Peste 650 de terenuri agricole din comunele Adamclisi și Saraiu au fost înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară

OCPI Constanța

Peste 650 de terenuri agricole din două comune din județul Constanța, Adamclisi și Saraiu, au fost înregistrate în evidențele de cadastru și carte funciară, gratuit pentru cetățeni, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF). Lucrările de înregistrare sistematică a proprietăților au fost finanțate din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), prin Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanța.

Potrivit OCPI Constanța, noile cărți funciare au fost deschise în data de 9 octombrie pentru sectoarele cadastrale nr. 35, 42, 65 și 66 din comuna Adamclisi (pentru 314 imobile) și în data de 26 octombrie 2020 pentru sectoarele cadastrale nr. 33, 34 și 36 din comuna Saraiu (pentru 339 imobile).

„Precizăm că documentele vor fi înmânate proprietarilor în perioada următoare. Lucrările de înregistrare sistematică a celor 653 de imobile au vizat o suprafață totală de 1.607,54 de hectare”, au precizat reprezentanții instituției.

Totodată, în cadrul PNCCF, ANCPI achită, din veniturile proprii, onorariile şi tarifele în vederea eliberării de către notarii publici a certificatelor de moștenitor, certificate întocmite cu privire la imobile ce au făcut obiectul înregistrării sistematice pentru proprietarii decedați, înscriși în noile cărți funciare.

În prezent, din totalul de 70 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Constanța, comuna Gârliciu este cadastrată în proporție 100 la sută, iar în alte 43 se desfășoară lucrări de cadastru general în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și la nivel de sector cadastral.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor – terenuri, clădiri și apartamente din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*