Orașul Cernavodă are nevoie de proiecte care să atragă turiștii. Primarul Liviu Negoiță are deja în plan două asemenea mari investiții. Prima este “Via Verde” – zona de promenadă de pe malul Dunării și a doua este legată de un bazin semi-olimpic construit atât pentru localnici cât și pentru turiștii care le calcă pragul.
În interviul realizat de echipa Constanța NEWS, primarul Liviu Negoiță vorbește pentru prima dată, pe larg, despre aceste două mari proiecte.
Adrian Boioglu, Constanța NEWS: Orașul Cernavodă se pregătește să devină un furnicar. În câteva luni vom vedea aici construcții noi care încep, vom vedea șantiere de lucru. De ce sunteți motivat să faceți toate aceste lucruri? Nu știu, nu le-ați văzut până acum în Cernavodă? A venit acum primarul ăsta nou și face treabă. Ce vă motivează să le faceți acum?
Primarul Liviu Negoiță: Nu cred că e motivație pentru că a venit primarul nou, eu cred că așa trebuie să fie. Eu cred că așa este normal. Orașul are nevoie de străzi, orașul are nevoie de obiective noi, orașul are nevoie de un parc frumos, are nevoie de o promenadă frumoasă, are nevoie de o piațetă frumoasă, are nevoie ca toate străzile să-i fie asfaltate, să poți să calci pe un trotuar fără să îți rupi picioarele, astea sunt chestii normale. Deci nu văd că trebuie să vii să faci tu, nu?
Adrian Boioglu: Cernavodă era cunoscut până acum și este cunoscut pentru Centrala Nucleară, pentru Podul de la Cernavodă. Ar putea să fie cunoscut peste un an sau doi pentru proiectul Promenadei de pe malul Dunării, o zonă care arată cu totul altfel, este gândită într-un alt fel. Haideți să ne spuneți ce va fi acolo, de fapt.
Liviu Negoiță: Înainte să ajung la esplanadă, asta spuneam colegilor mei până să avem acest proiect cu esplanada, acum am vrut să fac o paranteză. Pentru că ați amintit centrala, noi de fiecare dată când vorbeam despre Cernavodă noi ne identificam cu centrala nucleară. Era și normal, firesc, tot respectul.
Adrian Boioglu: E singura din România…
Liviu Negoiță: Pentru că dacă Centrala Nucleară nu exista, Cernavodă nu avea atâta amploare atât pe plan național cât și internațional. Aici ce se întâmplă, Centrala Nucleară are și ea limite. Toată atenția a fost îndreptată către centrala nucleară. De fiecare dată m-am întrebat: “Bine, dar totuși de ce nu ne întoarcem cu o sută optzeci de grade și privim și către zona portuară? ” Zona portuară cred că, de fapt, este în suferință. Acolo nu se întâmplă nimic.
Adrian Boioglu: De ce acolo nu se întâmplă nimic?
Liviu Negoiță: Pentru că, probabil, nu a fost interes. Sau poate, știu eu, la nivel național nu a existat ca și obiectiv, sau poate la nivel local pentru că a fost centrala nucleară ce le-a umbrit pe toate. Centrala nucleară a ajuns într-o situație de limită. Și când mă refer la limită, ca și posibilitate de angajare, de ofertă a ceea ce îți poate oferi ție ca și cetățean al acestei localități și a ajuns cumva la saturație .Asta nu înseamnă că noi trebuie să stăm acum pur și simplu conservați pe centrala nucleară. Trebuie să vină momentul în care tu trebuie să te desprinzi și să te orientezi către alte zone. Unele dintre aceste zone poate fi zona portuară. De ce? Suntem în zona prin care, prin portul Cernavodă anual trec douăzeci și opt de mi de nave. Știe cineva asta? Nu o știe nimeni.
Adrian Boioglu: O știți dumneavoastră pentru că ați fost acolo atâția ani…
Liviu Negoiță: Da, dar știți că în bugetul acestei localități nu intră nici măcar un leu? Nu, și totuși aceste nave trec prin portul Cernavodă și nu au nicio vină prin faptul că ei opresc în port și nu prestează activități pentru că li s-a oferit posibilitatea aceasta, înțelegeți? Ăsta este un motiv pentru care am spus: “Haideți să ne orientăm și către această zonă”.
Adrian Boioglu: Mă faceți să cred, din ce spuneți, că e un proiect de suflet, un proiect la care țineți foarte mult.
Liviu Negoiță: Cum v-am mai spus și data trecută, gândiți-vă că eu acolo stau de douăzeci și trei de ani. Eu știu tot ce mișcă acolo, eu știu tot ce se întâmplă acolo, eu știu toată bucuria oamenilor de acolo, știu necazurile, știu toată suferința, știu absolut tot ce se întâmplă acolo. Și știu ce se vrea. În condițiile alea este normal că este un proiect de suflet. În zona aceea, ăsta este și motivul pentru care, probabil, am ținut să facem această zonă de promenadă în zona apei.
Ce înseamnă VIA VERDE
Adrian Boioglu: Haideți să descriem puțin. Ce vor vedea oamenii care vor veni acolo, nu mă refer numai la Cernavodă, la turiștii care pot să ajungă acolo cu navele de croazieră sau eu știu, alte mijloace de transport?
Liviu Negoiță: Păi este o zonă cu mult spațiu verde, în primul rând. Va fi doar spațiu verde, vorbind doar de promenadă. Va fi o zonă de spațiu verde care se află între canalul Dunăre-Marea Neagră și o stradă pe care o numim “Strada Portului”, așa se numește ea. Dar acest proiect este format, de fapt, din trei proiecte. Este o zonă de promenadă care se întinde de la gara fluvială până la podul “Sfânta Maria”. Este prima secțiune. Este cea de-a doua secțiune care este tot pe malul canalului, pe malul stâng este de la podul “Sfânta Maria”până undeva la ELCOMEX. Și este și cea de-a treia, unde se întinde de la ELCOMEX până la un canal de derivație, așa îl numim noi, unde se intenționează a se face pe viitor un port pentru ambarcațiuni de agrement, nu port turistic. Un port unde navele micuțe să poată să staționeze pentru că sunt cetățeni care au ambarcațiuni de agrement și care nu au unde să le lase în staționare.
Adrian Boioglu: Ce va însemna acest proiect pentru turiști? Ce vor putea să facă, să vadă? Ați spus de o zonă verde, este o zonă în care cu siguranță vor admira peisajele frumoase, au apa la dispoziție, toate aceste locuri. Vreți ca orașul să se întoarcă cu fața către apă?
Liviu Negoiță: Cu siguranță! În această zonă o să avem un proiect cu o piscină semi-olimpică care chiar în zona aceasta, în partea de nord a promenadei o să fie un fel de scenă, un amfiteatru unde se vor proiecta filme în aer liber, ceea ce o să fie o premieră.
Adrian Boioglu: Cu siguranță Cernavodă nu a văzut așa ceva până acum!
Liviu Negoiță: Așa va fi, iar pe partea de sud, sud-est o să fie o zonă comercială unde vor fi scoase spații comerciale, unde omul poate să și servească ceva în condițiile în care își dorește să traverseze promenada de la un capăt la altul, să mai și găsească câte ceva. Și de ce nu, asta este o idee pe care am avut-o ulterior, putem pe viitor să facem zilele orașului Cernavodă în acea zonă pentru că deja ne permite zona.
Adrian Boioglu: Bun, toate acestea sunt foarte bine gândite. Când le vom vedea devenite realitate? Când sperați să demareze mai întâi proiectul, în ce stadiu este acum? Când doriți să fie finalizat acest proiect?
Liviu Negoiță: Aceste proiecte, mă refer la Via Verde și la piscină, sunt proiecte multianuale. O să fie cel puțin doi ani. Acum, pe data de nouăsprezece, luna aceasta va fi deschidere de proiecte pentru proiectare, pentru Via Verde. În august, va fi pentru piscină. Vor începe lucrările probabil în toamnă. La anul, pe vremea aceasta cu siguranță trebuie să se contureze ceva.
Adrian Boioglu: Bun, asta înseamnă că până la sfârșitul mandatului o să aveți ce să le arătați oamenilor.
Liviu Negoiță: Cu siguranță! Proiecte mai sunt și altele.
Bazin Olimpic la Cernavodă
Adrian Boioglu: Vorbind despre bazinul olimpic, Cernavodă nu a văzut nici așa ceva până acum. De ce credeți că Cernavodă ar avea nevoie de un bazin olimpic? Nu ar putea să facă baie în Dunăre, sau eu știu, în alte zone amenajate?
Liviu Negoiță: Nu cred că are vreo legătură, așa poate spune cineva și: “Dar de ce hotelul de pe plajă are și piscină când pot să fac baie în mare? “. Această piscină semi-olimpică este funcțională și pe timp de iarnă deoarece este acoperită, iar diferența dintre apă și temperatura interioară este de opt grade de până la zece grade. Pe perioada de iarnă copiii pot merge, de ce nu, să-și facă și exerciții medicale unii. Noi avem un club, putem înființa și o secție de înot și de ce nu după ora patru când veniți de la serviciu să mergeți să faceți două ture de bazin în loc să mergeți să alergați, faceți două ture de bazin și vă simțiți ca și nou.
Adrian Boioglu: Sunteți înotător, vă tentează să faceți acest lucru?
Liviu Negoiță: Cu siguranță! De-abia aștept! Vă dați seama că sufletul meu acolo este, lângă apă. Chiar dacă ar trebui să mă despartă cineva de apă nu știu ce s-ar întâmpla, eu nu pot!
Adrian Boioglu: Acest bazin olimpic spuneați că va fi deschis și iarna. Sperați să se nască de aici viitori sportivi? Cernavodă are acest potențial, este un oraș mare.
Liviu Negoiță: Nu asta ne-am propus. Cernavodă are un club sportiv iar noi facem sport de masă, nu ne-am propus să facem performanță. Și să revin la acest bazin, pe timp de vară va fi decopertat unde cetățenii, dar cred că în special doamnele doresc să se bronzeze, probabil. Și este mai mult un bazin de relaxare, un bazin unde oamenii pot să-și petreacă timpul liber, deci nu ne propunem să facem performanță.
Be the first to comment