Îți mai aduci aminte de ceaunul uriaș pe care bunicii îl foloseau pentru a face săpun de casă? Metodele și ingredientele s-au schimbat, dar pasiunea a rămas aceeași. Atunci când toate acestea se împletesc cu dragostea de țară, rezultatul este uimitor.
Oana Stan, o tânără din județul Constanța a creat săpunul tricolor. Povestea ei este legată de nămolul cu proprietăți miraculoase din lacul Techirghiol, dar Oana spune că mirosul de dragoste de țară este unul suav de citrice amestecat cu mentol.
Săpunul tricolor în Ediție limitată
Fabricarea săpunului prin metoda la rece este o artă în sine. Poți să te joci cu ingredientele și să îți iasă întotdeauna altceva, un săpun mai interesant cu o aromă apetisantă.
Oana Stan nu se gândea că o să ajungă să creeze o fabrică de cosmetice în localitatea constănțeană Techirghiol. Ea era studentă în ultimul an la Facultatea de Administrare a Afacerilor din București și căuta o temă unică pentru lucrarea de licență.
“Căutam să studiez ceva unic și în vara lui 2011 am găsit răspunsul. Orașul meu natal, Techirghiol, a devenit membru al Asociației Orașelor Termale Istorice din Europa, alături de alte 27 stațiuni. Am observat că toate valorificau resursele naturale locale. Vichi – cosmeticele, Evian – Apa și m-am întrebat de ce nu poate avea și Techirghiol propria gamă? Ideea a devenit studiu de caz pentru lucrarea mea de licență. La final am descoperit că oamenii vor astfel de produse și am implementat rezultatele în ceea ce astăzi este “Techir”. Am aplicat apoi pentru o finanțare nerambursabilă și am reușit să construim prima fabrică”, povestește Oana Stan pentru Constanța NEWS.
Techir este acum o afacere de familie, iar mama ei este cea care se ocupă de producția de săpun.
De aici și până la săpunul tricolor a mai fost doar un pas. Produsele Oanei poartă eticheta “Fabricat în România”, așa că de 1 decembrie a apărut și săpunul în culorile drapelului. El a fost produs într-un lot mic, ediție limitată, dar reacțiile pozitive au venit imediat, așa că Oana a decis să crească apoi cantitățile și să ofere tututor noul suvenir parfumat.
Ulei de portocale dulci și de eucalipt, după o rețetă de pe vremea bunicilor
Ideea acestui săpun era ca el să păstreze proprietățile nămolului de la Techirghiol, dar forma, culorile și mirosul să fie cu totul surprinzătoare.
“Procesul de fabricare al unui săpun este similar cu cel al unei emulsii, al unei creme. Există faza apoasă, unde se folosește apă salină din Lacul Techirghiol, care este bine filtrată și faza grasă, în cae se topesc unturile și uleiurile vegetale. Rețeta este una tradițională, precum cea de pe vremea bunicilor, dar în loc de grăsime animală, folosim grăsime vegetală. Apa salină se amestecă cu sodă, care printr-un proces natural începe să fiarbă, iar când ajunge la 40 de grade se amestecă cu faza grasă și începe să se îngroașe și se declanșează procesul de saponificare”, a explicat Oana pentru Constanța NEWS.
Tânăra din Techirghiol spune că acesta este momentul în care se adaugă ulei esențial de portocale dulci și eucalipt și nămolul sapropelic. Săpunul tricolor este bun pentru tratarea pielii deshidratate, uscate, cu dermatită sau psoriazis.
În cazul săpunului tricolor, compoziția se toarnă în trei vase și acolo, oamenii din laborator adaugă pigmenți cosmetici care ne duc cu gândul la tricolor. Aceste culori sunt făcute cu extracte veetale de roibos, turmenic, cafea sau mentă.
“Pentru săpunul tricolor am făcut o excepție, pentru că ne-am dorit să respectăm cât mai fidel nuanțele aprinse din drapel. Astfel am optat pentru pigmentul anorganic și cosmetic ce se folosește în pudre, farduri și rujuri sau la picturile pe corp”, spune Oana Stan.
Patru săptămâni pentru un săpun tricolor
Compozițiile pigmentate stau în matrițe vreme de 24 ore. Procesul de producție este unul lung și migălos. Pentru un calup de spun din care ies 10 bucăți de 120 grame se lucrează vreme de două ore.
După aceea, însă, compoziția se taie și se pune la uscat într-o încăpere lipsită de umiditate pentru 4 săptămâni. Prețul este ceva mai mare decât cel din comerț pentru că și calitatea este mult mai bună. Specialiștii spun că săpunul natural nu este un moft, ci o investiție în întreținerea unei pieli sănătoase.
Fabricarea la rece, fără chimicale dăunătoare
Oana Stan spune că săpunurile naturale nu conțin ingrediente de sinteză, coloranți, parfumuri, parabeni sau alte chimicale dăunătoare pielii. Dacă într-un săpun din comerț vedem des că există LSS (Lauril Sulfat de Sodiu) – un ingredient considerat cangerigen, toate acestea nu vor fi niciodată în componența unui săpun natural.
“Săpunul tricolor nu usucă pielea româncelor, ci o ajută să se hidrateze natural. El este indicat pentru pielea sensibilă, pentru bebeluși, pentru ten sau scalp”, a mai spus Oana Stan pentru Constanța NEWS.
Unde găsești săpunul tricolor?
Ei bine, săpunul tricolor nu a fost gândit pentru vânzare, așa că deocamdată stocul este unul limitat. Cererea mare a făcut ca Oana să decidă includerea lui în oferta firmei, la prețul de 10 lei. El este disponibil pe www.techir.ro, dar poate fi și câștigat la concursul organizat de comunitatea Techir pe Facebook.
Participanții trebuie să răspundă la întrebarea: Tu cum simți România?
Be the first to comment