Comandantul flotei, contraamiralul de flotilă Daniel Căpățână, i-a prezentat șefului S.M.Ap. aspecte privind starea echipamentelor, stadiul proiectelor de infrastructură și nevoile de modernizare și înzestrare.
De asemenea, șeful S.M.Ap. a participat și la exercițiul integrator cu trupe în teren din cadrul cursului de calificare pentru operatorii de forțe speciale, organizat și condus de instructorii Școlii de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale, împreună cu militari din cadrul Grupului 10 Forțe Speciale al SUA. Modulul de luptă urbană, ultima parte a cursului, s-a desfășurat la Mangalia timp de mai multe săptămâni și a urmărit verificarea deprinderilor cursanților de a executa o acțiune în mediul urban, utilizând platformele aeriene (elicoptere), pentru infiltrare și sprijin.
,,Forțele pentru operații speciale rămân un instrument strategic foarte valoros, care poate fi întrebuințat pentru acțiuni chirurgicale, pe întreg spectrul acțiunii militare, dar mai ales în contextul conflictelor de tip hibrid, generate de actualul mediu de securitate. Pregătirea acestora este la fel de importantă ca dotarea cu echipamente și tehnică specifice. Eficiența lor este strâns legată de capacitatea de adaptare și interoperabilitate, în mod deosebit cu structurile de informații militare și celelate capabilități de nișă, precum și de cea a atributelor esențiale de integrare și coordonare cu celelalte structuri aliate sau partenere. Astăzi au demonstrat că au depășit barierele psihice și fizice și că au mentalul pregătit pentru a face față evaluărilor de final de curs și pentru a se integra în familia forțelor speciale!”, a subliniat generalul Ciucă la finalul exercițiului.
,,Deși s-au făcut pași importanți în procesul de planificare a înzestrării și modernizării echipamentelor, concluzia desprinsă este că, în continuare, în atenția comandanților și a întregului personal trebuie să se mențină linia de voință individuală și colectivă pentru o continuă adaptare și modelare a procesului de instruire, de educare a liderilor de la baza carierei militare și ridicarea nivelului de ambiție pentru a fi în măsură să ținem pasul cu impactul evoluției tehnologice pe întreg spectrul acțiunii militare”, a mai spus șeful S.M.Ap.
În opinia generalului Nicolae Ciucă, cea mai importantă resursă de care Armata României dispune la acest moment este resursa umană, precizând că a întâlnit comandanți de navă foarte tineri, aspiranți și locotenenți femei care au în subordine marinari cu experiență, mult mai în vârstă, ”însă abilitatea lor generată de voință, ambiție și dedicare profesională au făcut ca trecerea de pe băncile Academiei Navale “Mircea cel Bătrân” la realitățile echipajului ambarcat să permită maturizarea profesională, poate înainte de vreme, dar cu rezultate care creează speranță și, totodată, certitudinea că vom avea o generație de lideri militari demni de toată încrederea”.
Be the first to comment