Prima mini-pădure urbană din Constanța a fost plantată în zona Marvimex din cartierul Inel 2

Prima mini-pădure urbană din Constanța a fost plantată în cartierul Inel 2. FOTO: Act for Tomorrow

Prima mini-pădure urbană comunitară din Constanța a fost plantată sâmbătă, 1 aprilie, în zona Marvimex – Inel 2, în cadrul programului strategic de regenerare urbană „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” dezvoltat de Primăria Constanța și Asociația Act for Tomorrow. Acțiunea face parte din programul „România plantează pentru mâine”, cea mai mare inițiativă privată de plantare din România, inițiată de OMV Petrom.

Noua mini-pădure plantată în Constanța numără aproximativ 3.000 de arbori și arbuști plantați pe o suprafață de 2.000 m2, fiind alcătuită dintr-un mixt de 14 specii. Spațiul este prevăzut cu alei si două zone de relaxare. Pădurea are la bază metoda Miyawaki, recunoscută în 2006 cu Premiul Blue Planet, echivalentul unui Premiu Nobel pentru ecologie.

Inițiativa „Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” își propune crearea primului spațiu regenerativ din Constanța și multiplicarea acestuia în alte cartiere din oraș, dar și o componentă puternică de responsabilizare a locatarilor, precum și a cetățenilor din oraș, în vederea protejării arborilor și arbuștilor plantați, prin activități care să aducă cetățenii mai aproape de natură și să le arate beneficiile multiple ale spațiilor verzi din cartiere.

Astfel, unicitatea proiectului constă în faptul că va continua dincolo de evenimentul propriu-zis de plantare, vizând implicarea directă a comunității în îngrijirea micro-pădurii și în dezvoltarea armonioasă a acestui spațiu, pe termen mediu și lung, astfel încât să răspundă nevoilor și dorințelor locuitorilor. Proiectul presupune crearea unor oportunități de învățare și recreere pentru locatari, ateliere de educație ecologică, realizarea de picturi murale, cinematograf în aer liber și alte activități în natură, pentru ca aceștia să se poată bucura de tot ce are de oferit noul spațiu verde din cartierul lor.

Această tehnică permite dezvoltarea unei păduri dense, care va da naștere unui ecosistem complex și stratificat, adaptat mediului local, capabil să absoarbă mai mult dioxid de carbon decât pădurile tradiționale și care va reduce nivelul de zgomot și praf. Prin urmare, cu ajutorul principiilor specifice abordării Miyawaki, pădurea din cartier va crește mai repede și va fi mai rezistentă la condițiile de climă și sol din mediul urban. Beneficiile pădurii Miyawaki includ îmbunătățirea calității aerului, atenuarea efectului de insulă de căldură urbană, creșterea biodiversității și reducerea poluării fonice. În plus, pădurile Miyawaki necesită mai puțin spațiu și întreținere decât parcurile tradiționale, ceea ce le face o soluție ideală de infrastructură verde pentru zonele urbane cu spații verzi limitate. Mai mult, studiile au arătat că accesul la pădurile Miyawaki poate avea un impact pozitiv asupra sănătății fizice, dar și mintale, reducând stresul și anxietatea și contribuind în cele din urmă la bunăstarea generală populației.

Printre speciile plantate în prima mini-pădure urbană din Constanța, se regăsesc: stejar pedunculat, stejar roșu, mojdrean, frasin, paltin de câmp, mesteacăn, ulm, tei, pin negru, arțar, jugastru.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

2 Comments

  1. Foarte buna inițiativa dar ce facem cu jegurile de ghene gunoi pe care polaris trebuia sa le schimbe .
    Strica tot aspectul frumos al pădurii.

  2. În loc să faceți plantare de arbori după ureche, la care decontați gros, mai bine faceți contract cu o firmă serioasă care să garanteze plantările (măcar pentru 4-5ani poate mai mult). Uitați-vă la ce ați plantat în ultimul timp peste 90% s-au uscat, plantări defectuos făcute în pământ cu moloz, sau între borduri. Pe vremea lui împușcatu peste 90% se prindeau, responsabil era Celea un profesionist.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*