O broască țestoasă uriașă din specia Caretta – Caretta este o apariție total neobișnuită pentru plajele românești. Un astfel de exemplar a fost găsit marți dimineață la Vadu. Specialiștii spun că broasca a plecat din Mediterana pentru că nu poate să se adapteze la apele mult prea calde. Călătoria ei de 3000 kilometri putea să se sfârșească tragic dacă nu era găsită și salvată de biologii de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Broasca țestoasă a fost văzută de niște pescari în apropierea plajei de la Vadu. Ea se zbătea într-un ochi de apă înconjurat de nisip. Era înfometată și specialiștii sunt de părere că nu ar fi avut nicio șansă în iarna care urmează. Dacă era lăsată acolo o aștepta o moarte sigură.
Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, dr. Adrian Bîlbă spune că scopul specialiștilor este acum să o îngrijească până când va fi găsită o soluție să o transporte în insula grecească Zakynthos, acolo unde trăiesc suratele ei.
“În curând va ajunge într-un bazin special. E o broască țestoasă care poate ajunge la 550 kg și 2 metri. Sunt ape prea calde în Mediterana și Marea Egee și asta o face să urce spre nord. Nu e pentru hrană, ci le deranjează temperaturile prea ridicate. Aici ar fi închețat în următoarele luni și cu siguranță ar fi murit”, a declarat Adrian Bîlbă, directorul CMSN.
“Nu este o apariție ocazională. Asemenea semnalări au mai fost făcute în Marea Neagră și una din ele îi aparține lui Marcel Stanciu, fondatorul acestui așezământ. Tot așa de mare era și a fost găzduită în bazinul central de la Acvariul Constanța, în anii 80. Aparițiile acestea sunt întâmplătoare, dar au o mare valoare pentru știință. Fiecare astfel de apariție trebuie semnalată și publicată”, a declarat Nicolae Papadopol, directorul științific al Delfinariului din Constanța.
Be the first to comment