Peste 80 de experți, factori de decizie și cercetători s-au reunit la Black Sea Smart Marine Environmental Outcome System (BS-SEOS) Stakeholders Meeting

Peste 80 de experți, factori de decizie și cercetători s-au reunit la Black Sea Smart Marine Environmental Outcome System (BS-SEOS) Stakeholders Meeting.

Peste 80 de experți, factori de decizie și cercetători s-au reunit în cadrul Stakeholders Meeting, un eveniment cheie desfășurat în cadrul proiectului BS-SEOS – Sistem Inteligent de Evaluare a Mediului Marin din Marea Neagră (Black Sea Smart Marine Environmental Outcome System (BS-SEOS).

Scopul principal al întâlnirii a fost de a prezenta obiectivele ambițioase și rezultatele așteptate ale proiectului, facilitând totodată un dialog constructiv între părțile interesate, atât la nivel național, cât și internațional.

Printre participanții la eveniment s-au numărat reprezentați ai Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, precum și reprezentanți ai Secretariatului Permanent al Comisiei pentru Protecția Mării Negre împotriva Poluării (Black Sea Commission).

Echipa BS-SEOS a prezentat participanților obiectivele și rezultatelor așteptate ale proiectului: ”Am detaliat activitățile planificate, inclusiv implementarea sistemului de monitorizare, dezvoltarea tehnicilor de prognoză bazate pe inteligență artificială și colaborarea cu părțile interesate pentru a asigura impactul pozitiv al proiectului. De asemenea, am subliniat angajamentul nostru de a contribui la îmbunătățirea stării ecologice a Mării Negre și de a oferi informații esențiale pentru factorii de decizie, cercetători și comunitățile locale. Suntem încrezători că proiectul BS-SEOS va avea un impact semnificativ asupra protecției mediului marin și va consolida colaborarea regională în domeniul cercetării și inovării”, a declarat Dr. Luminița Buga, coordonatorul proiectului din partea INCDM ”Grigore Antipa”

Pe lângă prezentarea obiectivelor și activităților proiectului, Stakeholders Meeting a oferit un cadru propice pentru discuții interactive și schimburi de informații valoroase între reprezentanți ai autorităţilor naționale și locale, administraţii locale, cercetători si reprezentanți ai Universității Ovidius, reprezentanți ai sectorului public și privat, ONG-uri, precum și studenți. Totodată, au fost exploatate sinergiile cu alte inițiative și proiecte europene aflate în derulare în prezent în zona Mării Negre, cu scopul de a stabili posibile colaborări și beneficii reciproce.

Reprezentanții diferitelor sectoare și organizații au avut oportunitatea de a-și exprima punctele de vedere, de a împărtăși experiențe și de a identifica potențiale sinergii și colaborări. S-au purtat discuții constructive despre provocările actuale ale Mării Negre, despre rolul tehnologiei în monitorizarea mediului marin și despre importanța colaborării regionale pentru protecția ecosistemului.

Aceste schimburi de idei au contribuit la o mai bună înțelegere a nevoilor și priorităților părților interesate și au consolidat angajamentul comun de a proteja și conserva Marea Neagră.

Proiectul BS-SEOS are ca obiectiv îmbunătățirea stării ecologice a Mării Negre prin colectarea și analiza datelor de mediu, utilizând tehnologii inovatoare, precum vehicule autonome de suprafață echipate cu senzori oceanografici integrați. Acestea vor monitoriza în timp real parametrii esențiali ai ecosistemului marin, cum ar fi temperatura apei, salinitatea, nivelul de oxigen, clorofila, pH-ul, batimetria și topografia substratului marin.

Proiectul BS-SEOS, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Interreg NEXT Black Sea Basin, este coordonat de Asociația Patronală a Industriei Metalelor din Turcia (MESS), având ca parteneri Universitatea din Istanbul (Turcia), Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină „Grigore Antipa” (România) și Agenția Națională de Mediu (NEA) din Georgia.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*