Pesta micilor rumegătoare se extinde în tot mai multe localități din județul Constanța. Peste 2000 de animale vor fi sacrificate la Stejaru

Oile sunt în pericol. FOTO khoinguyenfoto
Oile sunt în pericol. FOTO khoinguyenfoto

Un focar de pestă a micilor rumegătoare a fost confirmat în exploatațiile aflate în localitatea Stejaru, județul Constanța, conform rezultatelor analizelor efectuate de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Constanța. În urma acestei confirmări, astăzi, 3 august 2024, Centrul Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB) al județului Constanța – Unitatea Locală de Decizie a votat și aprobat Decizia nr. 3.

Această decizie prevede aprobarea Planului de măsuri pentru zona de protecție și cea de supraveghere a focarului, în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare și măsurile adoptate de Centrul Național de Combatere a Bolilor în cadrul ședinței extraordinare din 26 iulie 2024. Planul include prevederi și măsuri operaționale și organizaționale, precum și atribuțiile responsabililor în managementul riscului de propagare a pestei micilor rumegătoare pe teritoriul județului Constanța.

Printre măsurile luate se numără:

  • Declararea oficială a focarului în exploatațiile din localitatea Stejaru.
  • Instituirea unei zone de protecție de 3 km și a unei zone de supraveghere de 10 km în jurul focarului.
  • Uciderea imediată a caprinelor și ovinelor afectate și ecarisarea cadavrelor.
  • Colectarea cadavrelor de rumegătoare și cervide pentru diagnostic.
  • Interzicerea transporturilor de ovine și caprine vii înspre și dinspre zonele de restricții.
  • Interzicerea pășunatului în zonele de restricții și evitarea contactului între turme.
  • Prelevarea de probe de la animale bolnave și găsite moarte pentru diagnostic de laborator.
  • Interzicerea aglomerărilor de animale și târgurilor de animale în zonele de restricții.

Conform buletinelor de analiză emise de LSVSA Constanța, rezultatele virusologice au confirmat prezența pestei micilor rumegătoare la un efectiv de 2337 capete ovine din localitatea Stejaru.

Această situație vine în contextul mai larg al focarelor de pestă a micilor rumegătoare înregistrate în județul Constanța în ultima lună.Autoritățile locale solicită colaborarea tuturor fermierilor și locuitorilor pentru a implementa aceste măsuri și a preveni răspândirea bolii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*