Implementarea standardelor prevăzute în Convenția de la Manilla (STCW Manilla 2010) care reglementează obligațiile marinarilor ar putea să dea bătăi de cap marinarilor din toată lumea. Motivul este generat de faptul că mulți nu și-au actualizat documentele în conformitate cu acele standarde.
Sindicatul Liber al Navigatorilor din România (SLN) este una dintre organizațiile care a făcut demersuri pentru ca aplicarea “STCW Manilla 2010” să fie amânată până în luna iulie 2017.
Liderul SLN, Adrian Mihălcioiu spune că acet interval de amânare de 6 luni ar putea să-i ajute pe marinarii români să nu rămână fără locuri de muncă.
“SLN are deja o propunere legislativă pentru implementarea MLC 2006 în legislația națională și o va propune imediat după ce un nou Guvern al României va fi format și vom ști numele noului Ministru al Muncii și al Transporturilor”, a declarat Adrian Mihălcioiu.
Liderul SLN a făcut un bilanț al anului 2016 pentru marinarii români. În momentul de față există peste 33 mii de brevete și certificate. Chiar și așa, la nivel mondial există un deficit de ofițeri de aproximativ 15.000 pe piața internațională.
În România sunt aproximativ 20.800 navigatori, iar 5200 dintre aceștia sunt membri SLN.
Anul care se încheie a adus mai multe situații dificile pentru marinari:
– 4 decese sau dispariții de la bordul navelor
– 12 cazuri de accdente de muncă
– 68 de navigatori au fost abandonați
– 396 cazuri de navigatori care au cerut ajutorul SLN sau ITF Romanian
– Peste 1,1 milioane dolari recuperați pentru navigatorii români și străini și jumătate din acești bani sunt drepturi recuperate prin intervenția inspectoratului ITF Romania.
– anul 2016 a fost cel mai riscant an pentru activitatea navigatorilor din cauza falimentului unor companii și a salariilor neplătite.
Există și lucruri pozitive. Printre acestea se numără negocieri de salarii mai mari cu 1 – 3 % pentru marinari.
Be the first to comment