În contextul dezvoltării durabile a comunităților, educația reprezintă o prioritate pentru orice administrație locală. Primăria Murfatlar, conștientă de importanța unui act educațional de calitate, a demarat inițiative menite să reabiliteze și să modernizeze instituțiile de învățământ din localitate. Aceste investiții nu sunt doar o necesitate administrativă, ci reprezintă o viziune pe termen lung pentru crearea unui mediu propice învățării și dezvoltării, unde elevii din localitate se pot bucura de condiții adecvate pentru a-și atinge potențialul maxim.
O infrastructură școlară modernă reprezintă garanția că elevii beneficiază de condiții optime pentru studiu: săli de clasă bine întreținute, laboratoare echipate și spații recreaționale. Acestea sunt elemente fundamentale care pot influența viitoarele performanțe academice ale elevilor și pot oferi o motivație sporită pentru învățare.
În acest scop, Primăria Orașului Murfatlar a inițiat o serie de proiecte menite să reabiliteze și să modernizeze instituțiile școlare din oraș. În prezent, sunt în curs de derulare lucrări la Școala „Adrian V. Rădulescu”, la Liceul Teoretic din Murfatlar, la Școala Generală din satul Siminoc, precum și la noua creșă pentru copii din Murfatlar.
„Se lucrează la Școala „Adrian V. Rădulescu” încă dinainte de sfârșitul ultimului an școlar. Inițial, am început cu exteriorul, reușind să reabilităm termic fațada. Am schimbat ferestrele, sunt ferestre cu șase straturi, triplex, cu izolație de polistiren. Acum, când s-a luat vacanță, am intrat în interior, unde se lucrează în ritm susținut”, a declarat primarul Gheorghe Cojocaru, pe care l-am întâlnit pe șantierul de lucru de la școala din Murfatlar.
Într-adevăr, la interior se lucrează intens, zeci de muncitori luptând cu canicula din această perioadă, dar fiind conștienți că fiecare zi care trece ne apropie de startul noului an școlar, iar elevii și cadrele didactice din Murfatlar vor trebui întâmpinați în cele mai bune condiții de studiu.
„Executăm lucrări la instalațiile electrice, cu montare corpuri de iluminat cu LED, tablouri electrice, alimentare cu sistem fotovoltaic și se va instala o instalație de detecție și pentru stingerea incendiului, cu hidranți interiori și exteriori, împreună cu o instalație de desfumare. De asemenea, se realizează lucrări din punct de vedere termic și sanitar, se schimbă coloanele de alimentare cu apă, se montează radiatoare de căldură, precum și un grup de pompare pentru incendiu. Se vor monta panouri fotovoltaice pe clădire, instalații de paratrăznet, dar și recuperatoare de căldură pentru fiecare sală de clasă”, a explicat George Tasente, inginer electrician.
O presiune suplimentară vine și din faptul că, în perioada următoare, vor fi demarate lucrări ample de reabilitare și consolidare la Liceul Teoretic din localitate, iar liceenii vor fi relocați, pe perioada desfășurării lucrărilor, în clasele nou renovate de la Școala „A.V. Rădulescu”.
„Dorim să terminăm lucrările la interior, la etajele 1 și 2, pentru ca la startul noului an școlar să putem începe cu două cicluri, mai ales că vom începe lucrările și la Liceul Teoretic Murfatlar, unde avem lucrări mult mai ample, de consolidare și reabilitare termică. Astfel, dacă terminăm lucrările aici, la Școala „A.V. Rădulescu”, va fi o soluție pentru elevii de liceu să-i aducem aici, ținând cont că aici avem un singur ciclu de elevi, iar la liceu avem două cicluri”, a dezvăluit primarul Gheorghe Cojocaru.
Trebuie reamintit și faptul că, în urma unui contract de finanțare semnat anul trecut cu Ministerul Educației și având ca termen de implementare decembrie 2024, Primăria Murfatlar va dota cu mobilier nou, materiale didactice și echipamente TIC (Tehnologia Informației și Comunicațiilor) sălile de clasă și laboratoarele din mai multe unități de învățământ de pe raza orașului Murfatlar și a satului Siminoc (Liceul Teoretic Murfatlar, Grădinițele nr. 1 și nr. 2, Școala Gimnazială „Adrian V. Rădulescu și Școala Siminoc).
„Mai lucrăm și la construcția unei noi creșe în oraș, deci lucrăm la toate școlile și grădinițele din oraș și sperăm să reușim să înaintăm cât mai mult cu lucrările, astfel încât în toamnă să putem aduce copiii în clase, în cele mai bune condiții”, a concluzionat primarul Gheorghe Cojocaru.
Noua creșă din orașul Murfatlar, ce va fi construită de la zero, va fi amplasată pe strada Mihail Sadoveanu și face parte dintr-un program ambițios al Ministerului Dezvoltării, care finanțează prin Programul Național de Redresare și Reziliență (Componenta 15-Educație) construcția a 124 de noi creșe. Lucrările au demarat, iar în scurt timp urmează să se toarne primele elemente ale fundației clădirii.
„Valoarea totală a proiectului este 11.886.811 lei, iar cofinanțarea este zero. Se va construi o creșă modernă, independentă energetic, cu panouri fotovoltaice, pompe de căldură, panouri solare pentru apa caldă, care va avea săli de joacă, dormitoare, sală de festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spații administrative și spații de joacă în aer liber”, a mai spus primarul Gheorghe Cojocaru.
Investițiile primăriei Murfatlar în reabilitarea instituțiilor de învățământ reprezintă un pas esențial în sprijinul dezvoltării comunității și în asigurarea unui mediu propice pentru educația tinerelor generații. Aceste investiții nu doar că îmbunătățesc condițiile de învățare, dar contribuie și la creșterea atractivității orașului pentru tinerele familii care caută un loc ideal pentru a-și crește copiii.
De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.
Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro.
Be the first to comment