Programul IPS Teodosie în perioada 24-26 noiembrie

Sfânta Mare Muceniță Ecaterina
Sâmbătă, 25 noiembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina. Cu acest prilej, vineri, 24 noiembrie, începând cu ora 16.30, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Ecaterina” din localitatea Tuzla (str. Constanței, nr. 71).
Așezământul de cult a fost ctitorit în anul 1884, de către omul politic și istoricul Mihail Kogălniceanu.

Sâmbătă, 25 noiembrie, începând cu ora 8.15, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din cartierul constănțean Tomis Plus-Boreal, lăcaș de cult ce își serbează hramul.

Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina s-a născut în anul 294, într-o familie nobilă, unde a primit o educaţie aleasă. S-a convertit la creştinism pe vremea împăraţilor prigonitori Diocleţian şi Maximian. Datorită înţelepciunii de care a dat dovadă, a reuşit să demonstreze superioritatea credinţei creştine față de filosofia păgână grecească și să îi convertească la Hristos pe mulţi învăţaţi ai timpului. Din acest motiv a fost arestată şi dusă la judecată înaintea autorităţilor romane, apoi a fost supusă la chinuri și, în cele din urmă, a fost condamnată la moarte tăindu-i-se capul. Sfintele sale moaşte se află în mânăstirea „Sf. Ecaterina”, de pe Muntele Sinai, din Egipt.

Sfântul Stelian Paflagonul
Duminică, 26 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul. Cu acest prilej, începând cu ora 8.15, IPS Teodosie va sfinți pictura bisericii „Sfântul Stelian” din localitatea Săcele, apoi va oficia Sfânta Liturghie. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Stelian, aduse spre închinare de la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Pictura a fost realizată în tehnica fresco, de către pictorul Iulian Lembrău, în perioada 2013-2017.

Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată. În tinerețe și-a împărţit averea săracilor şi s-a retras în pustiu până la sfârșitul vieții.
Pentru viaţa de rugăciune, Dumnezeu l-a învrednicit de darul tămăduirii, alinând suferințele celor bolnavi, mai ales copii, în timpul epidemiilor. Una dintre minuni amintește de faptul că Sfântul Stelian a pus mâna pe creștetul unui copil bolnav și acesta s-a vindecat îndată. Prin grija faţă de copii şi familii, dar şi prin ajutorul acordat mamelor, Sfântul Stelian este considerat de către Biserică ocrotitorul copiilor şi al familiei în general. De aceea și în icoane este înfățișat ținând în brațe un prunc.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*