O mină marină a fost observată în cursul dimineții de luni, 28 martie, în largul Mării Negre, la aproximativ 70 de kilometri travers de Capu Midia, în zonă fiind trimisă imediat nava specializată în deminare a Forțelor Navale Române.
Potrivit Statului Major al Forțelor Navale, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, având la bord o grupă de scafandri deminori (EOD), execută o misiune de cercetare și intervenție într-un raion maritim situat la o distanță de aproximativ 39 mile marine (70-72 km), în largul Mării Negre, travers de Capu Midia, unde a fost semnalată o mină marină în derivă. Mina a fost observată în cursul dimineții de către pescadorul românesc „Olimpus 1”, al cărei comandant a informat autoritățile române, pe canalele oficiale, în jurul orei 08.10
„După primirea sesizării, șeful Statului Major al Forțelor Navale a ordonat executarea unei misiuni de cercetare și intervenție în raionul maritim în care a fost sesizată mina. Nava militară a ieșit, la ora 08.20, din portul militar Constanța și, după ce va ajunge în raion, va acționa pentru neutralizarea acesteia. Vom reveni cu detalii după încheierea intervenției”, au transmis reprezentanții SMFN.
Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat că 420 de mine plutesc în acest moment în derivă în Marea Neagră, după ce mai multe furtuni au rupt cablurile de ancorare care fixează aceste mine de fundul mării. Minele fuseseră plasate de apărătorii ucraineni în zonele portuare, pentru a împiedica vasele rusești să se apropie de țărm.
1 Trackback / Pingback