Constanța se poate “lăuda” cu o statistică total nedorită. În anul 2014 au fost înregistrate la IPJ Constanța 762 de infracțiuni care pot fi clasificate ca violență domestică. Din nefericire, 5 femei au fost omorâte de soți sau concubini, iar în 314 cazuri au fost deschise dosare penale pentru loviri și alte violențe.
În anul 2015 statistica este la fel de neagră. IPJ Constanța a înregistrat 795 de astfel de infracțiuni. Polițiștii au făcut 301 dosare penale pentru loviri și alte violențe, iar trei dintre victime au murit. În anul 2015 au fost emise 22 de ordine de protecție, dar cinci dintre ele au fost încălcate de agresori.
Consilierul Local Tudorel Chesoi este de părere că acele 8 cazuri de femei care au murit în urma bătăilor primite puteau să fie acum în viață și tocmai de aceea propune înființarea unui centru de primire a victimelor violenței în familie. Acestea ar putea fi cazate temporar și ajutate cu decontarea analizelor medico-legale, precum și cu un avocat sau un psiholog care să le rezolve problema.
Astfel de centre există în mai multe orașe mari din România, dar Constanța nu are. Este vorba doar de o clădire cu trei camere: birou de prmire, birou de consiliere psihologică și încă unul pentru consilierea juridică. Totodată, Chesoi propune ca victimele violenței în familie să fie cazate în două locuințe.
”În momentul de față, la nivelul municipiului Constanța nu există nici un centru de primire în regim de urgență sau de recuperare pentru victimele violenței domestice, ci doar un centru maternal având o capacitate de 3 locuri în care au acces doar mamele cu copii aflate în mai multe tipuri de risc social. (…) În sfârșit, fiind vorba despre centre maternale și nu centre de urgență sau de recuperare, adresele lor sunt publice astfel încât agresorii pot găsi cu ușurință locația victimei, contrar art. 7, pct. 4 din Legea 217/2003 care precizează că «locaţia adăposturilor este secretă publicului larg»”, a declarat Tudore Chesoi.
Consilierul local a propus și decontarea certificatelor de la Laboratorul de Medicină Legală. Hotărârea propusă de Tudorel Chesoi ar putea intra în dezbatere în luna Aprilie 2016, dar consilierii locali sunt cei care aprobă, în ultimă instanță, un astfel de centru.
Be the first to comment