După slujba din dimineața de sâmbătă 16 mai, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie i-a împărtășit pe toți cei prezenți în fața Catedralei „Sf. Ap. Petru și Pavel“, inclusiv copii, cu aceiași linguriță și din același pocal. Gestul înaltei fețe bisericești a fost criticat în spațiul public, dar reprezentanții bisericii constănțene spun că preaînaltul nu a greșit cu nimic pentru că „împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real“.
Institutul Național de Sănătate a recomandat după reluarea activității după încetarea stării de urgență la subcapitolul „precauțiuni speciale privind „activitatea în lăcașurile de cult ca:
- Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult, în locul acestor gesturi rituale se va indica îngenuncherea sau înclinarea;
- Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel putin 1 m;
- Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință;
În replică la vociferările din spațiul public, Arhiepiscopia Tomisului a făcut o serie de precizări vocea purtătorului de cuvânt, preotul Eugen Tănăsescu:
- Actul de împărtășire a pruncilor nu este ilegal pentru că IPS Teodosie nu a încălcat nici o lege sau canon bisericesc, care ar interzice actualmente împărtășania.
- IPS Teodosie, ca ierarh, a ținut o legătură intensă cu clerul și credincioșii în toată perioada de restricție și a făgăduit expres păstoriților săi că-i va aștepta la comuniunea cu Biserica, care se concretizează mai ales în sfânta împărtășanie, când se va relua accesul credincioșilor. Fiecare ierarh, în eparhia sa, are o anumită autonomie în păstorirea clerului și credincioșilor, prin urmare, având făgăduința dată deja credincioșilor, IPS Teodosie nu a putut să-i rănească sufletește, îndepărtându-i de la Sf. Potir. Aceasta este lucrarea lui Hristos în mijlocul credincioșilor, prin arhiereul care își exercită misiunea încredințată de Biserica lui Hristos.
- Discuția asupra linguriței a pornit eronat în spațiul public, întrucât Biserica nu este unitate de alimentație publică, ci instituție de cult. Împărtășania nu este mâncare și băutură firească (adică aliment pentru trup) ci este hrana cea mai sfântă pentru viața veșnică, Hristos prezent real, intrând în alcătuirea făpturii noastre, prin care ne îndumnezeim. Prin urmare, este o delimitare categorică între Hristos-Dumnezeu și alimentele firești, iar împărtășania și dăruirea ei credincioșilor este atributul exclusiv al Bisericii.
Be the first to comment