România participă cu o mie de militari din 12 structuri ale Marinei Militare la Saber Guardian 19

Exercițiu militar la bordul fregatei „Regele Ferdinand“. FOTO MAPN / Mihai Egorov

Aproximativ 1000 de militari din 12 structuri ale Marinei Militare Române constituie forțele participante la Exercițiul multinațional „Saber Guardian 19”, care se desfășoară în perioada 1-23 iunie, pe teritoriul național și în anumite raioane maritime din vestul Mării Negre.

Pentru a îndeplini angajamentele referitoare la creșterea interoperabilității dintre marinarii militari români și partenerii din NATO, Componenta Operațională Navală conduce și coordonează integrarea structurilor din Forțele Navale în scenariul exercițiului întrunit, realizat de o coaliție multinațională.

„Saber Guardian 19” este o combinație de exerciții realizată pe schema unei operații multinaționale majore, de tip Articol 5 NATO, cu sprijin interinstituțional. Cea mai spectaculoasă secvență la care participă militarii din Forțele Navale Române este denumită „Scorpions Fury 19” (Furia Scorpionilor) și va avea loc pe Dunăre, în zona localității Bordușani, lângă Fetești, unde șase nave militare fluviale, un detașament de infanteriști marini și un detașament de scafandri de luptă își vor armoniza eforturile pentru a respinge atacul unui inamic convențional, care va încerca să forțeze trecerea Dunării. Pe mare, cinci nave militare și o ambarcațiune rapidă pentru scafandri vor asigura securitatea raioanelor maritime din proximitatea litoralului românesc, iar în zona Babadag, infanteriștii marini vor desfășura acțiuni de luptă specifice mediului lagunar, conform scenariului unei operații defensive.

Securitatea cibernetică a comunicațiilor și interconectarea modulelor de rețea de misiune vor fi asigurate de trei structuri specializate ale Forțelor Navale, respectiv Brigada 243 Radioelectronică și Observare, Centrul 110 Comunicații și Informatică și Centrul pentru Tehnologia Comunicațiilor și Apărare Cibernetică, iar Baza Logistică Navală „Pontica” și Batalionul de Sprijin al Forțelor Navale vor furniza suportul logistic necesar celor 1000 de marinari militari participanți la „Saber Guardian 19”. În plus, o echipă de la Centrul de Instruire, Simulare și Evaluare al Forțelor Navale va evalua, în timpul desfășurării exercițiului, în vederea certificării, echipajele a două vedete blindate fluviale și o grupă de scafandri militari fluviali, care vor face parte din pachetul de forțe puse la dispoziția NATO și UE în anul 2020.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*