“Bine ați venit la Medgidia pentru cei ce sunt în premieră la noi și bine ați revenit celor care ne cunosc deja!”
Așa și-a întâmpinat primarul Valentin Vrabie oaspeții Taberei de Pictură care debutează astăzi și reunește artiști plastici din 6 țări europene. Este a 15-a ediție a manifestării culturale iar startul l-a luat astăzi la conferința de presă organizată la primărie, unde au fost prezentați și artiștii.
“Tabăra de Pictură înseamnă pentru Medgidia un eveniment social, în primul rând, pentru că eu consider că întreaga comunitate a orașului este interesată de ceea ce se va-ntampa aici, în acest interval binedefinit. Cooptarea artiștilor în această echipă participantă la cea de-a 15-a ediție este interesantă pentru că realizează o-mbinare armonioasă între Orient și Occident așa cum mi-a plăcut întotdeauna să afirm, pentru că mereu organizatorul a avut grijă de acest lucru, un lucru care pe mine mă bucură pentru că întotdeauna am pledat pentru tot ceea ce-nseamnă prezența Orientului în sufletul romanesc, cu atât mai mult Dorbogea. Înțelepciunea, frumusețea și savoarea Orientului și-au pus amprenta asupra întregii noastre culturi și-mi face plăcere da redescopăr acest lucru de fiecare dată când particip la o expoziție, la o manifestare culturală. Prin urmare aștepările, sigur că sunt reale, sper că și rezultatele să fie frumoase și interesante, sper că toți cei care au descoperit în premieră această tabăra să realizeze unde sunt și cât de frumoasă este această țară” spune criticul de artă, Alice Dinculescu .
Timp de mai multe zile, pictorii vor merge într-o excursie de documentare în care vor avea ocazia să admire peisajul dobrogean, să observe cultură și tradițiile românești, pentru a se inspiră în vederea realizarării lucrărilor. Apoi lucrările vor fi vernisate în aer liber, pentru că toți localnicii să le poată admira. Devenită deja o tradiţie încă din anul 2004, când Medgidia devenea pentru o săptămână un mic centru cultural al artiştilor plastici din România, de-a lungul anilor tabăra a căpătat caracter internaţional, primind pictori şi din străinătate. Acum sunt 15 pictori din Olanda, Turcia, Italia, Bulgaria, Cipru și binențeles România care vor lucra cot la cot în realizarea panzelor ce vor fi expuse în centrul orașului, pe data de 3 august.
“Pentru prima dată după 15 ani, vernisajul nu va fi în Casa Sindicatelor sau în Primărie ci va fi în mijlocul oamenilor, afară în Parcul Central, deschis pentru toată lumea. Personal sunt foarte mândru că particip din nou la această ediție, sunt foarte mândru ca și locuitor al Medgidiei îmi voi aduce contribuția la buna desfășurare a acestei acțiuni” spune Mircea Costea, pictor dar și organizator al Taberei de Pictură.
Tabăra de Pictură este un proiectul cultural care vizează încurajarea dialogului intercultural, perfecţionarea şi îmbogăţirea experienţei plastice a artiştilor implicaţi. Muncă artiştilor, roadele inspirăţiei, parte din sentimentele lor, peisaje româneşti, picturi abstracte sau portrete ale muzelor locale, toate vor fi deschise publicului care doreşte să vadă pictorii la lucru. Atelierul de creaţie situat în incinta Hotelului Stadion, la parter, va putea fi vizitat de cei care doresc să-i cunoască pe artişti.
“Va asigur că veți mai dori să mai reveniți pentru că Medgidia e un oraș deosebit prin diversitate culturală și religioasă și este un exemplu dat mai mereu în lume. Municipiul Medgidia devine de la an mai bogat prin arta pe care dumneavoastră cu onoare o reprezentați, prin tablourile dumneavoastră. O bogăție culturală de care avem nevoie” le-a spus primarul Valentin Vrabie pictorilor adunați în sala mare a primăriei.
Multe opere și tablouri ale participanților la edițiile anterioare ale taberei sunt expuse în sala de protocol a primăriei Medgidia, unde pot fi admirate de toți locuitorii orașului.
“Tabăra de Pictură este un eveniment de mare calitate în urmă căruia nu rămân doar amintiri, rămân lucrări de artă ce se vor adaugă colecției ce numără aproape 600 de piese. Să nu uităm: 600 de piese semnate de artiști celebri, unii dintre ei nu mai există. Avem lucrări de Teodor Morar, de Sălişteanu, lucrări de foarte mare valoare atât culturală cât și materială” a explicat Mircea Costea, unul dintre organizatori.
Tabăra de Pictură este un proiect cultural pentru care edilul orașului Medgidia s-a luptat în multe ședințe cu Consiliul Local, să-i convingă pe aleșii orașului ca să voteze “pentru”. Primarul Vrabie a reușit să atragă bani europeni nerambursabili pentru Tabăra Internațională de Pictură, astfel încât bugetul orașului să rămână neatins, iar întâlnirea anuală a artiștilor plastici să continue la Medgidia.
Be the first to comment