În urmă cu 2.000 de ani, în cetatea Tomisului și-a găsit sfârșitul poetul exilat din Roma, Ovidius. La nivel internațional se celebrează “Bimilenara poetului Ovidiu”. Primăria Ovidiu a organizat, cu ocazia zilelor orașului, o serie de evenimente ce îl celebreză pe poet.
Plecând de la legendele locului (insula lui Ovidiu, perimetrul geografic unde acesta a fost exilat și a scris o serie de lucrări) și în contextul înfrățirii orașului Ovidiu (singura localitate din lume ce poartă numele poetului) cu orașul Sulmona (Italia), locul nașterii marelui poet, primăria Ovidiu îl omagiază prin evenimentul Simpozionul “OVIDIENII’’- ediția I (29 iunie – 1 iulie), fiind dedicat operei și vieții poetului, dar și întărirea legăturilor istorice și culturale între orașul Ovidiu și Orașul Sulmona.
Simpozionul are ca scop promovarea reperelor culturale, istorice și artistice ale României, având ca element comun originile latine, operele și viața poetului Publius Ovidius Naso.
Sâmbătă, 1 iulie, în parcul de pe faleza din Ovidiu, evenimentul a fost deschis de “poetul Ovidiu” care a ajuns însoțit de fanfara militară a Academiei Navale și care a intonat imnul Italiei și României. Au fost prezenți George Scupra – primarul orașului Ovidiu, Annamaria Casini – primarul orașului Sulmona, Marius Horia Țuțuianu – președintele Consiliului Județean Constanța, Consulatul Italiei din România, Sorin Rugina – rectorul Universității “Ovidius” Constanța, Cornel Panait – rectorul Universității Maritime Constanța, Octavian Tărăbuță – rectorul Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” Constanța, ș.a.
“Toate acestea, tot ceea ce s-a făcut în această săptămână sunt pentru a lăsa o moștenire generațiilor viitoare, indică legătura dintre orașul Ovidiu și poetul Ovidius Publius Naso. Anul acesta este anul internațional ovidian. Din acest punct de vedere se pot face și se fac acțiuni în toată lumea. Oriunde pe acest glob sunt acțiuni dedicate poetului, dar nu vor avea aceeași esență, aceeași greutate fără poet, fără insulă, fără lacul lui Ovidiu, fără primăria Sulmona, fără Universitatea Ovidius – singura din lume, fără orașul Ovidiu – singurul din lume ce poartă numele poetului, fără primăria Constanța. Pentru a da esență și greutate acestor evenimente culturale, consider că Ovidiu este locul unde se poate ține un simpozion pe această temă, cele trei – patru instituții de care vorbeam, ar trebui să fie prezente”, a declarat George Scupra, primarul orașului Ovidiu.
“Sulmona, Constanța și Ovidiu, așa ca și Roma sunt unite de faptul că acolo a trăit marele poet. Țin să precizez că Ovidiu nu este doar din Sulmona, orașul său natal, dar și din Roma, unde a trăit, dar și din Constanța, vechiul Tomis și Ovidiu, oraș înfrățit cu Sulmona, orașe care l-au primit pe Ovidiu în exil pînă la moarte. De aceea, sunt convinsă că celebrarea bimilenarei trebuie să încrucișeze, să intersecteze aceste teritorii, să devină o pârghie a culturii care ne unește, figura lui Ovidiu să devină ambasadorul culturii și prieteniei pentru stimularea creșterii turismului de calitate (…) așa se pot relansa și dezvolta orașele noastre”, a spus Annamaria Casini – primarul orașului Sulmona.
După declarațiile și alocuțiunile oficialităților și ale invitaților, au urmat o serie de evenimente: o paradă de veliere a studenților Facultății de Educație Fizică și Sport a Universității Ovidius, activități nautice ale studenților Universității Maritime Constanța, moment artistic cu ansambluri de dansuri tradiționale la Centrul Cultural “Elena Roizen”, o prezentare a Uniunii Artiștilor Plastici din România cu lucrări de artă plastică și decorativă pe teme ovidiene și o expoziție intitulată “Ovidius, amores et poesis” a membrilor Asociației Artiștilor Dobrogeni.
A avut loc și o reuniune culturală pe Insula Ovidiu. Invitații au asistat la o reprezentație muzicală pe textul poetului Ovidiu – “Ars Amandi” și au vizionat filmul documentar realizat de primăria orașului Sulmona “Drumul exilului”.
Be the first to comment