
La Constanța, în secția Microrezervație a Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, a avut loc o premieră. Una dintre păsările de aici, un emu, a depus primul său ou.
Oul verde închis este o noutate la Microrezervație, chiar dacă păsările emu sunt de ceva timp aici.
„Este un ou de 660 grame, literatura de specialitate spune că pot ajunge până la 700 grame, cu o lungime de 14 centimetri. Pe viitor așteptăm și alte ouă, acestea putând fi depuse la 2-3 zile“, a precizat Anca Mihai, biolog muzeograf în cadrul CMSN Constanța.
Pasarea emu (Dromaius novaehollandiae) este cea mai mare pasare nativă pentru Australia și singura din genul Dromaius. Este a doua cea mai înaltă pasăre din lume ca înălțime după struț.
„Așteptăm ca masculul să clocească fiindcă la această specie – culmea monogamiei – masculii clocesc având grijă apoi și de pui. După dispariția dinozaurilor (66 milioane de ani în urmă) pământul avea ca prădător suprem niște păsări uriașe, dintre care unele de peste 3 m înălțime – Gastornis sau pasărea terorii – fiindcă terorizau micile mamifere ce se pregăteau să ia locul marilor reptile. Timp de 10 milioane de ani au făcut legea pe toate continentele cu excepția celui asiatic. Din ele se trag struții de azi, Ordinul Struthioniformes“, a precizat dr. Adiran Bîlbă, directorul CMSN Constanța.
Be the first to comment