Ședințele de Consiliu Local Medgidia, de la sosirea lui Valentin Vrabie la cârma orașului s-au desfășurat sub semnul eficienței. Luna trecută, de exemplu, aleșii locali au votat 10 proiecte diferite în doar 9 minute. Toate acestea sunt în total contrast cu ședințele care țineau până la 8 ore în mandatul trecut al Consiliului Local.
Ultima întrunire a Consiliului a fost însă una ceva mai furtunoasă. Reprezentanții partidelor au trecut relativ repede peste aproape toate punctele Ordinii de Zi, dar s-au oprit asupra ultimei propuneri a edilului Valentin Vrabie – cea legată de renegocierea tarifelor cu operatorul de apă și canalizare din oraș.
Vreme de aproape jumătate de oră, consilierii din toate partidele au venit cu propuneri, care mai de care mai năstrușnice. Punctul culminant a fost atins de reprezentantul PSD în Consiliul Local care a cerut ca Primarul să negocieze și tarifele la curent electric pentru populație. Așa cum era de alteptat, propunerea consilierului a fost respinsă de restul aleșilor.
“Eu pentru inițiativa pe care am propus-o consiliului local am muncit aproape 2 ani, în ultimele patru luni intens chiar. Am propus-o argumentată, legală. Toată lumea m-a acuzat că eu aș fi propus prețul de 1 leu/mc de apă. Niciodată nu o să descoperiți asta. Eu am zis că la Peștera prețul apei era 1 leu. Eu am zis că prețul la apă nu poate fi 10 lei, de zece ori mai mult și am zis: prețul corect de fiecare dată. Acest demers este rațional și am adus un preț rațional al unui operator din București. Acolo este 5,6 lei/mc de apă, canalizare plus TVA. La Medgidia eu vreau să fie mai jos, dar nu puteam să vin cu un preț mai jos spunând că vor ieși în pierdere. Dacă operatorul din zona Medgidiei nu poate susține la acest preț furnizarea apei, poate să se retragă, aducem operatorul din București la Medgidia, care funcționează foarte bine de 15 ani și este în profit și atunci nu se supără nimeni”, a explicat primarul Valentin Vrabie.
Edilul spune că a fost depusă la Registratura Primăriei documentația pentru acest proiect și că acum ea a ajuns la maturitate, așa că nu sunt justificate acuzațiile legate de o presupusă coincidență a apariției proiectului în campania electorală.
De remarcat în ședința de la Medgidia a fost și faptul că reprezentanții PSD au votat în favoarea hotărârii de negociere a tarifelor de apă și canalizare.
“Am demonstrat că am dorit să se negocieze tarifele de apă și canalizare. Eu, care am votat strategia de tarifare în mandatul trecut, știam ce presupune acest lucru în sensul că numai printr-un operator regional putem accesa fonduri europene. În niciun caz nu se poate face asta pe municipiu. Am constatat că operatorul regional din zona noastră are tariful pe locul 17 pe țară. Am considerat că în condițiile în care vin fonduri europene și toți banii ăștia care intră în țară înseamnă tot un beneficiu la economia locală. Cuantificată cu activitatea operatorului, consider că este că este un tarif corect. Ca finațist, cred că este complicat să vii în timpul unui contract în derulare, unde s-au atras fonduri europene, să renegociezi un tarif. Există riscul să dăm banii înapoi la Uniunea Europeană și la BERD și e complicat, dar nu puteam să votez și să mă opun reducerii tarifelor când știu clar că oamenii au aceste nemulțumiri”, a declarat viceprimarul Luminița Vlădescu.
Alte propuneri venite de la consilierii locali au vizat o renegociere a tarifului de furnizare a energiei electrice pentru pompele operatorului de apă, care ar duce indirect la scăderea prețurilor sau o diferențiere între apa folosită pentru irigații și cea pentru consumul uman.
Reprezentanții SC RAJA SA au explicat în urmă cu două săptămâni strategia tarifară pentru furnizarea serviciilor de apă și canalizare în județul Constanța.
19 proiecte pe ordinea de zi
Pe ordinea de zi au fost înscrise 19 proiecte de hotărâre, iniţiate de primarul Valentin Vrabie, din care, proiectul privind avizarea listelor cu propunerile de casare pentru mijloacele fixe, obiecte de inventar, materiale sanitare cu regim special aparţinând Spitalului Municipal Medgidia a fost retras de pe ordinea de zi de către iniţiator. Toate cele 18 proiecte rămase pe ordinea de zi au întrunit voturile necesar pentru a fi admise. La primele puncte, consilierii au luat act de încetarea de drept a mandatului domnului consilier Mihai Mocanu şi au validat mandatul primului supleant înscris pe lista Partidului M10, în persoana domnului Parpală Florentin.
Consilierii locali au aprobat, de asemenea, rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Municipiului Medgidia, pe anul 2016. Rectificarea are ca scop suplimentarea sumelor din cadrul capitolului “Locuinţe, servicii şi dezvoltare publică” cu 305.000 lei şi a subcapitolului “Ajutoare pentru daune provocate de calamităţi externe” cu suma de 122.333 lei. Aceste sume provin din diminuarea veniturilor din capitolul “Autorităţi publice şi acţiuni externe”.
În şedinţa ordinară a lunii noiembrie a fost aprobat şi contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de persoane în municipiul Medgidia ofertantului câştigător – SC Servcom Adrian SRL Medgidia.
Totodată, au fost repartizate trei unităţi locative situate în blocuri ANL, a fost aprobată vânzarea prin licitaţie publică a unui imobil teren în suprafaţă de 110 mp precum şi susţinerea din bugetul local a cheltuielilor efectuate cu recuperarea copiilor cu dizabilităţi din Medgidia în cadrul Centrului de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi al Asociaţiei MED-CER. Pentru acest centru se va aloca suma de maxim 7.600 lei/lună, respectiv 91.200 lei/an.
În şedinţa de consiliu s-a aprobat şi modificarea şi completarea inventarului bunurilor ce aparţin domeniului public al municipiului Medgidia, în vederea necesităţii înscrierii în cartea funciară a suprafeţei reale a unor străzi şi terenuri şi a actualizării valorilor de inventar, precum şi Acordarea unui mandat special Primarului municipiului Medgidia în vederea încheierii cu S.C. CRH Ciment (România) S.A. – Punct de lucru Uzina Medgidia a unei convenţii de exercitare a dreptului uz, servitute de trecere asupra imobilului teren proprietate privată a municipiului Medgidia.
Un alt proiect de hotărâre aprobat a fost cel referitor la retragerea unilaterală a Municipiului Medgidia prin Consiliul Local Medgidia, în calitate de membru fondator, din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Medgidia. Se impune aprobarea proiectului deoarece este necesară asigurarea continuităţii serviciului de salubrizare şi întocmirea documentaţiei în vederea organizării şi funcţionării serviciului de salubrizare în Medgidia, iar terenul în suprafaţă de 18,86 ha concesionat asociaţiei în anul 2010 nu este utilizat în scopul pentru care a fost transmis, dorindu-se valorificarea potenţialului acestuia prin asigurarea unei exploatări eficiente.
În şedinţa lunii noiembrie a fost aprobată şi prelungirea mandatului administratorului SC APOLLO ECOTERM SRL Medgidia – Sima Constantin şi revocarea auditorului financiar, precum şi rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al societăţii.
Be the first to comment