Cum ar fi dacă ora de științe ale naturii s-ar ține în altă parte decât la școală ? Cum ar fi dacă s-ar desfășura într-un amfiteatru, așa cum au studenții în facultăți ? Dar dacă amfiteatrul ar fi la Delfinariu ? Sau, mai bine, la Planetariu. Să vezi pe viu mișcarea Soarelui și a planetelor, ori să admiri delfinii în timp ce un profesor îți povestește despre mari și despre oceane. Sunt gânduri îndrăznețe, însă perfect fezabile. Am stat de vorba cu Adrian Bîlbă, managerul Complexului de Științe și-am înțeles că deja face planuri pentru astfel de demersuri.
“Ne gândeam să facem împreună cu Consiliul Județean un teatru de păpuși, în spate. Eu aș face un amfiteatru de științe care să poată funcționa și ca teatru de păpuși, pentru copii. Un amfiteatru care să aibă undeva la o sută cincizeci de locuri, între o sută și două sute de locuri. Asta ar fi ideal pentru un planetariu. Dincolo de două sute de locuri e prea mult pentru că trebuie să ai liniște în planetariu și este greu să faci liniște la peste două sute de oameni. Unul tușește, strănută, ceva i se întâmplă și atunci trebuie să fim puțin precauți. Șaizeci de locuri este bine, dar e prea puțin. O sută – o sută cincizeci de locuri, până în două sute ar fi excelent, o casă a științei în care vara să avem planetariu, iarna când nu vine atât de multă lume să avem altfel de spectatori care să se lege cu planetariul” ne explica Adrian Bîlbă, directorul de la Delfinariu.
Medicul veterinar Adrian Bîlbă a fost dintotdeauna un om pragmatic, poate și pentru că vine din mediul privat în care a lucrat mulți ani de zile. Recent a făcut schimbări și la Acvariul de pe faleza Cazinoului, cea mai radicală fiind la celebrul Bazin Central unde au apărut peștii exotici. N-a fost ușor deloc.
“M-am luptat cu directorul științific și cu șefa de la Acvariu să schimbăm ideea, de pe un bazin cu o colecție de sturioni bătrâni din Marea Neagră – care de fapt nu mai sunt în Marea Neagră ci sunt în Dunăre – să fac o colecție de pești pentru un bazin de Amazon care prezintă culoare, prezintă transparența apei că e apă dulce, prezintă specii interesante, prezintă atractivitate. Probabil că dacă l-aș face în Puerto Rico sau în Brazilia, nu s-ar uita lumea așa, fiindcă acolo peștii ăștia se pescuiesc și se mănâncă. Dar la noi să vezi piranha de cincisprezece kilograme, să vezi țipari uriași, să vezi pești care mănâncă păsărele, toate astea la un preț care acum este la zece și doi lei, iar în timpul sezonului este douăzeci și patru de lei” ne-a explicat directorul Bîlbă.
Piranha și ecosietemul de Amazon sunt lucruri fascinante de văzut în bazinul central al Acvariului. Privind în profunzimea bazinului toate aceste vietăți care se poartă si trăiesc ca-n mediul lor din Amazon e fascinant și distractiv în același timp. E vremea schimbărilor, iar ele se întâmplă sub ochii noștri: și Delfinariul dar și Acvariul îmbrăca haine noi și vin cât mai aproape de public, ca să-și îndeplinească menirea lor de bază : educația și instruirea elevilor. Pe lângă entertainment, desigur.
Be the first to comment