Deși termenul până la care Arhiepiscopia Tomisului ar trebui să demoleze biserica ridicată ilegal, fără autorizație, în zona Macul Roșu din Constanța, se apropie de final, IPS Teodosie refuză să respecte legea și, mai mult, merge vineri, 10 iunie, să oficieze Sfânta Liturghie chiar la acest lăcaș de cult.
„Mâine, 10 iun iunie 2022, de la ora 07.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sf. Liturghie la biserica Izvorul Tămăduirii (zona Macul Roșu), biserică pe care Primăria o vrea demolată”, a anunțat Arhiepiscopia Tomisului.
Decizia prelatului este luată după ce a anunțat, printr-o scrisoare deschisă pe care a remis-o miercuri, 08 iunie, primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, că refuză să pună în aplicare măsura de demolare, luată prin decizie judecătorească rămasă definitivă.
„Numai cineva cu o tumoare sufletească nu ar putea înțelege ethosul poporului din care face parte, frumusețea sufletească, smerenia, dar și dârzenia în credință a poporului român. Poate veți spune că credincioșii nu sunt ostași, nu sunt o armată. Eu vă voi răspunde că imnul nostru, care este crezul și identitatea noastră, îndeamnă ”preoții cu crucea în frunte, căci oastea e creștină”. Nu pot să fiu încredințat decât de adevărul că și dumneavoastră sunteți creștin, comandant creștin. Veți ordona oastei să tragă în propriul popor? Dacă suntem sinceri până la capăt am prefera să murim decât să dărâmăm o biserică”, i-a scris IPS Teodosie primarului Constanței.
El a precizat că nu cere să se încalce legea, dar, cu toate acestea, este de părere că Dumnezeu este mai presus de orice lege.
„Una dintre aceste porunci este aceea de <<a-i da cezarului ce este al cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu>>. Prin urmare, Dumnezeu Cuvântul întrupat poruncește să ne supunem stăpânitorilor vremelnici ai veacului acestuia prin respectarea legilor. Din această poruncă s-a născut și principiul potrivit căruia <<nimeni nu este mai presus de lege>>. Nimic mai adevărat! Și totuși, Dumnezeu este mai presus de orice lege”, a precizat prelatul.
Arhiepiscopul Tomisului spune că refuză demolarea bisericii și acceptă numai ca lăcașul de cult să fie relocat într-o zonă apropiată.
„Cum să fii român și să demolezi o biserică! Am acceptat relocarea acestei biserici, pentru a fi în pace cu cezarul, în urma promisiunii sfinte pe care ne-ați făcut-o personal că veți identifica un teren pe care să mutăm Sfântul Altar. Cuvântul dat nu a fost ținut, însă suntem somați ca în câteva zile să demolăm biserica. Somația este pe cât de injustă pe atât de imorală. A ne ordona să demolăm cu propriile mâini o biserică este mai grav decât dacă vi s-ar cere sa capitulați fără luptă. De neînchipuit!”, a mai scris IPS Teodosie.
Biserica „Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roșu, numită de către constănțeni „biserica de pe trotuar”, a fost ridicată fără autorizație de construire, cu ocuparea domeniului public. În decembrie 2021, o instanță de judecată a decis definitiv demolarea acesteia, în 90 de zile. Termenul inițial era 14 martie, dar, de atunci, Arhiepiscopia Tomisului a tot amânat executarea deciziei, cerând noi și noi termene de la Primărie, ultimul dintre ele expirând la finalul acestei săptămâni.
Și primarul Vergil Chițac a transmis o scrisoare deschisă către IPS Teodosie, prin care îi cerea demolarea bisericii construite „ilegal și fără autorizație”, pe spațiul public, pe trotuar, în zona Macul Roșu.
„Au trecut 10 ani de la construirea ilegală și fără autorizație, pe spațiul public, pe trotuar, în zona Macul Roșu, a unui imobil în care funcționează improvizat un lăcaș de cult, biserica <<Izvorul Tămăduirii>>, numită de către constănțeni <<biserica de pe trotuar>>. Instanța de judecată a decis definitiv desființarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcție realizate fără autorizație de construire la imobilul situat în Constanța, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roșu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (…)Constat că până în prezent nu au fost efectuate lucrările de desființare a acestei construcții realizate ilegal, iar din pozițiile exprimate public de către Dumneavoastră rezultă că nu aveți intenția de a pune în aplicare decizia instanței, creând premisele unui potențial conflict cu urmări nefaste pentru întreaga comunitate”, îi scria primarul Vergil Chițac, în luna februarie, Arhiepiscopului Tomisului.
Be the first to comment