VIDEO Consiliul Județean Constanța cumpără aparatură medicală, materiale sanitare și dezinfectanți în valoare de 4,4 milioane lei

Ședință extraordinară a Consiliului Județean Constanța. FOTO CJ Constanța

În contextul actual al răspândirii infecțiilor cu noul Coronavirus – COVID–19, Consiliului Județean Constanța a adoptat astăzi rectificarea bugetelor de venituri și cheltuieli, a listelor de investiții a Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” precum și a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța.

Au fost alocați 4,4 milioane lei pentru achiziționarea mai multor echipamente medicale, materiale sanitare și dezinfectanți.

„Ne-am întâlnit astăzi, în condiții speciale, având în vedere răspândirea infectării cu COVID – 19. În contextul actual este esențial să venim în sprijinul tuturor celor care depun eforturi uriașe pentru a salva vieți – și mă refer la medici, asistenți și întregul personal din sistemul sanitar. Sunt cei care, de multe ori, pun viața pacienților mai presus de cea proprie. Singura modalitate prin care putem ajuta este prin alocarea de sume care să fie utilizate pentru a achiziționa materiale de protecție și aparatură medicală performantă, deosebit de importantă în salvarea vieților omenești.
Scopul ședinței de astăzi a fost cel de a suplimenta bugetele de venituri și cheltuieli stabilite inițial pe anul 2020 pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” și pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie. Mai exact, majorarea bugetului Spitalului Clinic Județean „Sf. Apostol Andrei” Constanța cu 3 milioane de lei și al Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Constanța cu suma de 1,4 milioane lei. Aceste sume vor fi folosite pentru achiziționarea mai multor aparate deosebit de necesare atât testării în vederea diagnosticării coronavirusului COVID-19, cât și tratării pacienților.
În această perioadă este foarte important pentru noi toți să ne protejăm, să urmăm întocmai indicațiile transmise de către autorități, să stăm acasă și cel mai important să conștientizăm că numai împreună putem limita răspândirea virusului și, astfel, minimaliza riscul de infectare a fiecăruia dintre noi și a celor din jurul nostru.
Vă îndemn să fiți responsabili, să abordați situația cu calm și să stați acasă”, a declarat președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu.

Astfel, cele 3 milioane de lei alocate Spitalului Clinic Județean „Sf. Apostol Andrei” Constanța vor fi folosite pentru următoarele materiale și echipamente:

  • Injectomat Agilia SP MC – 60 bucăți – acestea asigură administrarea intermitentă sau continuă de lichide parenterale, tratamente medicamentoase, sânge şi derivate din sânge, precum şi medicaţii prin căi de administrare acceptate clinic;
  • Aparat de ventilaţie mecanică – 10 bucăți – care vor asigura suplinirea parţială sau totală a respiraţiei în tratamentul insuficienţelor respiratorii acute;
  • Monitor funcţii vitale – 10 bucăți – ce vor fi folosite pentru măsurarea şi monitorizarea funcţiilor vitale ECG, SpO2, temperatură, NIBP, frecvenţă respiratorie etc. atât în timpul tratamentului cât şi în situaţia în care pacienţii sunt transportaţi la investigaţii;
  • Sistem real-time PCR – 1 bucată – care detectează cu o precizie de aproximativ 99% existența virusului în organism;
  • Extractor automat acizi nucleici – 1 bucată – Capacitate: 1-12 probe biologice, reduce timpul de lucru, elimină erorile cauzate de pipetarea manuală, asigurând o extracţie reproductibilă a ADN-ului sau a ARN-ului, previne contaminarea probelor între ele şi a mediului de lucru şi a persoanelor care efectuează manevra.
  • Congelator 1 bucată – Temperatura de operare: – 25°C to – 41°C ; îngheţare directă şi rapidă cu ajutorul spiralelor de răcire situate în interiorul camerei de răcire; compartimente independente cu uşi izolate; sistem de control programabil prin microprocesor.

De asemenea, se repartizează Spitalului suma de 284.150 lei care va fi folosită pentru închirierea și instalarea de module container în care se vor amenaja spații de triaj UPU pe toată perioada prezenței epidemiei COVID – 19.

În ceea ce privește Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța suma aprobată de 1,4 milioane lei, va fi folosită pentru următoarele echipamente:

  • 1,1 milioane lei pentru achiziționarea de materiale sanitare, reactivi, materiale de protecția muncii, astfel:
    • 1.000 bucăți combinezoane protecție unică folosință;
    • 419 bucăți combinezon impermeabil cu glugă pentru protecție biologică;
    • 270 perechi ochelari de protecție;
    • 100 bucăți cască protecție cu vizieră;
    • 5.000 halate de unică folosință;
    • 7.300 bucăți capeline cu elastic;
    • 10.000 bucăți botoși cu elastic;
    • 1.000 șorțuri impermeabile de unică folosință;
    • 1.000 bucăți mască de protecție 3M;
    • 15.000 perechi mănuși chirurgicale;
    • 10.000 buc măști chirurgicale;
    • 1.000 mănuși unică folosință lungi
    • 7.000 buc capeline cu pelerină;
  • 800 mii lei pentru achiziționarea a 1.400 de kituri testare COVID-19;
  • 300 mii lei pentru achiziționare dezinfectanți.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, a precizat la finalul ședinței faptul că dacă situația o va impune vor fi efectuate și alte rectificări bugetare, astfel încât să fie asigurate materialele și echipamentelele necesare combaterii noului coronavirus COVID-19.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*