În primul weekend din august au fost înregistrate 18 cazuri de înec. Da, 18 persoane și-au pierdut viața sau au avut de suferit după ce au ignorat avertismentele salvamarilor.
Steagul roșu era arborat. Asta înseamnă că nu ai voie să faci baie în mare. Le-a păsat turiștilor veniți la plajă? Deloc. Mai grav e altceva. După cei 18 din weekend alți patru s-au înecat luni. Și nu e ca și cum toate acele cazuri nu au fost prezentate la TV și prin ziare. Oamenii știau clar în ce se bagă. Salvamarii au fost și sâmbătă, și duminică și luni pe malul mării, au suflat în aceleași fluiere și au urlat disperați la oamenii care nu se mai vedeau de valuri.
Cât de inconștient poate să fie un turist sosit în vacanță la Mamaia sau Neptun încât să-și dorească să plece de lângă mal pe o mare agitată și să se arunce în valuri? Unii dintre ei erau puști de 14-16 ani. Poate că lor le găsesc o scuză. Dar un bărbat de 70 ani care a murit în sudul litoralului ce căuta în valuri?
Același lucru se poate spune și despre accidentele rutiere. Pe 2 august cinci oameni mureau între 23 August și Olimp. Vina era împărțită: un șofer neatent, viteză mare de partea ambilor conducători auto și lipsa centurilor de siguranță. Știrea a deschis jurnalele TV 2-3 zile la rând. Au învățat ceva șoferii din asta? Nici vorbă!
O săptămână mai târziu un motociclist își pierdea viața în urma unui impact cu o Dacie. Din nou viteză și din nou neatenție. Goana după adrenalină pe litoral i-a omorât. Ei nu au învățat din lecțiile dureroase ale altora și asta i-a făcut să-și piardă capul.
Săptămâna asta am avut două discuții interesante. Una spunea că poliția nu face nimic pentru a preveni astfel de accidente. Ba face! Nu e vina polițistului că se întâmplă accidente, la fel cum nu e vina gardianului de la pușcărie că există hoți sau criminali. Cealalată spunea că mass-media duce la apariția unor fenomene sociale precum violul sau sinuciderile în număr mare. Nimic mai greșit. Mass-media este doar o oglindă a societății.
Uneori este nevoie ca mass-media să se confunde cu poliția și oamenii legii să facă publice anumite informații, la fel cum o fac jurnaliștii. Poate că doar așa vor învăța turiștii să nu calce pedala de accelerație sau să nu se arunce în marea agitată.
Barbatul ala inecat de 70 de ani era socrul unei vecine venit la mare pentru cateva zile.
Stau la 50 metri distanta de noi.