De la începutul anului și până pe 20 iunie, polițiștii locali constănțeni au depistat mai multe persoane care apelau la mila publică în intersecțiile Constanței ( B.dul Mamaia /Str.Mihai Viteazul, B.dul 1 Mai /B.dul Theodor Burada, Str. Cumpenei / B.dul Aurel Vlaicu, B.dul A.L Lăpușneanu/ Str.Soveja, B.dul Ferdinand /B.dul Tomis, Bdul I.C Brătianu/Bdul 1 Decembrie), lăcașelor de cult, zona centrală a municipiului, piața Ovidiu, Faleza Cazinoului, dar și în zonele marilor centre comerciale din oraș.
Echipajele poliției locale au aplicat 146 amenzi contravenționale în valoare totală de 12.750 lei, dispunându-se și măsura complementară de confiscare a banilor proveniți din cerșetorie, unde a fost cazul. Sumele obținute din exercitarea faptelor antisociale au fost cuprinse între 1,5 lei- 156 lei.
O parte din persoanele depistate de către lucrătorii DGPL Constanța erau din alte județe Ialomița, Dolj, Brăila, Galați, Mehedinți, Prahova, Olt ori din localități/orașe ale județului Constanța precum Medgidia, Adamclisi, Castelu, Pantelimon, Cumpăna, Agigea, Dobromir, Ion Corvin, Techirghiol, Negru Vodă, etc.
Persoanelor în cauză li s-a recomandat să se deplaseze către localitatea de domiciliu.
De asemenea, din evidențele Direcției Generale Poliția Locală Constanța a reiesit faptul că, unele persoane au fost surprinse și sancționate contravențional de mai multe ori: 5 persoane au fost amendate contravențional de câte două ori, 3 persoane au fost amendate contravențional de câte trei ori, 1 persoană din municipiul Constanța a fost sancționată de 12 ori, 1 persoană din județul Brăila a fost amendată de 10 ori, iar o persoană din Fetești -Județul Ialomița a fost sancționată contravențional de cinci ori.
O atenție deosebită se acordă minorilor, care de foarte multe ori sunt depistați fără supraveghere, cerșind pe străzile orașului.
Spre exemplu, în luna martie 2018, polițiștii locali au depistat 3 minori care apelau la mila publică, iar părinții acestora au fost sancționați conform Legii 61/1991 republicată pentru neluarea măsurilor necesare pentru a împiedica minorii până la 16 ani să exercite fapte de cerșetorie ori vagabondaj.
Lucrătorii poliției locale din Constanța iau de fiecare dată măsurile legale de sesizare a serviciilor sociale pentru reglementarea situației juridice a minorilor surprinși în exercitarea săvârșirii faptelor antisociale, menționate mai sus. ori întocmirea actelor procedurale în vederea sesizării secției de poliție competente teritorial în demararea cercetărilor pentru infracțiunea de „Folosirea unui minor în scop de cerșetorie, unde a fost cazul” (în luna iunie au fost depistate 4 astfel de situații care întruneau elementele constitutive ale infracțiunii prevazute în dispozițiile articolului 215 din Noul Cod Penal).
„Pe această cale, rugăm cetățenii să se alăture campaniei D.G.P.L. Constanța „SPUNE STOP CERȘETORIEI!” și să nu mai dea curs cererilor /solicitărilor unor astfel de persoane, și astfel, împreună să asigurăm un climat public civilizat“ au transmis reprezentanții DGPL Constanța.
Be the first to comment