Biserica Ortodoxă Română îl cinstește, Marți, 11 aprilie, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Cu acest prilej, vineri, 7 aprilie, începând cu ora 23.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Cruce și Sf. Calinic de la Cernica” din Constanța (zona Energia), apoi va sfinți icoana Sfântului Calinic de la Cernica.
Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, al Floriilor
Sâmbătă, 8 aprilie, începând cu ora 16.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, apoi, de la ora 16.45 va conduce procesiunea cu stâlpări pe următorul traseu: Catedrala arhiepiscopală, Faleză Cazino, Comandamentul Marinei Militare (Portul Tomis), Piața Ovidiu, str. Arhiepiscopiei, Catedrala arhiepiscopală.
Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramură de salcie verde şi înflorită, care se împarte credincioşilor ortodocşi, la biserică, în Duminica Florilor) marchează intrarea Mântuitorului în Ierusalim. Blând şi smerit, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei. Deși oamenii l-au primit cu mare bucurie și cu speranță în suflete pe Cel care avea să se sacrifice pentru păcatele lumii, Iisus era conștient de faptul că peste puțină vreme va fi dat spre Patimi.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 8.30. Totodată, va aniversa împlinirea a 16 ani de la întronizarea în scaunul arhiepiscopal al Tomisului.
Prima mențiune referitoare la sărbătoarea Floriilor datează din jurul secolului al IV-lea. În trecut, sărbătoarea Floriilor mai purta numele de „Duminica Aspiranților” sau „a Candidaților la Botez”, având în vedere că în aceasta zi toți cei care nu primiseră încă botezul mergeau la episcop pentru a-i încreștina, iar regii și împărații acordau grațieri condamnaților, de aceea Duminica Floriilor a mai fost cunoscută în trecut și drept „Duminica grațierilor”.
Biserica Ortodoxă a rânduit în această zi să fie împărțite credincioșilor ramuri de salcie binecuvântate. Crenguțele de salcie amintesc de faptul că Iisus Hristos a fost primit de către oameni, în Ierusalim, cu ramuri verzi. Totodată, acestea mai simbolizează și renașterea naturii sau biruința vieții asupra morții.
În această zi, datorită bucuriei întâmpinării lui Hristos, Biserica a rânduit dezlegare la pește.
Deniile în Săptămâna Patimilor
În perioada duminică, 9 aprilie – vineri, 14 aprilie, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Deniilor la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Astfel,
– Denia de duminică va începe de la ora 16.00;
– Denia din Sfânta și Marea Luni, Sfânta și Marea Marți, Sfânta și Marea Miercuri și Sfânta și Marea Joi (Denia celor 12 Evanghelii) de la ora 17.00;
– Denia Prohodului, în Sfânta și Marea Vineri, de la ora 18.00.
Săptămâna Mare ne aduce aminte de Patimile, răstignirea şi moartea Domnului, iar fiecare zi din această săptămână are o semnificaţie deosebită.
Astfel, în Sfânta și Marea Luni Biserica pomeneşte pe fericitul Iosif şi pe fraţii săi, iar în Sfânta și Marea Marți ne aducem aminte de pilda celor zece fecioare.
Miercuri se pomeneşte vinderea lui Hristos de către Iuda, unul din cei doisprezece apostoli precum şi ungerea cu mir a picioarelor Mântuitorului de către femeia cea păcătoasă.
Joi ne aducem aminte de spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, la Cina cea de Taină, de rugăciunea lui Hristos către Tatăl din Gradina Ghetsimani, de prinderea lui Iisus şi ducerea la judecată.
De asemenea, Vineri Biserica pomeneşte sfintele şi mântuitoarele Patimi ale Mântuitorului Hristos, iar Sâmbăta ne aduce aminte de coborârea Mântuitorului la Iad şi de eliberarea drepţilor prin biruinţa vieţii asupra morţii.
În această săptămână, credincioşii sunt chemaţi să se ostenească printr-o postire mai aspră şi prin rugăciune mai intensă.
În Sfânta și Marea Luni, de la ora 9.00, IPS Teodosie va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Greacă din Constanța (str. Mircea cel Bărtrân, nr. 36), unde este adusă spre cinstire și icoana Maica Domnului Grabnic Ascultătoarea.
Be the first to comment