Sportul românesc primește o palmă rușinoasă și pierde două medalii olimpice, argint și bronz, câștigate de sportivii români la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra. Motivul? Trei sportivi, halterofilii Răzvan Martin, Gabriel Sîncrăian și Roxana Cocoș au fost găsiți vinovați de folosirea unor substanțe interzise la momentul desfășurării competiției olimpice. Comitetul Internațional Olimpic a ordonat efectuarea unor analize suplimentare pe eșantioanele colectate la Jocurile Olimpice din 2012, fiind folosite ultimele metode de analiză științifică.
Agenția Internațională de Testare (ITA) a trimis notificări sportivilor în cauză, la inițierea procedurilor, aceștia având posibilitatea de a se adresa Curții de Arbitraj pentru Sport (CAS) sau unei comisii de disciplină a Comitetului Internațional Olimpic. Niciunul dintre cei trei sportivi nu a ales să apară în fața Comisiei de disciplină a CIO, care a gestionat automat cele trei cazuri.
Răzvan Martin (28 ani) câștigase medalia de bronz în concursul de haltere, la categoria 69kg, în urma reanalizării eșantioanelor acestuia de la Londra fiind depistată prezența substanțelor Dehidroclormetiltestosteron, Metenolonă și Stanozolol. Comisia de disciplină a CIO a decis descalificarea sportivului și retragerea medaliei, pe care acesta trebuie să o returneze, alături de diplomă și pinul primit la festivitatea de premiere.
Roxana Cocoș (31 ani) a obținut medalia de argint, în concursul de haltere, la categoria 69kg. Retestarea probelor colectate de la sportivă în 2012 au relevat prezența substanțelor interzise Metenolone și Stanozolol. Comisia CIO a decis descalificarea sportivei și retragerea medaliei, a diplomei și a pinului.
Cel de-al treilea sportiv găsit dopat este Gabriel Sîncrăian (31 ani), care nu s-a clasat în cadrul concursului de haltere, la categoria 85kg, retestarea relevând prezența substanțelor Metenolone și Stanozolol în probele luate de la sportiv pe durata competiției. Sportivul a fost descalificat și nu va mai figura pe lista participanților la competiție.
Aceste decizii vin ca urmare a efortului CIO de a proteja sportivii curați și integritatea competiției. CIO a stocat probe de la Jocurile Olimpice din Atena 2004 și le-a reanalizat sistematic. Lupta împotriva dopajului este o prioritate absolută pentru COI, care a stabilit o politică de toleranță zero pentru a combate înșelăciunea și pentru a responsabiliza pe oricine este responsabil pentru utilizarea sau furnizarea de produse dopante.
Ca urmare a celor două medalii, palmaresul delegației României la Jocurile Olimpice de la Londra se reduce la șapte medalii: două de aur, patru de argint, una de bronz. Conform regulamentelor olimpice, România riscă să fie exclusă din concursul olimpic de haltere de anul viitor, de la Tokyo, având patru sportivi depistați pozitiv la reanalizarea eșantioanelor prelevate la Jocurile Olimpice de la Londra. Anul trecut, un alt halterofil, Florin Croitoru, a fost găsit pozitiv la reanalizare (steroizi anabolizanți).
„Toate națiunile cu trei sau mai multe depistări pozitive la reanalizările de la Beijing și Londra sunt pasibile de o interdicție de un an” (Regulamentul de disciplină al Comitetului Internațional Olimpic).
Be the first to comment