Cu jumătate de secol în urmă, la 29 mai 1969, prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1127, lua ființă Muzeul Național al Marinei Române, unitate reprezentativă de cultură in cadrul Forțelor Navale Române.
Pentru a sărbători importanta deosebita a acestui eveniment, în perioada 25 mai – 1 iunie, Muzeul Național al Marinei Române organizează o suită de manifestări.
Astfel, sâmbătă, 25 mai 2019, începând cu ora 9.30, Muzeul Național al Marinei Române va marca Jubileul, prin Ceremonialul ridicării pavilionului la catarg cu intonarea Imnului Național, oficierea serviciului religios și luările de cuvânt ale personalităților invitate la eveniment.
Manifestarea va continua cu lansarea volumului: Muzeul Naţional al Marinei Române – 50 de ani de existenţă: 1969-2019. Monografie, realizat de echipa de specialiști a muzeului și acordarea de distincții și diplome. Începând cu ora 13.00, se vor deschide oficial lucrările celei de-a XXIII-a Conferințe Naţionale de Comunicări Ştiinţifice, cu tema: ,,Dunărea şi Marea Neagră în spaţiul Eurasiatic. Istorie, Relaţii Politice şi Diplomaţie”, la care participă aproximativ 70 de cercetători, profesori, muzeografi, arhiviști, biblioteconomiști, restauratori și conservatori de la instituții de cultură și de învățământ din țară și din Constanța.
Pentru buna desfășurare a activităților din data de 25 mai, în perioada 23-26 mai 2019, Muzeul Național al Marinei Române va fi închis publicului vizitator.
Miercuri, 29 mai, chiar de ziua muzeului, între orele 10.00-18.00, se vor organiza „Porți Deschise”, iar intrarea va fi gratuită pentru toți cei care vor dori să viziteze, atât expoziția permanentă a muzeului, cât și expozițiile temporare: „Parașutismul militar – repere istorice” și „Din activitatea Cercetașilor României”, expoziții de obiecte și fotografie. Două expoziții temporare de pictură vor fi vernisate de către criticul de artă dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanța, începând cu ora 17.00.
În sala Lentilei farului de la Tuzla va putea fi admirată o expoziție inedită: „Muzeul Național al Marinei Române în viziunea artiștilor”. Tablourile expuse aici au teme și imagini reprezentative din Muzeul Național al Marinei Române. Provocarea a fost lansată de directorul muzeului către Atelierele de arte vizuale „Val Donici” și „Amfora”,
colaboratori tradiționali ai muzeului și acceptată cu mult entuziasm de aceștia.
Cea de-a doua expoziție, „Marinele lui Val Donici”, este dedicată binecunoscutului pictor marinist, comandorul Valentin Donici, fost angajat al Muzeului Național al Marinei Române. În Salonul expozițional „Comandor Dimitrie Știubei” vor fi expuse lucrări semnate de Val Donici, care fac parte din Pinacoteca muzeului. Cu același prilej, va fi lansat și volumul „Marina în pictura și literatura română. Valentin Donici”, semnat de Carmen Irène Atanasiu și Andreea Maria Croitoru și publicat la Editura Muzeului Național al Marinei Române.
În Salonul expozițional „Comandor Dimitrie Știubei” va mai putea fi admirată o expoziție de machete organizată de Asociația Modelism „Tomis”.
Sâmbătă, 1 iunie, de Ziua Copilului, Muzeul Național al Marinei Române va organiza „Ziua Porților Deschise”, în intervalul orar 09.00-17.00, pentru toți copiii care doresc să-i treacă pragul. Aceștia vor putea vizita gratuit, atât expoziția permanentă a muzeului, cât și expozițiile temporare: „Parașutismul militar – repere istorice”, „Din activitatea
Cercetașilor României”, „Muzeul Național al Marinei Române în viziunea artiștilor” și „Marinele lui Val Donici”.
Be the first to comment