar acestea se raportează imediat și sunt remediate în timp util, astfel zborul a devenit cel mai sigur mijloc de transport). Toți greșim, important este să nu perpetuăm greșeala sau să nu repetăm greșeala facută;
  • Ori de câte ori ai o problemă, nu o ține în tine, te poate afecta grav și poate duce la repercusiuni iremediabile. Discută problemele pe care le ai cu cineva de încredere, cineva cu experiență;
  • Fii pozitiv și bucură-te din suflet ori de câte ori ai ocazia. Acest lucru te ajută să ai o viață sănătoasă;
  • Stai cât mai des în contact cu familia ta, cu prietenii. Aceast lucru îți va da o stare de bine;
  • Fii informat în permanență.

„Anul acesta campania va analiza contribuția navigatorilor la transformarea sectorului maritim într-un loc de muncă mai sigur. Pentru a implica navigatorii, dorim ca aceștia să împărtășească cele mai bune sfaturi de siguranță pe mare, indiferent dacă este vorba de sfaturile primite de la sindicat, de echipamentul pe care îl poartă sau de formarea profesională pe care o primesc.

Astfel, ca parte a campaniei, solicităm navigatorilor să ne trimită o imagine din mediul lui de lucru, subliniind prin imagine modul în care se păstrează locul de muncă în siguranță.

Navigatorii petrec o mare parte din timpul lor la bordul navelor, iar acest fapt le oferă multe oportunități de a fotografia mediul lor de lucru.

Le solicităm tuturor navigatorilor, să trimită o imagine din mediul lor de lucru, cu motto-ul #SafetyTipsAtSea pe WhatsApp la nr. +40728771166” – SLN.  

Secretarul General IMO Arsenio Dominguez s-a adresat navigatorilor astfel:

”Dragi navigatori,

Fiți creativi, supravegheați și folosiți cu profesionalism și îndemânare echipamentele pe care le utilizați pentru a vă menține locul de muncă în siguranță si a ajunge cu bine la destinație. Spuneți-ne cum lucrați pentru a spori siguranța și securitatea maritimă, în comun cu protecția mediului

marin. Spuneți-ne cum țineți pasul cu ritmul schimbărilor tehnologice și al inovației pentru a rămâne în siguranță la bord.”

Ziua navigatorului (25 iunie) a fost stabilită printr-o rezoluție adoptată de Conferința de la Manila din 2010 care a adoptat Convenția STCW revizuită. Scopul declarat al acestei zile de sărbătoare este de a recunoaște contribuția unică a navigatorilor din întreaga lume la comerțul maritim internațional, în economia mondială și în societatea civilă în ansamblu.

Rezoluția de la Manila „încurajează guvernele, autoritatile, organizațiile de transport maritim, companiile, armatorii și toate celelalte părți implicate să promoveze în mod corespunzător și activ Ziua navigatorului și să ia măsuri pentru a o sărbători în mod semnificativ”.

Ziua navigatorului este recunoscută de Națiunile Unite drept zi de sărbătoare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*