Un grup de scafandri de luptă de incursiune, ce aparțin Forțelor Navale Române, desfășoară, până pe 19 februarie, activități de instrucție alpină pentru perfecționarea mobilității de deplasare în teren variat, specifică mediului alpin.
Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, pregătirea unui scafandru de luptă de incursiune durează aproximativ trei ani, timp în care acestuia îi sunt testate limitele fizice şi psihice la care poate să ajungă. În perioada pregătirii, militarii sunt integrați în grupe și parcurg module de instruire complexe, pentru formarea deprinderilor de a desfășura misiuni dificile, pe uscat, în aer și în apă.
„Scafandrii de luptă de incursiune sunt unici în felul lor, se înțeleg din ochi, comunică prin semne, sunt pregătiți să lupte singuri şi să facă față celor mai dificile provocări. Echipamentul special de camuflaj pe care îl poartă are numeroase buzunare, în care îşi găsesc locul grenade de mână, arme şi muniții de tot felul. La fel ca și cameleonii, scafandrii de incursiune stau ascunși în teren, așteaptă şi își analizează adversarul, pentru a acționa rapid şi eficient”, au precizat reprezentanții SMFN.
Periodic, în Forțele Navale Române, au loc selecții de militari, cu calități fizice și psihice deosebite, care doresc să se pregătească pentru a deveni scafandri de luptă de incursiune. Statisticile arată că doar o treime dintre cei care încep programul special de instruire reușesc să-l termine și să se integreze în această categorie de elită de militari din Armata României.
„Scufundări, parașutări, salturi din elicopter şi salturi din ambarcațiuni rapide, trageri speciale cu armamentul individual, proceduri specifice de utilizare a explozivilor reali, marșuri în teren variat, antrenamente de supraviețuire în cadru tactic, toate acestea vizează realizarea omogenizării grupelor de scafandri de luptă de incursiune, pentru a fi în măsură să acționeze ca un tot unitar și să îndeplinească misiuni complexe, oriunde în lume”, au mai transmis sursele citate.
Be the first to comment