FOTO VIDEO Primarul din Cernavodă, Liviu Negoiță explică blocajul administrativ. Activitatea orașului este paralizată de două luni

Primăria Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu
Primăria Cernavodă. FOTO Adrian Boioglu

Orașul Cernavodă traversează o perioadă critică din cauza blocajului generat de absența repetată a unui grup de consilieri locali de la ședințele Consiliului Local. Situația afectează grav funcționarea instituțiilor publice și desfășurarea proiectelor vitale pentru comunitate, iar primarul orașului, Liviu Negoiță, trage un semnal de alarmă.

„Adevărata ignoranță a oamenilor nu este absența cunoașterii, ci refuzul de a o dobândi”

Aceste cuvinte, rostite de Liviu Negoiță, rezumă atmosfera tensionată din administrația locală, unde ședințele convocate pentru a aproba proiecte-cheie sunt blocate în mod repetat. Primarul a explicat că blocajul durează de două luni, din momentul în care noul Consiliu Local a fost validat.

„Pentru data de 20 ianuarie 2025 a fost convocată, cu respectarea legislației în vigoare, ședința extraordinară, pe ordinea de zi fiind propuse nouă proiecte de hotărâre de importanță maximă, de natură contabilă, menite să permită continuarea funcționării activității în unitățile de învățământ, spital, clubul sportiv, altfel spus, funcționarea orașului în tot ansamblul său.

Imposibilitatea de a face plăți pentru toate contractele în derulare pentru asigurarea serviciilor publice, mentenanță, plata utilităților, reparații ce survin în teren și serviciile sociale acordate populației sunt doar câteva dintre efectele blocajului”, a explicat Liviu Negoiță.

Totuși, cei nouă consilieri locali, reprezentând AUR, FD, USR și doi dintre cei patru consilieri PSD, nu s-au prezentat la ședința convocată, anunțând acest lucru cu câteva minute înainte prin intermediul presei. Lipsa cvorumului a dus la anularea ședinței și la blocarea proiectelor vitale pentru comunitate.

Nicio soluție la ședința din 28 ianuarie: „Motivul invocat de consilieri a fost lipsa avizelor”

În încercarea de a debloca situația, a fost convocată o nouă ședință ordinară pe 28 ianuarie 2025. Pe ordinea de zi au fost incluse 33 de proiecte de hotărâre, printre care și cele neaprobate anterior. Cu toate acestea, ședința nu s-a putut desfășura, deoarece consilierii au invocat lipsa avizelor de specialitate necesare dezbaterii proiectelor.

„Și la această ședință, tot cei nouă consilieri au ales să încropească un alt motiv pentru a împiedica desfășurarea ședinței, motivând de această dată că nu au primit, făcute de-a gata, avizele comisiilor de specialitate. Această responsabilitate aparține în mod direct secretarilor fiecărei comisii, adică consilierilor locali. Nici de această dată ședința nu a putut avea loc din cauza lipsei avizelor fără de care proiectele nu pot fi supuse dezbaterii”, a subliniat Liviu Negoiță.

Primarul a avertizat că blocajul administrativ riscă să paralizeze orașul în continuare dacă consilierii nu-și asumă responsabilitățile pe care le presupune funcția: „Ceea ce nu înțeleg acești domni este că, atât timp cât vor invoca diverse motive să nu-și asume responsabilitatea, aceste probleme nu se vor rezolva de la sine.”

Impactul asupra comunității: instituțiile publice, aproape de colaps

Blocarea proiectelor de hotărâre nu afectează doar bugetul local, ci pune în pericol funcționarea serviciilor publice esențiale. Spitalul din Cernavodă, unitățile de învățământ și activitățile sportive organizate prin cluburile locale sunt printre cele mai afectate.

Potrivit informațiilor de pe ctnews.ro, întârzierea aprobării bugetului afectează și plățile pentru reparațiile străzilor și lucrările de modernizare deja începute. Un exemplu concret este proiectul de modernizare a cartierului Scriitorilor, unde s-a realizat asfaltarea străzilor, instalarea unui loc de joacă și modernizarea iluminatului public. Lucrările, care beneficiază de o investiție de 3,3 milioane de lei din bugetul local, sunt acum în pericol de stagnare.

Proiecte deja demarate, dar blocate

Un alt proiect important este cel al amenajării unui complex sportiv modern, investiție de peste 2 milioane de lei din fonduri proprii. Complexul include terenuri de fotbal, tenis și minibaschet și are ca scop încurajarea sportului de masă. Însă, fără aprobarea anumitor cheltuieli suplimentare și fără continuitate administrativă, complexul riscă să devină subutilizat.

Soluții și perspective

În contextul acestor provocări, Liviu Negoiță a lansat apeluri publice la cooperare între consilieri pentru a restabili funcționarea normală a administrației locale.

„Este nevoie de un minim de colaborare pentru a aproba măcar proiectele de urgență, cum sunt cele de natură contabilă, necesare continuării activităților curente”, a declarat primarul Negoiță. 

Totodată, comunitatea locală resimte direct acest blocaj. În lipsa aprobării bugetului și a proiectelor necesare, investițiile și serviciile publice sunt în pericol de stagnare sau chiar de sistare.

În concluzie, blocajul administrativ din Cernavodă nu este doar o problemă birocratică, ci una care afectează direct viața de zi cu zi a cetățenilor. Dezghețarea acestui impas depinde de asumarea responsabilităților de către toți factorii implicați în administrația locală.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*