Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare. Decizia aparține magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție și este una definitivă.
Edilul, aflat acum în Madagascar, a primit anterior o condamnare de 4 ani cu suspendare.
În același dosar au fost condamnați mai mulți inculpați. Nicușor Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța a primit o condamnare de 5 ani cu executare, iar fostul acționar la Dinamo, Dragoș Săvulescu, are o sentință definitivă de 5 ani și jumătate.
O altă condamnare în dosarul plajelor retrocedate este cea a lui Cristian Borcea. Magistrații au decis că acesta trebuie să petreacă următorii 5 ani după gratii.
Alte condamnări în acest dosar:
Constantin Racu – 6 ani și 10 luni de închisoare
Daniela Ramona Dospinescu – 7 ani și 6 luni de închisoare
Ion Marica – 5 ani de închisoare
Cristian Talpău – 4 ani de închisoare
Nora Alina Chircă – 2 ani de închisoare cu suspendare
Dan Miron – 2 ani de închisoare cu suspendare
Bogdan Ghițulescu – 4 ani de închisoare
Răsvan Mircea Tudorache – 2 ani de închisoare cu suspendare
Paraschiva Barbu – 3 ani de închisoare cu suspendare
Nicolae Nejloveanu – 2 ani de închisoare cu suspendare
Mihai Sergiu Ceacîreanu – 3 ani de închisoare cu suspendare
Bogdan Sandu Gabriel – 4 ani de închisoare
Daniel Ene – 3 ani de închisoare cu suspendare
Georgică Giurgiucanu – 5 ani și 6 luni
Aurel Jean Andrei – 2 ani de închisoare cu suspendare
Cristina Budei – 2 ani de închisoare cu suspendare
Viorel Pană – 2 ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea de infracțiuni
Mihai Camboianu – 5 ani de închisoare
Valentin Gheorghe Ionescu – 5 ani de închisoare
Ruxandra Luminița Darie – 2 ani de închisoare cu suspendare
Marius Pușcași – 3 ani de închisoare
Carmen Pușcași – 3 ani de închisoare cu suspendare
Grațiela Rusu – 2 ani de închisoare cu suspendare
Sanda Gabriela Radu – 2 ani de închisoare cu suspendare
Claudia Cealera – 2 ani de închisoare cu suspendare
Luminița Călătoru – 2 ani de închisoare cu suspendare
Silvia Stanciu – 2 ani de închisoare cu suspendare
Alin Horațiu Dima – 6 ani de închisoare
Instanța constată că persoanele vătămate statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa nu s-au constituit părţi civile în cauză.
“Constată că terenurile cu privire la care s-a intabulat dreptul de proprietate, prin încheierile nr. 21282 din 07 iunie 2006 şi nr. 20992 din 07 iunie 2006 ale Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, în favoarea Municipiului Constanţa, aparţin domeniului public al Statului Român, urmând ca Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de reprezentant, să facă demersurile necesare pentru a intra în posesia acestor bunuri imobile”, a mai stabilit instanța.
Magistranții au mai dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii uunor terenuri în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa, în acest caz fiind vorba de 78 de asemenea suprafețe.
De asemenea, instanța confiscă contravaloarea în lei, la cursul B.N.R. de la data punerii în executare, a următoarelor sume de la inculpaţii:
Paraschiva Barbu – 817.248 euro şi 79.927 dolari
Daniel Ene – 210.000 euro şi 384.683 dolari
Bogdan Gabriel Sandu – 306.983 euro şi 408.410 dolari
Valentin Ionescu – 228.482 euro;
Cristian Borcea – 957.107 euro;
Mihai Camboianu – 207.357 euro;
Georgică Giurgiucanu – 143.695 euro;
Carmen Puşcaşi – 104.268 euro;
Marius Puşcaşi – 104.268 euro;
“Dosarul Retrocedărilor” – cel mai lung proces
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a inculpaților în luna octombrie 2008.
Iată informațiile din rechizitoriu:
“În perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul. Astfel patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan în valoare de 114 milioane euro dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi de 36,16 milioane euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.
În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată – aproape un milion de metri pătraţi. Au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice.
Persoanele îndreptăţite la restituire au fost determinate, după trecerea unor perioade de timp îndelungate, de 2 până la 3 ani, ori să-şi vândă drepturile succesorale ori să vândă terenurile în cauză, pentru sume de bani ce reprezintă mai puţin de 1% din valoarea terenurilor la care au fost obligate să renunţe. În final, aceste terenuri aveau să ajungă în proprietatea persoanelor cărora le-au fost predestinate, cu mult înainte de soluţionarea cererilor de restituire.
Pentru atingerea scopului infracţional urmărit, majoritatea terenurilor atribuite pe alte amplasamente, în echivalent valoric, au fost subevaluate, unele, la preţuri de 10 ori mai mici decât preţurile reale.
Concret, între aceste terenuri figurează:
- terenul în suprafaţă de 27.000 mp pe care s-a construit Parcul de distracţii acvatice Aqua Magic de către firma Aqualand (la care unul dintre acţionarii principali este Popa Basarab, vărul primarului Mazăre Radu Ştefan)
- terenul în suprafaţă de 8.307,78 mp, situat în zona Căpităniei Vila Marina, pe malul lacului Siutghiol, care a ajuns în proprietatea familiei Mazăre (primarul, mama şi fratele)
- terenul în suprafaţă de 52.471 mp, situat în Parcul Tăbăcăriei nu a fost restituit în natura celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare „Holland Development Group” SA (la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal prin firma Millenium Global Development este Ionescu Valentin Gheorghe) care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real.
Îndeplinirea defectuoasă, de către membrii Comisiei de aplicare a Legii 10/2001, a soluţionării cererilor de restituire a constat în următoarele: încălcarea, în mod repetat a dispoziţiilor Legii 10/2001 şi a acelora care reglementează proprietatea publică a statului; confirmarea în acte a unor fapte nereale; atestarea ca aparţinând municipiului Constanţa a unor bunuri aflate în domeniul public al statului (plaje şi faleze).
Concret, inculpaţii au încălcat dispoziţiile Legii 10/2001 privind persoanele îndreptăţite la restituire, termenul de depunere a cererilor, indisponibilizarea bunurilor restituibile în natură, competenţa de soluţionare a cererilor de restituire, întinderea suprafeţei revendicate, etc.
Avantajele patrimoniale dobândite ilegal se regăsesc în proprietatea inculpaţilor sau a firmelor controlate de aceştia, după cum urmează : Mazăre Radu Ştefan (prin firmele „Nisipuri” SA), mama şi fratele acestuia (prin firma „APV Media Turism”), Giurgiucanu Georgică, Săvulescu Emil Dragoş, Borcea Cristian, Ionescu Valentin George (prin firma „Habitat şi Ambient” SA), Camboianu Mihai, Popa Basarab (prin firmele „Pomacost” SA şi „Aqualand” SA), Sandu Bogdan Gabriel (prin firma SC „Holland Develompment Group” SA), Ceacîreanu Mihai Sergiu (ca persoană fizică şi prin firma sa „New Home Construct” SA), Şerban Alexandru Octavian, Barbu Paraschiva, Puşcaşi Marius şi Puşcaşi Carmen.
În vederea asigurării măsurii confiscării speciale, prin ordonanţa din 15.02.2008, a fost instituit sechestru asupra terenurilor provenite de săvârşirea infracţiunilor analizate, care au fost identificate în proprietatea unora dintre inculpaţi şi în proprietatea firmelor controlate de aceştia”, transmite un comunicat remis de DNA.
5 Trackbacks / Pingbacks