DSVSA Constanţa realizează acţiuni de evaluare, supraveghere şi control în unităţile supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în baza legislaţiei sanitare veterinare în vigoare prin tehnici, proceduri specifice şi recoltări de probe pentru supravegherea, prevenirea, controlul şi eradicarea bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, precum şi supravegherea şi controlul în domeniul siguranţei alimentelor.
Acţiunile de supraveghere şi control desfăşurate de inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa în perioada 20.03.2017 – 24.03.2017, s-au materializat prin verificări la 144 obiective:
2 centre colectare lapte, 7 unităţi procesare lapte, 6 unităţi prelucrare lapte, 10 depozite alimentare, 2 centre sacrificare animale, 3 măcelării, 5 carmangerii, 1 pescărie, 34 magazine alimentare, 1 agropensiune, 1 restaurant, 20 super/hipermarket – uri, 5 laboratoare cofetărie/patiserie, 2 autoutilitare, 8 circumscripţii sanitare veterinare de asistenţă, 5 exploataţii profesionale, 2 farmacii veterinare, 1 unitate SNCU, 10 unităţi fabricare pâine şi specialităţi de panificaţie, 3 unităţi comercializare produse congelate, 3 depozite seminţe consum, 7 depozite de destinaţie, 2 unităţi de morarit, 1 unitate fabricare vin, 1 unitate fabricare biscuiţi, pişcoturi şi alte produse alimentare, 1 unitate fabricare şi conservare cartofi, 1 unitate prelucrare cartofi.
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare, condiţiile necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea şi depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.400 de lei.
Au fost confiscate şi retrase de la vânzare, următoarele produse alimentare: carne şi produse din carne – 4266 kg, lapte şi produse lactate – 1144 kg, peşte şi produse din peşte – 879 kg, ouă – 103 kg.
Valoarea acestora este în cuantum de 63.079 lei. Produsele confiscate au fost dirijate către unităţi de neutralizare a subproduselor de origine animală şi a produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman şi distruse prin incinerare.
Be the first to comment