VIDEO Proiectele care schimbă fața comunei Cumpăna, între dezvoltare și provocări. Primarul Mariana Gâju și-a prezentat public raportul pentru 2024

Mariana Gâju. FOTO Adrian Boioglu

Primarul comunei Cumpăna, Mariana Gâju, a făcut public raportul propriu privind starea economică, socială și de mediu a localității. Într-o ședință publică, Mariana Gâju a preferat să pună accent pe proiectele care aduc valoare vieții cotidiene a cetățenilor și mai puțin pe cifre și statistici.

Investiții și provocări ce conturează viitorul comunei

„Bugetul de venituri și cheltuieli al anului 2024 ne-a permis să realizăm cele două secțiuni, de funcționare și de dezvoltare, în limitele sumelor realizate, pentru că prevederile bugetare nu au fost realizate decât în proporție de 60%. Noi ne ducem însă mereu pe dezvoltare. Un primar este cel care are grijă să aducă proiecte la nivelul comunei, să aducă surse de finanțare pentru a putea să implementăm acele proiecte”, a declarat Mariana Gâju.

Primarul comunei Cumpăna a făcut public și gradul de colectare al taxelor și impozitelor la bugetul local, care se află la 90%. Acest procent, afirmă Gâju, permite unității administrativ teritoriale să se înscrie, anul acesta, în competiția națională pentru accesarea de noi proiecte cu cofinanțare din fonduri guvernamentale sau europene.

Promisiune îndeplinită: 90% din drumuri, asfaltate

În 2024, comuna Cumpăna a pus în aplicare o serie de proiecte de importanță semnificativă pentru locuitori așa cum a fost și cel de pietruire și asfaltare a unui număr mare de străzi.

„Aproape 30 de km au fost recepționați la nivelul localității. Trotuare nu am avut decât 10 km. Sunt 186 de străzi, 112 km de drumuri în localitate, am preferat să accesăm fonduri care se refereau numai la pietruire și asfaltare, chiar dacă nu aveau prevăzută asfaltarea de trotuare. Atunci suntem deficitari la acest capitol și niciodată nu o să ascundem ceea ce nu am realizat. Mai avem mult de muncit pentru a avea comuna toată cu asemenea trotuare”, recunoaște șefa administrației publice locale.

Extinderea rețelei de apă și canalizare, o necesitate continuă

La ora bilanțului pe 2024, 90% din drumurile din Cumpăna sunt asfaltate sau pietruite, după cum reiese din raportul întocmit la nivelul primăriei. Iar în afară de drumuri, Mariana Gâju a ținut să treacă în revistă și lucrările făcute pentru infrastructura de canalizare și alimentare cu apă. Aceste lucrări au început încă din 2015 și, fără a fi lipsite de provocări, continuă până în prezent, întrucât extinderea cartierelor de locuințe a impus în repetate rânduri și reconfigurarea rețelelor de canalizare și alimentare cu apă. De altfel, prin componenta 1 a Programului Național de Redresare și Reziliență, Cumpăna a avut alocată o investiție de peste 13 milioane și jumătate de lei doar pentru extinderea rețelei de canalizare și alimentare cu apă potabilă.

Locuințe ANL pentru tineri: 64 de unități noi vor fi gata anul acesta

Tot în anul 2024, spune primarul Mariana Gâju, s-a muncit intens pentru construcția de noi locuințe de tip ANL. Este vorba despre 64 de unități locative pentru care primăria a primit deja numeroase solicitări.

„Apartamente pentru tinerii cu vârsta de până la 40 de ani, nu 35, ci până la 40 de ani s-a extins vârsta de eligibilitate pentru tânărul care a depus cerere. Acele apartamente începute în urmă cu șase ani abia acum au termen de finalizare, la 30 mai 2025. Pe listele care au fost aprobate și care ai fost declarate eligibile au mai rămas 39 de persoane. Din cele 64 de unități locative ne mai rămân de repartizat pentru cei care au depus cereri din anul 2018 până în prezent”, a mai specificat Mariana Gâju.

La registratura primăriei au fost depuse peste 200 de cereri în acest sens, însă nu toate solicitările îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute în lege. Dintre acestea, circa 140 de cereri sunt încă în lucru la comisie, a mai mărturisit primarul.

În vara acestui an este prevăzută să se încheie și lucrarea la Centrul Civic de lângă terenul de sport din Cumpăna. În privința aceestui proiect, Mariana Gâju a dezvăluit că administrația publică locală s-a văzut nevoită să aloce fonduri de la bugetul propriu penru refacerea sistemului de colectare a apei pluviale care, în repetate rânduri, a dus la inundarea gospodăriilor din zonă. Acest lucru va fi soluționat definitiv anul acesta, promite Gâju.

Digitalizarea, pasul spre viitor

Un alt proiect menit să crească randamentul administrației publice locale este cel privind digitalizarea, un program de dotare a instituțiilor publice cu tehnică de calcul performanță, finanțat din bani europeni, la care a aderat cu succes și comuna Cumpăna. Proiectul a vizat și unitățile de învățământ de pe raza comunei și deja în clasele în care învață elevii de la Cumpăna există table inteligente, videoproiectoare, laptopuri, imprimate, dar și mobilier nou, adaptat confortului de care au nevoie copiii.  Pentru proiecte, banii accesați au venit prin diverse componente ale Programului Național de Redresare și Reziliență. În digitalizarea sistemului de administrație publică s-au investit peste 2.195.000 de lei, în timp ce unitățile de învățământ au beneficiat de aproape 3.580.000 de lei. În plus, unitățile de învățământ din Cumpăna, școli și grădinițe, dispun de serviciile unui cabinet medical și a unui cabinet stomatologic.

Cumpăna intră în era mobilității verzi cu stațiile de încărcare electrică

Tot din 2025, la Cumpăna vor fi operaționalizate și stațiile de încărcare electrică, achiziționate tot prin fonduri europene.

„La intersecția cu str. Osman Gafar vom avea o stație de încărcare lentă cu două porturi, fiecare de câte 22 de kW, dar pe str. Iancu Jianu, la campusul școlar vom avea două stații: una de încărcare lentă de 22 kW și cealaltă de 60kW”, a precizat primarul.

În comuna Cumpăna încă există numeroși crescători de animale, iar în sprijinul acestora a fost întocmit proiectul pentru construirea platformelor de colectare a deșeurilor animaliere.

„De unde este amplasat cartierul microfermelor, la un kilometru, spre acea pădurice de salcâmi, pe teritoriul fostului sat Straja, se va finaliza această investiție pentru care așteptăm să fim chemați să semnăm contractul de finanțare și să scoatem lucrarea la licitație”, a spus Gâju.

Parcul industrial și panourile fotovoltaice, motorul viitoarei economii locale

În demersul de a atrage investiții private pe teritoriul comunei, Primăria Cumpăna a scris și proiectul pentru amenajarea, tot din bani europeni, a unui miniparc de panouri fotovoltaice, cu o întindere de circa 7.000 mp, care va alimenta viitorul parc industrial ce va funcționa la Cumpăna, generând noi locuri de muncă.

„Avem dobândit, în anul 2024, titlul de parc industrial, publicat într-un Monitor Oficial, pe care noi, teren de 42,8 ha, ne-am chinuit 13 ani să îl aducem în patrimoniul comunei. Din 42 de ha, după ce noi am reținut ceea ce ne trebuie pentru celelalte obiective pe care le mai avem de realizat în zona respectivă – fiindcă nu ne oprim cu blocurile ANL doar la ce avem. Avem proiecte de locuințe de serviciu pentru profesori, pentru medici. Avem nevoie să construim o creșă. Zilele trecute am repartizat 4.200 de metri pentru construirea unei creșe, lângă campusul școlar”, afirmă primarul Mariana Gâju.

Creșa ar urma să fie construită cu bani de la Agenția Națională pentru Locuințe, iar dacă totul decurge conform planurilor, să fie urmată de o construcție similară amplasată chiar în zona blocurilor ANL, locuite de tinere familii.

Astfel, pentru amenajarea parcului industrial de la Cumpăna rămân 33 de ha. Acesta va fi construit în baza unui parteneriat public – privat, pentru care comuna Cumpăna are posibilitatea să atragă jumătate din suma necesară construcției, adică 6 milioane de euro, cealaltă jumătate fiind sarcina investitorului privat.

„Prin parteneriatul public – privat, noi vom reuși să avem terenuri repartizate și pentru agenții economici mici, care au nevoie de 1.000 de metri, 1.500 de metri, dar și pentru cei mijlocii și cei mari, care să construiască hale și tot ceea ce înseamnă dezvoltare economică a comunei”, declară primarul.

Tot în 2025, Mariana Gâju speră să vadă complet realizat un alt proiect de anvergură care îi ocupă agenda de foarte mult timp, nodul de descărcare de pe autotostrada care traversează teritoriul comunei Cumpăna. De la nodul de descărcare, un proiect de circa 30 de milioane de lei prevede extinderea carosabilului pentru un drum de exploatare care să facă legătura între autostradă și viitorul parc industrial.

Transport public eficient, o soluție necesară pentru cei 9.000 de navetiști

Alte proiecte prioritare pe agenda primarului Mariana Gâju, în anul 2025, vizează soluționarea navetei cu transportul în comun către și dinspre Constanța pentru cele 9.000 de persoane care lucrează sau învață în municipiu. Eficientizarea transportului în comun, afirmă primarul Mariana Gâju, depinde însă de decizii care trebuie luate de primarul municipiului Constanța, precum și de președintele Consiliului Județean.

Mai departe, continuă aplecarea administrației publice locale asupra promovării activităților sportive și culturale la care iau parte copiii comunei Cumpăna. În pofida criticilor care i se aduc, Mariana Gâju susține că nu va înceta să scoată în evidență importanța clubului sportiv și a performanțelor obținute de micii sportivi, rezultate care accentuează imaginea pozitivă a întregii comunități.

Și tot pe latura educației, primarul insistă pe necesitatea prevenirii abandonului școlar și promovarea incluziunii pentru copiii din mediile defavorizate, pentru evoluția cărora accesul la educație timpurie este esențial.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*