
Șantierul naval Damen Mangalia, obiectiv strategic național pentru industria navală românească, traversează o perioadă extrem de dificilă, confruntându-se cu provocări majore de ordin economic. Recent, 200 dintre angajați au fost concediați, iar pentru restul angajaților, aproximativ o mie, s-a luat decizia trecerii în șomaj tehnic până la data de 31 mai 2025. În acest moment, situația pare fără de ieșire pentru şantierul de la Mangalia, unde statul român este acţionar majoritar cu 51%, iar compania olandeză Damen are 49% din acţiuni.
În acest context complicat, deputata constănțeană Mirela Matichescu, în calitate de secretar al Comisiei parlamentare pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, și-a exprimat îngrijorarea pentru situația actuală și a subliniat necesitatea unei intervenții urgente a statului român, pentru găsirea unor soluții care să redreseze activitatea șantierului, printre care se numără relansarea parteneriatelor strategice, reevaluarea politicilor de management și atragerea de noi comenzi în domeniul de construcții navale, inclusiv pentru sectorul de apărare.
„Avem la Mangalia o infrastructură navală strategică, greu de reprodus în altă parte, și o forță de muncă înalt calificată, cu tradiție în construcția și reparația de nave. Integrarea Șantierului Naval Damen Mangalia în industria națională de apărare ar reprezenta nu doar o decizie economică, ci una de securitate – mai ales în contextul geopolitic actual din regiunea Mării Negre”, este de părere Mirela Matichescu.
Social-democrata constănțeană consideră că un rol important în salvarea șantierului naval de la Mangalia îl pot avea și inițiativele legislative la nivel parlamentar.
„Sunt mai multe moduri în care se poate interveni la nivel parlamentar, iar eu, fiind și parlamentar de Constanța, evident că voi sprijini orice astfel de inițiativă. Iar aici mă gândesc la câteva linii de urmat, precum inițierea unui plan național de integrare industrială pentru sectorul naval de apărare, stabilirea de parteneriate strategice cu șantiere navale din UE și NATO, acordarea de facilități fiscale și granturi pentru investiții în retehnologizare, modificarea legislației achizițiilor de apărare pentru a prioritiza producția internă sau introducerea șantierului din Mangalia în programele de offset militar”, a punctat Mirela Matichescu.
Pentru moment, însă, social-democrata consideră că trebuie așteptat rezultatul controlului ANAF, ce se află în desfășurare, la Șantierul naval Damen Mangalia.
„Toate astea se pot întâmpla abia după ce ne lămurim ce au făcut olandezii la Mangalia și cu ce intenții au făcut ce au făcut. În contextul ăsta, trebuie să spunem lucrurilor pe nume: există un control ANAF în desfășurare acum la acest șantier. Și trebuie să vedem rezultatele acestui control și apoi să acționăm pe cale de consecință. Pentru că în acest moment, avem un investitor care a gestionat din punct de vedere managerial șantierul, care a luat decizii care-l favorizau exclusiv, care au generat starea de insolvență, și care, culmea, controlează acum procedura de insolvență prin controlul pe care-l are la masa credală. Un lucru este cert: nu putem accepta ca investitorii străini să aibă și pita unsă și slănina în pod, ca să mă exprim plastic. Una este să fii deschis investițiilor străine și investitorilor strategici străini, iar cu totul alta, și complet inacceptabil, este ca acești investitori străini să facă bani mereu, sub orice metodă, iar statul român să fie singurul care plătește decontul. Mesajul trebuie să fie unul ferm și clar: Suntem deschiși, dar nu mai suntem dispuși să fim păcăliți”, a explicat Mirela Matichescu.
Deputata constănțeană consideră că revitalizarea șantierului ar putea veni dacă statul român ar prelua controlul și ar orienta producția către sectorul de apărare, mai ales în contextul politic actual, în condițiile în care este de așteptat ca în următorii cel puțin 10-15 ani să se pună un accent tot mai mare pe dezvoltarea capacității de apărare a țării și a flancului estic al NATO.
„Preluarea controlului de către statul român poate fi o soluție interesantă, care trebuie să fie explorată până la capăt. Avem precedentul Șantierului Naval Constanța, unde s-a demonstrat că, prin management responsabil și investiții bine direcționate, se pot salva capacități industriale esențiale. Preluarea de către Ministerul Economiei poate oferi predictibilitate, un plan de reconversie și posibilitatea integrării în proiecte strategice românești și europene de apărare navală”, este de părere deputata de la malul mării.
O soluție viabilă ar putea veni din accesarea surselor de finanțare europene prin programul „Rearm Europe – Readiness 2030”, prin care statele Uniunii Europene urmăresc consolidarea capabilităților de apărare paneuropene cu noi mijloace financiare, cartea albă ce definește o nouă abordare a apărării și identifică nevoile de investiții.
„Există multe discuții în curs, atât la nivelul Comisiei pentru apărare, cât și în dialog cu Ministerul Economiei și Ministerul Apărării. Programul european Rearm poate reprezenta o oportunitate reală de finanțare pentru industria națională de apărare. Putem să propunem organizarea unei dezbateri dedicate, cu participarea oficialilor guvernamentali și a reprezentanților industriei, pentru a construi o strategie coerentă de atragere de fonduri europene și consolidare a capacităților navale militare ale României”, a mai spus Mirela Matichescu.
Parlamentarul constănțean a atras atenția că problema de la șantierul naval din Mangalia trebuie tratată cu maximă atenție, iar o rezolvare trebuie căutată într-un timp cât mai rapid, deoarece lucrurile pot degenera dramatic pentru orașul și oamenii din sudul litoralului.
„Impactul este semnificativ. Dacă șantierul intră în faliment, atunci orașul întră în faliment. Iar asta nu poate fi acceptabil. Vorbim de sute de locuri de muncă în pericol, de subcontractori afectați și de o întreagă comunitate economică în dezechilibru. Vreau să vă spun ce nu voi accepta: ca parlamentar de Constanța, ca membru în comisia de apărare, nu voi accepta ca România să fie încă o dată ținută ostatică de către olandezi, așa cum a fost cazul Schengen. Și cred că investitorul olandez are obligația să coopereze, pentru că România nu este sat fără câini”, a concluzionat Mirela Matichescu.
Un lucru este cert: viitorul Șantierului naval din Mangalia depinde, în mare măsură, de măsuri concrete și asumate, iar implicarea clasei politice poate și trebuie să reprezinte un punct de cotitură în salvarea acestui obiectiv strategic de interes național și chiar european.
Be the first to comment