Polițiștii au protestat astăzi, în fața sediului IPJ Constanța.
La manifestație au fost prezente 100 de persoane. Scopul adunării publice îl constituie nemulțumirile manifestate referitor la încălcarea drepturilor privind planificarea în serviciu a polițiștilor din cadrul structurii rutiere cât și din cadrul unor structuri de ordine publică de la nivelul IPJ Constanța.
Cosmin Andreica, liderul sindicatului Europol, a făcut mai multe declarații la acest protest.
“Realizăm o adunare publică în fața IPJ Constanța. Avem liderii din cadrul Sindicatului Europol Constanţa, aici în faţa inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. Este primul semnal de alarmă pe care îl tragem cu privire la faptul că poliţiştii sunt sacrificaţii de serviciu în ceea ce priveşte această reorganizare. Am sesizat deja de mai bine de trei luni de zile faptul că mulți polițiști, în special cei de ordine publică și rutieră, sunt forțați efectiv în modul în care sunt planificați în serviciu, vorbim despre situații în care ies din schimbul 2 la ora 10 noaptea și intră la 6 dimineață a doua zi, adică mai puțin de 12 ore de repaus, de refarcerea capacitații de muncă, nerespectarea repausului, planificări care nu sunt echilibrate, o serie de drepturi încălcate, evident sub pretextul faptului că sunt oameni puțini și că trebuie să ducă situația operativă în spate.
Vedem că, de asemenea, în toată această agitație, avem parte și de tragedii, acel coleg tânăr care a absolvit anul acesta și a recurs la acel gest necugetat de a-și pune capăt zilelor. Suntem convinși că acolo a fost un cumul de factor, inclusiv faptul că a ajuns la 400 de kilometri de casă și faptul că nu avea niciun fel de perspectivă cu privire la momentul în care ar putea, de exemplu, să se întoarcă acasă sau mai aproape de familia lui.
De asemenea, ținem să precizăm că acel proiect pilot despre care s-a vorbit și despre care a spus Predoiu că în 45 de zile va fi gata, iată că au trecut mai bine de 3 luni și jumătate, nu vedem absolut nimic. Am atras atenția ca din promoție a fost repartizat un singur polițist la Biroul Rutier și am constatat cu stupoare că ne spune conducerea IPJ Constanța că schema este completă, cu 17 polițiști, cu 17 agenți de ordine publică, structura rutieră din Constanța este completă. Asta în condițiile în care municipii reședință de județi din țară, care sunt la un sfert din populația Constanței și nici nu vorbesc despre situația operativă, port, litoral și așa mai departe, au 40 sau 50 de polițiști rutieri și suplimentar ne spunea conducerea în acel comunicat faptul că fiind schema completă nu mai e nevoie de alți polițiști rutieri.
Pentru noi este surprinzător să constatăm așa ceva și clar că există interese pentru ca polițiștii rutieri să nu fie pe stradă în municipiul Constanța, să nu avem parte de verificările mașinilor care ies din port, care intră în port. Sub nicio formă nu putem vorbi despre IPJ Constanța ca fiind un proiect pilot, în condițiile în care Constanța întotdeauna a fost un județ de excepție, cu nenumărate puncte strategice, cu port, cu baze militare, cu litoral, Marea Neagră și așa mai departe.
Cei care au condus IPJ-Constanța în ultimii 10 ani de zile, n-au depus nici măcar minime diligențe pentru a mări schemele de personal de la Biroul Rutier. De ce? Pentru că n-au considerat necesar. Atâta vreme cât tu apreciezi că o patrulă de rutieră este suficientă într-un municipiu ca și Constanța, este clar că ori nu ai reprezentarea realității străzii, ori înseamnă că există alte interese mult mai mari care ne depășesc pe noi.
Din punctul nostru de vedere, raportat la indicatorii la care se calculează numărul de polițiști, da, Constanța are cel mai mic număr de polițiști rutieri din țară. Gândiți-vă că un municipiu reședință de județ precum Zalău, care are un singur bulevard, are peste 24 de polițiști rutieri.
Se tot schimbă șefii, împuterniciți și desemnați, iar oamenii sunt aceeași. Pe umerii lor este aceeași presiune. Ei sunt cei care fac sute de ore suplimentare. Doar la Mangalia acum câțiva colegi ne-au trimis mesaj și ne-au spus că luna asta vor face 264 de ore de muncă, adică cu peste 100 de ore față de norma lunară de muncă, adică numărul de zile lucrătoare.
Vom ajunge la un non-combat din partea polițiștilor. Dacă există dezinteres din partea instituției și polițiștii vor manifesta același dezinteres, pentru că atata vreme cât băgăm capul în pâmânt ca și struțul și cât încercăm să acoperim problemele în loc să le punem pe masă și să găsim soluții la ele vedem că toate sesizările pe care noi le-am făcut au fost sortite pieirii pentru faptul că ne-au comunicat că este o situație de excepție.Cu consecința faptului că siguranța cetățeanului este afectată. Atâta vreme cât eu ca și conducător auto, cetățean al municipiului Constanța, respect regulile de circulație, conduc regulamentar și nu am polițe rutieră pe stradă, care să-i oprească pe cei care consumă droguri, alcool, care merg cu viteză, care sunt sub diferite situații de încălcare a legii, evident că viața mea este pusă în pericol și nu știu de ce acceptă cetățenii din Constanța această situație” – Cosmin Andreica.
Be the first to comment