MedEuropa Constanța împlinește cinci ani de la deschidere, iar în această perioadă peste 4000 de pacienți au fost tratați în acest centru. Este important de știut pentru pacienți că tratamentul oferit de centrul MedEuropa Constanța este unul gratuit.
Medicul șef al Secției Radioterapie MedEuropa Constanța, Dr. Cora Gache, a spus că pacientul nu plătește nimic pentru tratamentul primit la această clinică.
“În luna mai facem 5 ani de când MedEuropa a venit pe meleaguri dobrogene, a venit în Constanța. Este primul centru care a oferit tratamente de radioterapie în Constanța. Vreau să vă spun că MedEuropa, venind în Constanța, a oferit o șansă la viață pacienților de aici și în special pacienților care nu își permiteau să plece în altă parte a țării. Ce a mai oferit și oferă în continuare MedEuropa? Oferă aceeași șansă pentru toți. De ce? Pentru că tratamentul este absolut gratuit și pentru că pacientul nu plătește nimic de când intră în acest centru și până când iese, indiferent de unde vine acest pacient, indiferent cine este acest pacient, are aceeași șansă la tratament și la viață”, a afirmat Dr. Cora Gache.
Medicul șef al Secției Radioterapie MedEuropa Constanța spune și ce avantaje are un pacient care vine să se trateze la centrul MedEuropa Constanța.
“Avantajele sunt foarte multe. Odată că se tratează la el acasă, aici. În al doilea rând, pentru că se tratează cu o echipă performantă, cu aparate de înaltă performanță, cu tehnici de înaltă performanță pe care le-ar putea găsi oriunde, dar iată că suntem aici de 5 ani de zile. Avem foarte multe colaborări cu toate specialitățile implicate în diagnosticul și tratamentul cancerului, atât din Constanța, cât și din județele limitrofe, în Tulcea, în Brăila și este o colaborare foarte, foarte bună”, a mai explicat Dr. Cora Gache.
La MedEuropa Constanța au fost tratați peste 4.000 de pacienți.
“Cu succes, peste 4.000 de pacienți am tratat. Câți au supraviețuit mai greu putem să vă spunem pentru că ei se duc mai departe la oncolog, sunt monitorizați de oncolog sau pleacă în teritoriu la oncologul din județe și nu mai avem relația cu ei. Cancerul este o boală cronică. Sunt două ținte în tratament. Este tratamentul curativ. Înseamnă că pacientul are speranță de viață la 5 ani de zile. Da, și mai avem cealaltă parte de tratament, tratamentul paliativ care se adresează nu supraviețuirii, ci are impact asupra calității viețiI. Și atunci este și în funcție de stadiul la ca re a venit pacientul la noi și l-am iradiat, însă cu siguranță tratamentele sunt corecte”, a declarat medicul șef al Secției Radioterapie MedEuropa Constanța.
Dr. Cora Gache a vorbit și despre ce cazuri sunt tratate aici.
“Tratamentul este multidisciplinar. Aici implici chirurg, implici chimioterapeut, implici radioterapeut. Noi suntem radioterapia care este în combinație cu celelalte două modalități de tratament. Deci am tratat peste 4.000 de cazuri de cancer. Dintre acestea, pe departe, cancerul de sân are cea mai mare frecvență.
Dar am tratat cancere digestive, rect, esofag, stomac, am tratat cancere bronhopulmonare, am tratat cancere din sfera ORL, am tratat cancere din sfera ginecologică, cancere de prostată. Deci am tratat toate tipurile de cancer. Discutăm cu oncologul, discutăm cu chirurgul, discutăm cu radiologul atunci când trebuie, cu anatomopatolog. Cu toată echipa multidisciplinară atunci când este un caz și în special atunci când este un caz mai dificil.
S-a schimbat pacientul român, a început să întrebe, a început să întrebe ce tratament face. A început să întrebe cu ce face tratamentul și a devenit puțin mai sigur pe el și pe dorința de a ști ce se întâmplă cu el. Oricum, în centrul MedEuropa Constanța primește toate informațiile acestea”, a mai afirmat Dr. Cora Gache.
Directorul General MedEuropa, Dr. Bogdan Angheloiu, a vorbit despre faptul că tratamentele primite la MedEuropa Constanța sunt comparative cu cele care se fac în clinici din Europa.
“Acum 8 ani, am început proiectul MedEuropa și întâmplarea a fost că, la Constanța, am găsit terenul pe care puteam dezvolta acest centru, am găsit specialiștii pe care i-am pregătit să-i aducem aici și timp de trei ani de zile, am pregătit locația ca să putem avea aici o echipă performantă, echipamente performante și să putem începe aceste tratamente de radioterapie.
Suntem un centru terțiar, adică specialitatea noastră este radioterapia. În anumite centre avem și oncologie. Toate aceste lucruri au fost bine dezbătute în business-ul medical pe care îl conduc. Scopul este de a oferi tuturor pacienților aceste tratamente de radioterapie care lipseau cu desăvârșire în această zonă. Ne-am dorit întotdeauna să oferim gratuitate pacienților. În spatele nostru, sunt niște investitori care mai dețin niște centre de radioterapie în Europa. În momentul de față, probabil că suntem unul dintre cele mai importante lanțuri de radioterapie.
Tratamentele pe care noi le oferim pacienților sunt comparative și sunt auditate de celelalte structuri din Europa care aparțin aceluiași investitor și ne mândrim cu acest centru, ne mândrim cu această echipă, care a fost formată de la zero. A fost extrem de greu la vremea respectivă. Nu ne-am așteptat să fie atât de dificil de construit. Nu ne-am așteptat să fie atât de dificil de integrat. Și azi avem patru centre de radioterapie funcționale 100%, tratamente gratuite oferite pacienților și suntem în curs de a îl definitiva pe al cincilea. În luna noiembrie, vom instala echipamentele la Iași. În momentul de față, centrele funcționale sunt: Constanța, București, Oradea și Brașov”, a declarat Dr. Bogdan Angheloiu.
El s-a referit și la rezultatele înregistrate de MedEuropa Constanța în acești 5 ani.
“Unul dintre cele mai importante detalii ale acestui business este integrarea specialităților. Acești pacienți nu pot fi tratați într-un singur loc, de cancer. Este evident. Un pacient poate proveni din Medgidia, unde poate beneficia de niște servicii, poate proveni din Tulcea, beneficiază de alte servicii, poate proveni din zona Moldovei, beneficiază de alte servicii. Noi suntem un centru terțiar specializat, în special, pe radioterapie. Nu suntem implicați în alte activități chirurgicale, dar preluăm pacienții și comunicăm cu toți medicii dornici de a duce tratamentul oncologic la bun sfârșit. Și rezultatele pe care le obținem sunt într-adevăr niște rezultate fantastice.
Și totul depinde de la prima interacțiune a pacientului cu medicul care se ocupă de acest pacient oncologic. Poate fi oncolog, poate fi chirurg, poate fi radioterapeut. Ce am observat în acești cinci ani de când am început activitatea? Dacă în primul an, jumătate din cazuri erau cazuri paliative, asta însemnând că pacienții aceia beneficiau de un tratament pentru a li se ameliora anumite simptome sau sângerări, în scurt timp, în mai puțin de șase luni, acest număr a scăzut la 30% și în momentul de față este undeva la 10%. Asta înseamnă că am educat medicii, am educat pacienții și funcționăm într-o echipă cu medici care trimit pacienți către noi”, a mai spus directorul general al MedEuropa.
El a explicat și de ce este foarte important ca aceste tratamente să fie făcute în localitatea de domiciliu a pacientului.
“Pot să vă spun că tratamentele acestea sunt niște tratamente de lungă durată. Nu este ca un tratament chirurgical în care pacientul vine la operație, se operează, pleacă sau pleacă într-un centru de chimioterapie, face chimioterapie trei zile și pleacă acasă și revine peste o perioadă de timp. Acești pacienți fac zi de zi tratamente. Pentru ei înseamnă deplasare la centrul respectiv, înseamnă plecare acasă și reîntoarcere a doua zi. Aceste tratamente se fac cinci zile pe săptămână și unii dintre pacienți ajung să facă 6-8 săptămâni de tratament. Acești pacienți trebuie să vină în fiecare zi. Proximitatea este factorul decisiv, iar regulile pe care le-am stabilit și buna practică medicală ne-au încurajat să dezvoltăm acest business și să avem niște rezultate senzaționale”, a declarat directorul general al MedEuropa.
Medicii de la MedEuropa merg frecvent la cursuri în străinătate și sunt la curent cu noutățile din acest domeniu.
“E foarte greu peste tot să găsim medici buni, de aceea, noi avem un centru de training pentru medici. Avem colegi care sunt cunoscuți și la Constanța în momentul de față, și pe care-i cunoaștem din anul 1 de rezidențiat. Le-am urmărit progresul. În lumea aceasta a radioterapiei, care este foarte mică, știm cam tot ce se întâmplă pe piață, știm toate tehnicile noi care au apărut, ne interesăm. Trimitem oamenii la școlarizări. Cel mai important, nu există medic sau fizician din MedEuropa care să nu fi participat la cursuri în străinătate”, a mai declarat Dr. Bogdan Angheloiu.
Directorul medical MedEuropa, Dr. Gabriel Rîcu, a povestit despre principalele provocări cu care se confruntă.
“M-am alăturat grupului în urmă cu trei ani, atunci când s-a deschis Clinica MedEuropa București. Principalele provocări pe care le întâmpinăm în implementarea celor mai moderne tehnici de tratament pentru pacienții oncologici sunt reprezentate de educația personalului medical. Deci, practic, aici, în România, există o lipsă de educație pentru tehnicile moderne de iradiere. Acesta este motivul pentru care încercăm să ne specializăm personalul la centre de renume din străinătate, în așa fel încât, învățând de la cei mai buni, să putem să ne aducem contribuția și în România atât pentru pacienții noștri, cât și pentru educarea celorlalți colegi”, a spus Dr. Gabriel Rîcu.
95% din tratamentele pe care MedEuropa le face la București sunt disponibile și la Constanța.
“De obicei, lumea radioterapiei, lumea oncologiei și a radioterapiei în mod special, este o lume destul de mică. Oarecum, noi cunoaștem specialiștii încă de pe băncile școlii din timpul rezidențiatului. O parte din ei sunt pregătiți în clinicile noastre și ne selectăm persoanele care au capacitatea de a fi educate în direcția pe care noi ne-o dorim. Participăm împreună la comisiile oncologice între diverse clinici. Cu cei de la Constanța am început în urmă cu trei ani, pentru că existau doar două clinici. Acum clinica din Brașov, clinica din Oradea, săptămânal participă la comisiile oncologice interdisciplinare. Cam în proporție de 95 la sută tratamentele pe care le putem efectua în București sunt disponibile și în Constanța”, a afirmat Dr. Gabriel Rîcu.
MedEuropa urmează să deschidă o clinică la Iași, iar apoi este în plan una la Bacău.
Una dintre pacientele MedEuropa Constanța, Lăcrămioara Marin, a povestit experiența sa cu această clinică.
“Un mare ajutor a fost pentru mine, cu toate că eu plecasem spre București, neștiind că la Constanța noi avem o clinică de radioterapie. De acolo, m-au trimis aici. Am luat legătura cu domnul Cristian Barbu, că așa mi s-a spus și am și început rapid tratamentul, radioterapia. Am avut probleme pe parcurs, nu din cauza clinicii, ci pe partea de oncologie, însă MedEuropa m-a ajutat peste 10 zile de tratament, perfuzii în același timp cu radioterapia.
Să vină cu mare încredere către MedEuropa, pentru că este un colectiv minunat de oameni, nu numai profesional, ci și cu mult suflet. În această perioadă grea, chiar este nevoie de așa oameni, să te poată sprijini să depășești această perioadă grea”, a spus Lăcrămioara Marin.
Estimările pentru România indică în jur de 100.000 de noi cazuri de cancer, anual. Ultimele date disponibile arată că aproape 1% dintre cazurile noi din 2021, de la noi din țară, au fost înregistrate în județul Constanța. Cele mai frecvente localizări sunt raportate a fi la nivelul colului uterin, prostată și sân.
Un moment de sărbătoare pentru MedEuropa Constanța! Aniversarea celor cinci ani de la deschiderea clinicii este un motiv de mândrie și recunoștință. Peste 4000 de pacienți tratați în această perioadă demonstrează încrederea acordată serviciilor medicale de calitate oferite de echipa lor dedicată. Felicitări pentru această realizare impresionantă! MedEuropa Constanța devine un punct de referință în îngrijirea sănătății și un sprijin valoros pentru comunitatea locală. Sperăm ca această aniversare să fie doar începutul unei călătorii de succes și să continue să ofere asistență medicală excelentă pentru mulți ani înainte. La mulți ani, MedEuropa Constanța!