Vineri, 6 decembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, făcătorul de minuni. Acesta este unul din cei mai îndrăgiţi sfinţi prăznuit de către creştini. A trăit pe vremea împăraţilor Diocleţian şi Maximian (284 – 305 d.Hr.) fiind, încă din tinereţe, un adevărat „ucenic a lui Hristos”, iubind virtuțile slujirii aproapelui. A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira Lichiei. A fost prigonit şi întemniţat în timpul persecuţiilor anticreştine ordonate de către împăraţii romani.
Tradiţia păstrează amintirea unor fapte minunate făcute de către Sfântul Nicolae: a salvat de la moarte trei bărbaţi condamnaţi fără vină de un slujbaş imperial și a ajutat în chip minunat trei fete sărace, care erau pe punctul de a-și vinde trupurile pentru a-și câștiga pâinea. Din anul 1087, moaştele sale se află în oraşul Bari din sudul Italiei.
La români, de ziua Sfântului Nicolae există obiceiul împărţirii de daruri copiilor, urmându-se astfel exemplul dărniciei şi al milosteniei sfântului.
Numele Sfântului Nicolae se traduce prin sintagma „victoria poporului”.
Miercuri, 4 decembrie, la ora 17.00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năvodari (Str. Nucilor).
Din data de 12 mai 2009, biserica adăposteşte o sticluţă cu mir, izvorât din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, şi un omofor ce a fost așezat pe cinstitele odoare, aflate în oraşul italian Bari.
Tot miercuri, de la ora 19.00, la biserica „Buna Vestire”, din Constanța, vor fi aduse din Grecia părticele din moaștele Sf. Nectarie.
Joi, 5 decembrie, începând cu ora 7.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de sfințire mare a bisericii „Sf. Pantelimon”, din Constanța, aflată lângă azilul de bătrâni de pe strada Unirii.
De la ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul constănțean Coiciu (Str. Răzoare, nr. 68).
Vineri dimineață, preoții bisericii vor oficia Sf. Liturghie, iar după slujbă va fi sfințită o icoană a sfântului Nicolae.
De asemenea, corul de copii al parohiei (format din 20 de copii, cu vârste între 2 și 15 ani), coordonat de către pr. Bogdan Tudor Gavrilă, va interpreta câteva colinde.
La sfârșitul slujbei, vor fi dăruite 250 de pachete cu alimente.
La invitația IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, vineri, 6 decembrie, de sărbătoarea Sfântului Nicolae, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nicolae” din Câmpulung Moldovenesc.
Duminică, 8 decembrie, începând cu ora 8.30, ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea „Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion”, din localitatea 23 August, județul Constanța.
Sfânta Filofteia, iubitoarea de Dumnezeu
Sâmbătă, 7 decembrie, Biserica Ortodoxă Română o cinstește pe Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș. Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în cetatea Târnovo, din Bulgaria. Din copilărie obișnuia să meargă la biserică și să le dăruiască celor săraci hainele ei și o parte din mâncarea pe care i-o ducea la câmp tatălui. Obiceiul acesta și ura mamei vitrege au atras ocări și bătăi din partea tatălui. Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat aşa de tare încât a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.
Conform unei tradiții bisericești, imediat după moarte trupul său nu a putut fi mutat din loc. Episcopul a rostit nume de cetăți, mănăstiri și biserici; doar când a pronunțat numele bisericii domnești din Argeș trupul a putut fi ridicat, înțelegându-se prin aceasta că voința sfintei era să ajungă acolo. Sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.
Numele Sfintei Filofteia se traduce prin sintagma „iubitoare de Dumnezeu”.
Vineri, 6 decembrie, începând cu ora 19.00, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sf. Maslu la biserica „Sfânta Muceniță Filofteia” din Constanța (Șoseaua Mangaliei, nr. 80 A, podul Dorally Mall).
Sâmbătă, 7 decembrie, începând cu ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Mihail și Gavriil” din comuna Topraisar, care va primi și cel de-al doilea hram, Sf. Mc. Filofteia. Credincioșii vor putea cinsti veșmântul Sfintei Filofteia, dăruit de către IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în data de 23 decembrie 2018.
Be the first to comment