Medgidia are nevoie de două lucruri: infrastructura și investiții. Primăria încearcă să le rezolve, dar sumele necesare depășesc bugetul. Edilul Valentin Vrabie a făcut miercuri primul pas către normalitate în orașul din centrul județului Constanța. El a semnat cu Agenția de Cooperare și Coordonare Turcă (TIKA) parteneriatul care aduce o investiție de un Milion de Euro pentru reabilitarea ambulatorului Spitalului Medgidia.
“Este un dar al Republicii Turcia pentru România. Toate lucrările legate de acest proiect se vor derula în conformitate cu procedurile interne ale TIKA, motiv pentru care TIKA va organiza această licitație la care vor participa societăți comerciale din România. Noi predăm lucrarea la cheie. Noi am renovat o grădiniță din Medgidia. Pe viitor ne gândim la activități legate de protejarea patrimoniului cultural sau conservarea unor monumente din Medgidia. Noi am discutat doar despre partea de renovare a clădirii, dar suntem receptivi și deschiși și la ideea de dotare a Policlinicii Spitalului”, a explicat Haci Ahmet Daștan, coordonatorul TIKA.
Primarul Valentin Vrabie a semnat astăzi finanțarea pentru acest proiect și a subliniat faptul că municipalitatea nu trebuie să aloce niciun ban din bugetul propriu pentru lucrări.
“Este cea mai importantă investiție pentru că este vorba de viața oamenilor. În acest spital se pot salva vieți. Le mulțumesc în numele medgidienilor și a celor 140.000 oameni care sunt arondați sistemului de sănătate de aici. Primăria Medgidia mai are de plătit datorii până în 2028, iar bani pentru această investiție nu am fi avut”, a declarat Valentin Vrabie, primarul municipiului Medgidia.
Directorul Spitalului Medgidia spune că este prima dată când cineva se preocupă de soarta bolnavilor din oraș și zonele limitrofe. Reabilitarea este prima investiție făcută de la construcția spitalului, în anii ’60.
“Una e să mergi pentru o afecțiune renală la Constanța și alta e să ai un medic nefrolog sau urolog la Medgidia. Acum avem aprobați medici nefrologi, urologi și medici de oncologie medicală, deci medici pentru cancer. Așadar pacienții nu vor mai face acea deplasare inutilă până la Constanța decât dacă va fi necesară internarea lor în clinica de acolo”, a spus Stere Bușu, managerul Spitalului Medgidia.
Această investiție este cu atât mai importantă cu cât Policlinica a fost “victima” unei administrații necorespunzătoare. Clădirea în care pot fi tratați zilnic sute de pacienți a ajuns o ruină după ce fosta conducere a orașului a pierdut o finanțare din bani europeni. Acest amănunt a fost dezvăluit de fostul și actualul viceprimar, Luminița Vlădescu.
“A fost o finanțare din fonduri europene, de 6 milioane de euro, pentru reabilitare ambulatoriu, a existat o echipă de proiect condusă de domnul city manager Mirică Dumitru, care nu l-a gestionat de fapt pentru că am pierdut finanțarea iar clădirea a ajuns cum o vedeți. Acum suntem în instanță cu constructorul și furnizorul de aparatură medicală”, a explicat Luminița Vlădescu, viceprimarul municipiului Medgidia.
Lucrările la clădirea Ambulatoriului Spitalului Medgidia vor începe imediat ce vremea va permite acest lucru și se vor încheia, cel mai târziu, la finalul lui 2017.
1 Trackback / Pingback