Psihologii criminaliști numiți “profileri” în serialele americane de succes, încep să apară încet-încet și în România. Profilerul este cel care adună pas cu pas informații mici și disparate despre o persoană (care a comis o infracțiune sau încă nu), iar mai apoi aceste detalii îl ajută ca să creeze un profil al respectivului om “analizat”. În criminalistică, profilul suspectului îi ajută pe investigatori ca să ajungă la făptaș. În afara domeniului penal, profilerul îl ajută pe un patron să-și “optimizeze” personalul angajat, astfel încât să nu aibă parte de surprize majore în funcționarea firmei. Adică să nu angajeze sau să nu păstreze pe statele de plată pe acei oameni care pot aduce prejudicii majore companiei.
Ca să va faceți o idee, s-a comentat mult despre atentatul din martie anul trecut pe aeroportul Zaventen din Bruxelles, unde două explozii au ucis 32 de civili și pe cei 3 autori ai atentatului. Un specialist avizat în domeniul acesta a spus : pe aeroportul din Tel Aviv nu vezi atâtea porți metalice cu detectoare, pe cât te-ai gândi că ar fi nevoie, și totuși acolo nu a explodat nimic, niciodată. De ce? Pentru că au multi profileri comportamentali: sunt zeci, îmbrăcați normal, amestecați prin mulțime, care “scanează” continuu pe cei care pătrund în aeroport. Gesturi, ticuri, limbaj, trăsături sau mici detalii care scapă unui om obișnuit sunt observate imediat de acești “profileri” care comunică discret forțelor de ordine pe cine să tragă deoparte și să controleze.
Și în viața civilă profilerul e foarte prețios pentru o companie care dorește să-și cunoască personalul și punctele vulnerabile în care este expusă. Am întâlnit un asemenea om, un analist comportamental, la firma de securitate One Star Security și am stat de vorbă cu el mai bine de o oră. Claudiu Stănoiu, care a colaborat printre altele și cu FBI, ne-a povestit o mulțime de lucruri fascinante din meseria lui.
“Domeniul meu de expertiză este sinergologia. Sinergologul este expertul în comunicare verbală și non-verbală, cu alte cuvinte în comportamentul uman. Sunt chemat și înainte de comiterea unei fapte, dar și după. De cele mai multe ori ne dăm seama că se poate comite o faptă penală înainte să fie comisă, după comportamentul “actorilor” dintr-un loc anume”. Așa își începe povestea, Claudiu Stănoiu, profilerul de la One Star Security.
Nu suntem obișnuiți cu gândul că amenințările pot veni și din interiorul unei companii, nu doar din surse externe. Poate să fie vorba de un sabotaj, de exemplu, poate fi rea voința din partea unor angajați, ori poate fi un accident produs de un om care a fost plasat la locul nepotrivit pentru el. Gândind așa, dintr-o dată se deschide un domeniu vast de aplicabilitate al științei analizei comportamentale, în viața civilă, a firmelor și companiilor, indiferent de mărimea lor. L-am întrebat pe Claudiu Stănoiu, cum procedează One Star Security cu firmele-client.
“Se face o analiză împreună cu colegii de la Tehnic – eu mă ocup de latura umană a problemelor. În funcție de ce gândește acel client și ce-și dorește, eu mă pliez pe dorințele lui ca să construim un mediu cât mai sigur. În genere eu mă ocup de securitatea umană: intru în firma-client, studiez personalul firmei, conturez anumite profile după care (în funcție de ce găsesc acolo) fac un plan de acțiune, un plan de pază. Abia apoi intervine Tehnicul cu aparatura necesară. În funcție de necesități dispunem de agenți înarmați, avem armament, dispunem de câini special antrenați, dispunem de un parc auto foarte mare (viteză de reacție este foarte mare). Avem oameni cu ani de antrenament în spate” ne explică Claudiu Stănoiu, profilerul de la One Star Security.
Să fii profiler pare fantezist privind prin prisma filmelor de acțiune, însă în realitate, meseria asta nu e atât de spectaculoasă și plină de acțiune pe cât pare. Însă este foarte benefică pentru că ajută o companie să evite pagube majore, înainte ca faptele sau erorile produse de un angajat să devină realitate. Și ca să-l “dibui” pe cel care va deveni cândva “veriga slabă” în firmă, trebuie să-i analizezi pe toți de-acolo. Și nu oricum, nu superficial.
Este fundamentală cunoașterea vieții la serviciu a celui analizat. Pare intruzivă și greu de “digerat” ideea asta, însă asta fac profilerii, analiștii comportamentali. În viziunea lor, a profilerilor, omul este o sticlă intreagă iar analistului comportamental i se oferă doar un puzzle: o sticlă spartă, o grămadă de cioburi din care trebuie să reconstituie viața celui analizat, pas cu pas. Așa îi înțelege ritmul lui de funcționare, dinamica și așa ajunge să-l descrie pe el ca om, ca individ.
Reconstituirea aceasta dezvăluie multe despre personalitatea și felul de a fi al angajatului dintr-o firmă, iar acesta este primul pas din planul mai larg al profilerului. Ulterior analistul trebuie să-i spună patronului dacă angajatul X este un risc sau (mai rău!) un real pericol pentru companie, iar aici precizia este esențială.
“La firmele-client facem un profil de comportament lingvistic și un profil comportamental. În felul acesta găsim, dacă e cazul, oameni care nu sunt puși la locul unde trebuie. Cel de la Resurse Umane sau chiar patronul firmei numește un om într-o poziție nepotrivită și-atunci avem o problemă pe latura aceea care poate genera o problemă de securitate. Lasă documente la vedere, de exemplu. Studiind omul respectiv nu poți să spui că nu e capabil. Nu. Doar că a fost pus într-un post greșit și trebuie pus într-un alt post unde va face față” spune Claudiu Stănoiu de la One Star Security.
Divagăm puțin: profilerii au făcut un profil al hoțului român, spărgător de locuințe. E un bărbat cu opt clase, fără ocupație, care nu se teme de nimic. E tanăr, singur, fără obligații. Cel mai adesea este recidivist, are între 14 și 40 de ani și provine dintr-o familie dezorganizată. În schimb, este activ pe rețelele de socializare, având foarte mulți prieteni. Astfel află informații despre locuri unde poate da o nouă lovitură.
“Stau și vă studiez de la distanță. Și în funcție de cum vorbiți și cum vă comportați, eu știu ce gândiți. În alte cazuri, de exemplu la angajări, pot face și interviuri cu unul sau cu altul. De ce? Pentru că regula nr.1 în limbajul trupului spune că dacă te iei după un singur semn / semnal e total eronat. Eu combin elementele de analiză și din comunicarea verbală și din comunincarea non-verbală, și așa obțin “tabloul” general. La asta adăugăm limbajul psiho-anatomic: în funcție de bolile și de durerile omului, îmi dau seama ce gândește. Ce gânduri are. Așa am tabloul complet”, spune Claudiu Stănoiu
L-am întrebat pe domnul Stănoiu, dacă a regretat vreodată alegerea făcută. Adică dacă a greșit vreodată în aprecierea vreunui om, dacă a pus vreodată eticheta greșită cui nu trebuia. “Nu. Dacă am dubii, mai întârzii (cu decizia). Mai stau. Dar niciodată nu mi-am bătut joc de oameni. Nici măcar de infractori”, a spus Claudiu Stănoiu de la One Star Security.
One Star Security răspunde la telefon 0786 258 115 sau 0785 285 975, iar specialiștii pot fi contactați și pe email la adresa office@onestarsecurity.ro.
Be the first to comment