Angajați ai Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) au ieșit să protesteze luni, 5 iulie, în fața sediului instituției, după ce ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat, duminică, la Timișoara, că aceasta urmează să fie desființată.
Luni dimineață, 75 dintre cei aproximativ 200 de angajați ai ARSVOM s-au strâns în fața sediului instituției și protestează față de afirmațiile ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care a spus că a primit acceptul premierului Florin Cîțu de a desființa agenția. Măsura ar fi fost luată după ce directorul instituției a fost plasat în arest la domiciliu, în urma unui dosar instrumentat de procurorii DNA Constanța, în care acesta este acuzat, între altele, de luare de mită și constituire de grup infracțional organizat. De asemenea, Cătălin Drulă a invocat faptul că una dintre navele agenției nu ar fi putut interveni la o acțiune de salvare, din motive de mare agitată, precum și că un control efectuat la ARSVOM ar fi „ridicat o serie largă de probleme pe zona de achiziții”. Angajații ARSVOM spun însă că nu li se pot imputa, lor sau agenției, faptele conducerii, iar informațiile ministrului Drulă privind intervenția pe mare sunt eronate, pentru că nava ARSVOM ar fi plecat spre locul intervenției, dar ar fi fost întoarsă din drum de către Centrul Maritim de Coordonare.
Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare va fi desființată, iar atribuțiile acesteia vor fi preluate de IGSU.
„Vreau să salut acțiunea procurorilor. Cred și am crezut întotdeauna că puterile statului trebuie să își facă fiecare treaba. Noi putem să mergem până la un punct. Chiar la acea Agenție de Salvare a Vieții de Om pe Mare noi aveam un control pornit la cererea mea. Dacă vă aduceți aminte, în martie s-a scufundat un vas ucrainean, iar vasul ARSVOM nu a putut ieși din port pentru că era vreme rea și barca pe care ei au dat milioane de euro nu poate funcționa pe vremea aia. Am trimis un corp de control acolo, un control încheiat care a ridicat o serie largă de probleme pe zona de achiziții. (…)Această agenție va fi desființată. Am discutat și cu premierul României și și-a dat acordul. Atribuțiile sale vor fi preluate de IGSU, pentru că, de fapt, nici nu își avea neapărat rostul. Iar prin felul în care au reacționat… în fine, e un dosar în curs, va trebui să ajungă la final, arată că sunt suspiciuni mari de integritate, în orice caz de competență grave”, a declarat Cătălin Drulă, duminică, la Timișoara.
Sigur, iar ministrul, in intelepciunea lui, confunda omul cu institutia si in loc sa lase justitia sa-si faca treaba in privinta omului, el desfiinteaza institutia. Pai pe principiul asta insusi guvernul ar trebui desfiintat, parlamentul si presedintia, la cate dosare s-au instrumentat in privinta ministrilor, parlamentarilor sau presedintilor!