Lucrările de reparații la Cazinoul din Constanța continuă în ritm alert, echipele de constructori ajungând la nivelul acoperișului, pe care l-au decopertat și de unde au înlăturat elementele deteriorate din lemn și metal. Toate vor fi înlocuite integral, inclusiv învelitoarea din tablă.
„La acoperiș se lucrează intens, tot lemnul deteriorat a fost înlocuit. Este sfârșitul verii și, în curând, vor începe ploile, iar Cazinoul trebuie conservat. Așa că acum, concomitent cu lucrările care au loc la interior, la subsol și parter, s-a luat hotărârea să se intervină rapid la acoperiș. Acesta a fost consolidat, au fost înlocuite integral toate elementele din lemn: grinzi, căpriori, popi, astereală, iar fermele metalice care au fost făcute pe timpul lui Daniel Renard, unele au fost înlocuite și altele doar consolidate sau sablate și vopsite din nou”, a declarat arhitectul Radu Cornescu.
Potrivit acestuia, în prezent se lucrează la profilele metalice în formă de L și U, care sunt vopsite acum cu o substanță specială în trei straturi ca să reziste la corodare și la aerul salin. Acestea vor fi folosite la structura metalică a acoperișului pentru consolidare.
„Elementele metalice construite acum 100 de ani au nevoie de consolidare, așa că se aduc elemente de rezistență suplimentare. În câteva zile acoperișul va fi refăcut complet, în afară de învelitoarea de tablă care se va reface în momentul în care vor fi reparate cele patru turnuri, cu ornamente cu tot. Până atunci, au fost montate niște prelate speciale care să ofere protecție”, a mai spus Radu Cornescu.
În paralel, experții studiază și elementele decorative de pe acoperiș, iar la cele patru turnuri au fost montate schele exterioare ca să se poată identifica problemele. „
„Butaforiile, (de exemplu – berbecii din prora corabiei) au în spate schelete metalice care trebuie controlate. Aproximativ 90 la sută dintre elementele metalice din spatele butaforiilor de la cele patru turnuri trebuie să fie înlocuite pentru că toate aceste ornamente stau în fața furtunilor care vin dinspre mare, iar aerul salin pătrunde adânc și are un impact negativ asupra acestor elemente exterioare”, a completat arhitectul.
Aceste lucrări fac parte din prima etapă de execuție ceea ce înseamnă decopertarea plafoanelor, pardoselilor, zidurilor și stâlpilor, expertizarea și înlăturarea tuturor elementelor care nu mai corespund normelor actuale.
Be the first to comment