Cea de-a doua ediţie a simpozionului „Ovidienii “ are loc pe data de 28 noiembrie, în orașul Ovidiu, la eveniment fiind așteptați reprezentanți ai autorităților centrale, locale și invitați din Italia. Cu acest prilej va fi inaugurat și ansamblul monumental dedicat poetului Ovidiu.
Primăria Ovidiu a anunțat că la evenimentul din 28 noiembrie vor fi prezenți reprezentanți ai Ambasadei Italiei, ai Primăriei Sulmona (Italia), ai Academiei Române, ai Ministerului Culturii, ai Consiliul Judeţean Constanţa, ai Prefecturii Constanţa, ai Primăriei Constanţa, ai Direcţiei de Cultură a Judeţului Constanţa, senatori, deputați, reprezentanți ai Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”, ai Universităţii “Ovidius”, ai Universităţii Maritime din Constanţa. Manifestarea are loc începând cu ora 11.30, la Centrul Cultural “Elena Roizen” din Ovidiu.
Cu acest prilej vor susține alocuțiuni prof. univ. Marina Cap-Bun (specialist temă ovidiană), Florentina Nicolae, prodecan Facultatea de Litere a Universităţii “Ovidius”, Sorin Rugină, rectorul Universităţii “Ovidius”, Emil Constantinescu, preşedintele Institutului Român pentru Studii Avansate şi Civilizaţie a Levantului, Vladlen Babcinețchi, sculptor, Annamaria Casini, primarul oraşului Sulmona din Italia, George Scupra, primarul oraşului Ovidiu.
Între orele 12.45 și 13.00 va avea loc un moment cultura în interpretarea Paulei Seling. Începând cu ora 13.00 este programată inaugurarea ansamblului statuar “Poet Ovidiu”, momentul fiind deschis de intonarea imnului național de către fanfara Academiei Navale Constanța și Paula Seling.
Pentru a încheia anul ovidian, dar și în contextul istoric național, la 140 de ani de când Dobrogea a ajuns în administrație românească și la 100 de ani de la formarea României Mari, Primăria Ovidiu a decis să reunească toate aceste evenimente istorice într-un simbol unitar care să le vorbească următoarelor generații despre identitatea noastră locală: Ansamblul Statuar – poet Ovidiu
Monumentul a fost realiat de unul dintre artiștii reprezentativi ai noii generații basarabeanul cu cetățenie română sculptorul Vladen Babcinețchi.
Ansamblul monumental dedicat poetului Ovidiu este compus din trei statui alegorice, realitate din piatră, fiind menit să comemoreze 2.000 de ani de la moartea poetului și să creeze, în același timp, un centru de interes al orașului ce îi poartă numele. Concepția și anvergura proiectului au fost determinate de momentul istoric și de locația aleasă de către administrația locală, în urma unor lungi dezbateri și consultări privind viziunea, materialele folosite, proporțiile și semnificația întregului ansamblu. Astfel a fost dezvoltată o compoziție tridimensională în spirală, conică, cu Ovidiu pe soclu iar la baza acesteia, reprezentarea a două teme fundamentale ale creației ovidiene “Geneza” și “Iubirea”.
Be the first to comment