La Constanța, conform obiceiului din ultimii ani, Sfânta Lumină a fost adusă din largul Mării Negre de către Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care a ținut apoi Slujba Învierii la Catedrala Arhiepiscopală, într-o zonă în care se găsesc ruinele vechii cetăți a Tomisului.
În jurul orei 23.40, în prezența câtorva mii de credincioși, IPS Teodosie a sosit cu o șalupă, din largul Mării Negre în zona Portului turistic Tomis, Lumina Sfântă fiind apoi purtată în procesiune la altarul de vară din aripa de sud a Catedralei Arhiepiscopale. În fruntea procesiunii s-a aflat Ovidiu Lipan Ţăndărică care a bătut tot drumul la toacă.
Ulterior, Lumina Învierii le-a fost oferită credincioșilor, iar de la ora 24.00 a fost oficiat Canonul Învierii, urmat de Sfânta Liturghie, slujba fiind transmisă lângă un ecran aflat lângă scenă, mii de oameni fiind prezenți. Ceremonia a fost similară cu cea organizată în ultimii ani la Constanța, după ce, în 2014, festivitățile care erau organizate pe malul mării au fost mutate la Catedrala Arhiepiscopală în urma solicitării făcute de sinodul Bisericii Ortodoxe, care a cerut să nu mai fie organizate slujbe acolo unde nu există un altar sfințit.
Duminică, 2 mai, în prima zi de Paști, începând cu ora 12.00, la Catedrala arhiepiscopală, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională, simbolizare a universalității creștinismului. După slujbă, la ora 13.30, în parcul catedralei, va avea loc tradiționalul Concert pascal susținut de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. Apoi, ierarhul va oferi celor prezenți ouă roșii, cozonac și vin.
Be the first to comment