Noi investiții RAJA în modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de utilități în Poarta Albă, Murfatlar și Castelu

Investiții în modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de utilități în Poarta Albă, Murfatlar și Castelu. FOTO RAJA

La sediul RAJA a avut loc luni, 30 august, semnarea celui de-al 43-lea contract de lucrări (dintr-un total de 50, plus 4 contracte de servicii) prevăzut în Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA S.A. Constanța, derulat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Contractul de lucrări CL 20 „Rețele apă Poarta Albă, Murfatlar. Rețele apă și canalizare Castelu. Aducțiune Castelu.” are o valoare totală de 36.919.050,18 lei cu TVA și un termen de execuție de 20 de luni.

Apa este elementul esențial al vieții, iar accesul la apă curată și la servicii de preluare și tratare a apei uzate este fundamental pentru cetățeni. De aceea, RAJA a făcut în timp eforturi considerabile pentru a asigura calitatea apei furnizate și pentru a îmbunătăți și dezvolta infrastructura de apă şi apă uzată în întreaga arie de operare, ținând cont de provocările expansiunii masei demografice și economice.

La finalul lucrărilor prevăzute în contract, locuitorii din orașul Murfatlar vor beneficia de circa 3 km de conducte de apă reabilitate și de extinderea rețelei de distribuție a apei pe o lungime de aproximativ 1 km, dar și de 5 noi cămine de monitorizare a presiunii.

În localitatea Castelu conducta de aducțiune se va extinde cu peste 1,5 km, rețeaua de distribuție apă potabilă va fi reabilitată pe o lungime de 1,5 km și se vor realiza 2 cămine de reglare debit și monitorizare presiune. Totodată, la nivelul infrastructurii aferente sistemului de apă uzată, investițiile vor consta în extinderea rețelei de canalizare menajeră cu 12,5 km, realizarea a 5 noi stații de pompare apă uzată și o conductă nouă de refulare de aproape 8 km.

La Poarta Albă, 10 km din rețeaua de distribuție apă potabilă va fi reabilitată și se vor realiza 5 cămine de debitmetru și traductori de presiune.

Investițiile vizează creșterea calității vieții consumatorilor, a eficienței sistemelor de distribuție apă potabilă și de colectare/tratare a apelor uzate, protecția mediului și a resurselor naturale, cu respectarea conceptului de dezvoltare durabilă.

Directorul General al RAJA SA, Aurel Presură, a ridicat o problemă majoră cu care se confruntă toți marii investitori și care ar putea crea probleme în finalizarea cu succes a contractelor aflate în derulare: „La nivelul Proiectului Regional, după un an de la lansare, avem un progres fizic de 25%; prin urmare putem spune că suntem în grafic, ținând cont că perioada de execuție este de 4 ani. Problema cea mai mare cu care ne confruntăm este însă creșterea costurilor pentru materialele de construcții. De aceea avem nevoie de sprijinul guvernului pentru ajustarea acestor tarife, astfel încât să evităm anumite blocaje și să ducem la îndeplinire cu succes proiectul.”

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*