Prima mare sărbătoare religioasă a anului, Botezul Domnului sau Boboteaza, este sărbătorită pe 6 ianuarie şi, împreună cu ziua Sfântului Ioan Botezătorul, prăznuit pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei de 12 zile a sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului.
Ca în fiecare an, Arhiepiscopia Tomisului organizează manifestările religioase de la malul mării, procesiunea de Bobotează urmând a se desfășura în Portul Tomis.
„Pregătim Boboteaza. Boboteaza este sărbătoare mare, cosmică, plină de daruri și, având atâta apă aici la malul mării, noi pregătim Boboteaza cu mult belșug de apă care se sfințește. Anul acesta pregătim 150.000 de sticle, sunt în curs de etichetare. Chiar dinainte de noul an am început etichetarea acestor sticle pentru că numai să numeri până la 150.000 îți ia mult timp, dar să mai și lucrezi fiecare sticlă în parte.
Avem bucuria să vă spunem că ne-am pregătit de Bobotează, ca în fiecare an și poate chiar mai bine. Va fi Boboteaza în Portul Tomis întrucât la Cazino este șantier. Dar cred că va fi bine, acolo am început acum 20 de ani, la Boboteaza din anul 2002, acolo am început, în Portul Tomis, și, iată, și anul acesta vom fi acolo. Este o Bobotează cu temperaturi mai ridicate, așa a fost voia lui Dumnezeu, dar important este să fie ridicate temperaturile în sufletul nostru, să ardem de credință, de dragostea de Dumnezeu și să răspândim în jurul nostru căldură, armonie și multă bucurie pentru că darurile care vin la Bobotează sunt darurile Duhului Sfânt, care ne-aduc pace, bună înțelegere, ne-aduc daruri pentru sufletele noastre. Deși luăm în trupul nostru apa sfințită, se sfințește și sufletul pentru că apa sfințită este nestricăcioasă, plină de darurile Duhului Sfânt”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie.
Prelatul spune că se așteaptă la o prezență mare a credincioșilor, care se vor înghesui, „nu din lipsă de civilizație ci din prea mare evlavie”, pentru a putea lua sticlele cu agheasmă, și care nu vor avea de ce să se teamă de infectarea cu noul coronavirus, deoarece credința și apa sfințită „nu infectează”
„Dacă vedeți că oamenii se mai înghesuie, aceasta este evlavia, râvna să ajungem să nu rămânem fără apă. Este obsesia omului care atunci își dorește ceva foarte mult se grăbește să ajungă cât mai repede. Nu interpretați ca o lipsă de civilizație sau de altceva această îmbulzeală, ci este tocmai râvnă. Și în jurul Mântuitorului se îmbulzeau oamenii și niciodată nu a făcut ordine. Dar din îmbulzeală îi vei remarca pe cei cu credință ca pe femeia cu scurgere de sânge. (…) Agheasma nu infectează, nu este periculoasă. Nici Sfânta Împărtășanie, nici Agheasma nu infectează și noi nu avem o astfel de ridicată rată a infectărilor. Dacă anul trecut nu ne-am infectat, peste 10.000 cât au fost la Bobotează, nici anul acesta nu vom avea și chiar datele procurorilor arată că nimeni nu s-a infectat nici la Sfântul Andrei, nici la Bobotează”, a explicat IPS Teodosie, care, întrebat dacă recomandă purtarea măștii, a răspuns: „Nu recomand nimic, că nu sunt medic”.
Programul manifestărilor religioase va fi similar celor din anii trecuți, cu budane de apă așezate în care trase de boi și măgari ce vor fi, după slujba de sfințire a apei, conduse prin oraș pentru ca toți cei care doresc să poată lua agheasmă.
„Procesiunea va fi cu care de boi, cu măgari. Vom pleca din fața Catedralei în ziua de 6 ianuarie, la ora 11.20, că e mai lung drumul puțin până în Portul Tomis, să ajungem acolo, până acolo vor fi cântări și citiri și acolo vom face slujba propriu-zisă. Carele cu boi și măgari vor merge apoi prin oraș, vor sfinți orașului și iată sperăm să ajungă la cât mai mulți această apă sfințită pe care și-o doresc oamenii care pe un leac pentru sufletul lor și pentru trup. (…)Dacă anul trecut au fost 10.000 (de persoane ce au asistat la slujba din Portul Tomis), sperăm să fie anul acesta 20.000. Dumnezeu să le ajute să vină cât mai mulți, noi nu îi numărăm, vin ei singuri chemați de credința care îi aduce știind că vin să ia ceva de folos pentru tot anul, pentru întreaga lor făptură și pentru suflet și pentru trup”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.
Be the first to comment