Liberalul Ovidiu Cupșa se adresează conducerii Liberale de la nivel central și vine cu acuzații grave la adresa filialei locale. În scrisoarea sa, Cupșa face referire la criza de identitae care a cuprins PNL Constanța, dar și felul în care Gheorghe Dragomir i-a dat la o parte pe toți cei care au avut un cuvânt împotriva lui.
Redăm integral scrisoarea lui Ovidiu Cupșa.
“În calitatea mea de membru PNL din 1990, cu toată consideraţia şi buna credinţă, vă informez că filiala judeţeană a PNL Constanţa se află într-o profundă criză de identitate, generată de un mic grup enclavizat, bazat pe interese personale şi legături de familie.
Conducerea interimară a PNL – asigurată de domnul Gheorghe Dragomir şi acest grup – a reuşit în ultimii doi ani să epureze partidul de toţi cei care au tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte strategia judeţeană, mesajul politic, alegerea discreţionară a candidaţilor PNL pentru Consiliul Judeţean sau Parlamentul României, numirea unui şef de campanie fără o minimă experienţă politică etc, prefigurând rezultatul dezastruos din 11 decembrie.
Rând pe rând, un număr însemnat de membri ai BPJ şi CJEx, marea majoritate cu vechime şi experienţă politică, au fost marginalizaţi şi s-au retras din partid sau din funcţiile de conducere pe care le deţineau, refuzând să ia parte la simulacrul de democraţie şi de respect faţă de valorile liberale.
Acest lucru, care a slăbit constant forţa partidului la nivel local, în loc să fie un motiv de îngrijorare şi evaluare a situaţiei, a constituit un prilej de satisfacţie pentru micul grup de interese, care astăzi conduce partidul discreţionar, netransparent şi cu uşile închise, fiind “premiat” cu locurile eligibile ale partidului la alegerile din 2016 şi împărţirea în avans a funcţiilor pentru alegerile din 2020!
Ulterior alegerilor parlamentare nu s-a făcut nici o analiză serioasă a responsabililor pentru rezultatul dezastruos. În unica şedinţă a BPJ, care a avut loc în 16 decembrie (foarte probabil fără cvorum, deoarece procesul verbal de şedinţă este ţinut la “strict secret”, posibil modificat ulterior), domnul Dragomir a evaluat că singurii responsabili pentru rezultat sunt doamna Alina Gorghiu şi domnul Dacian Cioloș, afirmând totodată că preluarea preşedenţiei de către doamna Raluca Turcan este o nouă greşeală.
Am considerat atunci, alături de un grup de colegi, că depunerea demisiei de onoare a conducerii PNL Constanţa şi preluarea interimatului de către un preşedinte de organizaţie locală sau un primar cu rezultate bune (similar soluţiei adoptate la nivel naţional) ar fi cea mai bună soluţie în perspectiva organizării unor alegeri democratice în filială. Bineînţeles că preşedintele filialei şi şeful de campanie nu au recurs la acest gest de onoare, din moment ce singura responsabilă fusese identificată ca fiind conducerea naţională.
De la acea dată nici un organism statutar judeţean al partidului nu a mai fost convocat, nu a existat nici o luare de poziţie politică privind situaţia locală sau naţională şi toate întâlnirile au avut loc în spatele uşilor închise, PNL Constanţa nefiind decât “jucăria” micului grup care urmăreşte obţinerea unei “victorii à la Pirus” în alegerile din interiorul partidului.
Având în vedere perspectiva unor alegeri apropiate în partid, consider în continuare că se impune demisia Preşedintelui Gheorghe Dragomir, care nu are legitimitatea de a organiza alegeri în partid, fiind captiv acestui mic grup şi determinat să facă orice pentru a asigura în continuare conducerea partidului prin epigoni, epurând membrii CCL şi CCJ care vor participa la alegeri, pentru a vicia rezultatul acestora.
De asemenea, pentru transparenţa şi legitimarea alegerilor în PNL şi mobilizarea tuturor membrilor partidului, inclusiv a celor care au fost marginalizaţi sau s-au retras în ultimii doi ani, consider că trebuie dată posibilitatea tuturor membrilor PNL de a vota pentru alegerea organismelor de conducere statutare, indiferent de opţiunile pe care le au.
Vă rog să analizaţi în acest sens modificarea articolelor 10, 12, 44 şi 46 din ROLJ – privind constituirea şi atribuţiile CCJ şi CCL şi alegerea Birourilor Politice locale şi judeţene.
Din schimbul de informaţii cu colegii din toată ţara am aflat că există un număr însemnat de filiale în care se întâmplă situaţii similare, care ar putea fi dezamorsate prin modificarea ROLJ. Am activat timp de 27 de ani în acest partid pentru că a fost un partid viu, democratic şi autentic liberal şi nu pot fi părtaş la enclavizarea şi confiscarea PNL de către grupuri de interese lipsite de onoare şi legitimitate, care va duce ireversibil la pierderea definitivă a valorilor liberale de către PNL şi la un posibil dezastru în viitorul apropiat.
Am toată încrederea că şi domniile voastre aveţi dezideratul de a restabili democraţia şi legitimitatea organismelor statutare la toate nivelele, într-un moment în care este nevoie mai mult ca niciodată de coagularea dreptei în România”, a încheiat liberalul Ovidiu Sorin Cupșa.
Be the first to comment