Înalta Curte de Casație şi Justiție (ÎCCJ) a admis, luni, 26 septembrie, contestația în anulare formulată de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, împreună cu omul de afaceri Gabriel Strutinsky, împotriva condamnărilor de câte cinci ani de închisoare, primite în dosarul Polaris.
„Admite în principiu contestațiile în anulare formulate de către contestatorii condamnați Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Gabriel-Sorin împotriva deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul de 5 Judecători Penal 2-2020, în dosarul nr. 1643/1/2020. Respinge, ca nefondate, cererile de suspendare a executării deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul de 5 Judecători Penal 2-2020, în dosarul nr. 1643/1/2020”, se arată în documentul ÎCCJ.
Termenul pentru soluționarea contestației în anulare a fost stabilit pentru data de 10 octombrie. Decizia magistraților este definitivă.
Dosarul a fost instrumentat de către procurorii DNA și potrivit acestora, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi solicitat peste două milioane de euro, din care a primit un milion de euro și 2.472.303 lei, de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism pentru proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța. Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societăților respective cu o firmă controlată de Radu Mazăre atât direct, cât și prin intermediul lui Strutinsky. Acesta din urmă a transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanții societăților respective și a semnat contracte fictive de publicitate între acele societăți și o firmă pe care el o administra.
DNA mai spune că, în perioada 2008 – 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Strutinsky, ar fi primit de la firma Polaris M Holding SRL, al cărei asociat și administrator în fapt era Eduard Martin, peste șapte milioane de euro, pentru că a asigurat acestei companii câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.
În anul 2008, între Polaris M Holding SRL și primăria condusă de Radu Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
Potrivit DNA, și în acest caz, mita ar fi fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între Polaris M Holding și aceeași firmă controlată de Mazăre și Strutinsky. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771 lei. DNA a mai arătat că, urmare a încheierii acestui contract, a fost produs Primăriei Constanța un prejudiciu de 200.213.248 lei, iar principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale și crearea acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre.
Inițial, Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani și 10 luni de închisoare, în timp ce Sorin Strutinsky, fusese condamnat la 7 ani și 10 luni, dar, în luna februarie a acestui an, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au judecat apelul formulat de cei doi inculpați și a dispus condamnarea acestora la câte cinci de închisoare.
Totodată, și în cazul fratelui lui Radu Mazăre, fostul parlamentar Alexandru Mazăre, ÎCCJ a admis luni, 26 septembrie, contestația în anulare pe care a formulat-o împotriva condamnării la trei ani de închisoare, primite în dosarul campusului social „Henri Coandă”.
„Admite în principiu contestația în anulare formulată de către contestatorul condamnat Mazăre Alexandru împotriva deciziei penale nr. 45 din 10 mai 2022 pronunțată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul nr. 105/1/2019. Respinge, ca nefondată cererea de suspendare a executării deciziei penale nr. 45 din 10 mai 2022 pronunțată de Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție în dosarul nr. 105/1/2019”, a precizat ÎCCJ.
Decizia instanței este definitivă, iar termenul pentru soluționarea contestației în anulare a fost stabilit tot pentru data de 10 octombrie.
În luna mai a acestui an, fostul parlamentar Alexandru Mazăre a fost condamnat, în dosarul „Henri Coandă”, la pedeapsa de trei ani de închisoare și interzicerea unor drepturi pe o durată de trei ani după executarea pedepsei închisorii, plus o amendă penală în sumă de 5.000 de lei, în timp ce, în cazul lui Radu Mazăre și a omului de afaceri Avraham Morgenstern, s-a dispus încetarea procesului penal. În plus, magistrații au dispus confiscarea de la Alexandru Mazăre a sumei de 80.000 de euro, în echivalent în lei, la cursul BNR de la data plății, precum și luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului, până la concurența acestei sume.
Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, a lansat la începutul anului 2011 programul de construire a unor locuinţe modulare grupate în Campusul Social „Henri Coandă”, aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa. Pe fondul demarării acestui proiect, Avraham Morgenstern, în calitate de reprezentant al unei societăți comerciale, a dorit să își asigure câștigarea licitației ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-ar fi remis lui Radu Mazăre suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câștigarea licitației ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Din suma totală, 95.000 de euro ar fi fost transferați către contul personal al primarului Radu Mazăre și 80.000 de euro către contul pus la dispoziție de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele fiind deschise la o bancă din Israel.
Să fie verificată și primăria comunei Costinești din anul 2020 de când noul primar a ocupat funcția și a procedat idem Mazăre cu firma de salubrizare Polaris Constanta ,fiind ajutat bineînțeles nu degeaba cu paraindarat substanțial asigurandu-si viitorul netinand cont de probleme create de Polaris in special vara.Mai nou se lucrează la o licitație mascată și trucată pentru a aduce înapoi firma Iridex care deține și groapa de gunoi din zonă, pentru care s-a bătut cu pumnul în piept in campania electorala că o desființează,ceea ce nu s-a întâmplat nimic doar vorbe pentru a fi votat (comunitatea își dorește desființarea groapei de gunoi fiind un minus pentru stațiune din cauza mirosului insuportabil atât vara cât și iarna).Din contra s-a cotizat mult la domnul primar pentru a fi lăsați în pace chiar cu prelungirea autorizației de funcționare fiind vorba de un fost parlamentar bine cunoscut.Vorbim de corupție la nivel înalt în primăria comunei Costinești.Cei in măsură să se ocupe de acest caz salubrizare pe teritoriul comunei Costinești să demaște toate ilegalitățile făcute cu buna știință.