Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța, întrunit în ședință marți, 4 mai, a aprobat actualizare scenariilor de funcționare pentru unitățile de învățământ din județ, începând cu data de 05 mai.
Astfel, potrivit Prefecturii Constanța, începând cu data de 05 mai, 209 unități de învățământ din județul Constanța vor funcționa în scenariul 1, iar 293, în scenariul 2. Totodată, nouă unități de învățământ au activitatea suspendată și cinci vor urma cursurile online, din cauza infrastructurii.
În instituțiile de învățământ din localitățile unde incidența este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori, cursurile se vor desfășura potrivit scenariului 1. Acesta presupune participarea zilnică la cursuri a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ. Se impune respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.
În instituțiile de învățământ din localități unde incidența cazurilor este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată stare de carantină, cursurile se vor desfășura potrivit scenariului 2. Acesta presupune:
- participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a, și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară;
- participarea zilnică, în sistem on-line, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.
Tot în cadrul ședinței CJSU de marți, 04 mai, a fost votată și hotărârea ce prevede constatarea încadrării în limita de incidență cumulată la 14 zile a celor 70 de unități administrative (UAT) din județul Constanța, după cum urmează:
- 60 de UAT-uri sunt încadrate în limita de incidență mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori;
- 9 UAT-uri (Constanța, Năvodari, 23 August, Cerchezu, Cumpăna, Fântânele, Lumina, Pecineaga, Tuzla) sunt încadrate în limita de incidență mai mare de 1,5/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori;
- UAT Dumbrăveni este încadrată în limita de incidență mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.
„Odată cu scăderea incidenței în județul Constanța sub pragul de 1,5/1.000 locuitori, a fost necesară o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prin care să constatăm rata scăzută. În contextul actual, în care presiunea, din punct de vedere epidemiologic, nu mai este atât de ridicată, localitățile vor funcționa respectând măsurile specifice, în funcție de rata înregistrată. Mobilitatea între localitățile din județul nostru este foarte ridicată, așa că încadrarea unitară, după rata județului, era modalitatea de a proteja localitățile mai mici, cu puține cazuri, dar care riscau să dezvolte o rată mai mare. Implicit, a fost modalitatea prin care i-am putut proteja pe cei peste 700.000 de locuitori ai județului. Acum, considerăm că este suficient să aplicăm măsurile în funcție de rata fiecărui UAT, inclusiv pe municipiul Constanța. Reședința de județ este încadrată în limita de incidență mai mare de 1,5/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, iar aici, printre cele mai importante măsuri, amintim permiterea funcționării restaurantelor și la interior, la o capacitate de maximum 30 la sută. Aceeași capacitate maximă se va aplica și în cazul sălilor de spectacole sau a cinematografelor”, a precizat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.
Măsurile intră în vigoare din data de 05 mai, ora 00.00 și vor fi valabile pentru 14 zile, urmând a fi reevaluate la finalul acesteia.
Be the first to comment