Măsuri pentru limitarea infectărilor cu SARS CoV-2 în instituțiile de învățământ ale Forțelor Navale

Elevii Colegiului Național Militar „A.I. Cuza”.

Pentru reducerea riscului de creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus SARS CoV-2 la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Viceamiral Ion Murgescu” și Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a dispus luarea unor măsuri de protecție individuală și colectivă, pentru combaterea transmiterii intracomunitare a îmbolnăvirii elevilor și studenților militari, din cele trei instituții de învățământ ale Forțelor Navale de la Constanța.

Situația infectărilor COVID-19, raportată vineri, 5 martie, de către cele trei structuri militare de învățământ și care a stat la baza sporirii măsurilor de siguranță sanitară este următoarea: la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Viceamiral Ion Murgescu”, niciun elev militar infectat COVID-19 și 1 cadru militar carantinat la domiciliu; la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, niciun student militar infectat COVID-19, 1 cadru didactic infectat COVID-19, în izolare la domiciliu; la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, 16 elevi confirmați pozitiv, izolați, conform procedurilor legale, dintre care 8 elevi în unitate, 6 elevi internați în Spitalul Medical Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT) Constanța și 2 elevi izolați la domiciliu, iar toți ceilalți elevi ai colegiului neconfirmați COVID-19 și prezenți în unitate, în număr de 347, sunt carantinați în spațiile colegiului.

În acest context, în conformitate cu Ordinul comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății Nr. 3.235 din 5 februarie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/ instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, comandantul Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, a hotărât, la propunerea Consiliului de conducere al colegiului, trecerea la scenariul 3 (roșu), în care elevii vor învăța on-line, de la sediul instituției pe o perioadă de 14 zile.

La Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” cursurile se desfășoară conform scenariului 1 (verde), față-în-față, iar la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” procesul de învățământ se desfășoară potrivit scenariului 2 (galben), cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară.

Personalul medical al instituțiilor de învățământ din Forțele Navale Române monitorizează, permanent, starea de sănătate, atât a efectivului de elevi și studenți militari, cât și a personalului militar și civil, iar elevilor și studenților militari le sunt suspendate învoirile și permisiile, precum și vizitele sau primirea de pachete din afara unităților.

În vederea prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” a implementat încă de la debutul pandemiei o serie de măsuri care se respectă cu rigurozitate pentru a le asigura studenților un cadru sigur din punct de vedere medical. În acest sens se asigură studenților și întregului personal materialele sanitare necesare prevenirii infectării cu virusul SARS-CoV-2, precum și condițiile necesare pentru menținerea distanței fizice și implicit reducerea interacțiunii directe. În incinta Academiei Navale, atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschise, purtarea măștii este obligatorie. Odată cu revenirea în campus pentru activitatea aferentă semestrului II al anului universitar 2020 – 2021, toți studenții militari au fost testați.

În prezent, studenții militari participă la toate activitățile didactice în format fizic, cu respectarea circuitelor de acces și defluire în/din sălile de curs și laboratoare, spațiile în care se desfășoară activitățile didactice sunt aerisite și dezinfectate la fiecare pauză. Tot în vederea limitării îmbolnăvirilor cu virusul SARS-coV-2, servirea mesei se desfășoară în deplină siguranță, cu un număr redus de studenți, mesele fiind situate la distanța prevăzută de normele sanitare în vigoare și având separatoare de plexiglas.

În ceea ce privește organizarea activității didactice pentru studenții civili, aceștia participă la cursuri și seminare numai în format online, iar la laboratoare participă în format față-în-față, acestea desfășurându-se după un orar diferit de cel al studenților militari, astfel încât să se evite interacțiunea.

La Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”,elevilor li s-a pus în vedere faptul că trebuie să evite pe cât posibil interacțiunile directe cu elevii Colegiului Național Militar, deoarece cele două instituții de învățământ militar utilizează în comun sala de mese, infirmeria și câteva spații de depozitare. În fiecare dintre aceste incinte au fost intensificate activitățile de igienizare și dezinfecție.

De asemenea, elevii militari și personalul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale au obligația de a purta măști de protecție de unică folosință și de a respecta, pe cât posibil, limita minimă de distanțare fizică de 1,5 metri față de alte persoane.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația CTnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe CTnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*